Εμπλεκομενοι με τον τουρισμο στη Ροδοπη καθισαν στο ιδιο τραπεζι

Τα βήματα ενίσχυσης του τουρισμού στην περιοχή σχεδιάζει η Περιφέρεια σε συνεργασία με φορείς

Συνάντηση εργασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής προκάλεσε τη Δευτέρα 8 Μαΐου η Περιφέρεια ΑΜΘ. Σε ξενοδοχείο της πόλης επαγγελματικοί φορείς του κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, αποτιμώντας την μέχρι τώρα πορεία των ενεργειών και καταθέτοντας προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή.

Η συνάντηση ήταν κεκλισμένων των θυρών, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε τρεις άξονες, τον απολογισμό των ολοκληρωμένων και υπό υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ, την κατάρτιση σχεδίου δράσεων Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ΑΜΘ (DMO) και τη διαμόρφωση προτάσεων αναφορικά με την τουριστική προβολή ΑΜΘ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Χρ. Μέτιος: «Η Π.Ε. Ροδόπης έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα»

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος εξήγησε πως «σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε τους τοπικούς φορείς για τις δράσεις που υλοποιούμε στον τομέα του τουρισμού αλλά και να ακούσουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και της κατάρτισης του σχεδίου δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειάς μας». Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι φορείς παρουσίασαν προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον, τις οποίες και θα μελετήσουμε ώστε πολλές από αυτές να τις υιοθετήσουμε και να τις εντάξουμε στο σχεδιασμό μας».

Παράλληλα ο κ. Μέτιος σημείωσε πως «η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά» και κατέληξε επισημαίνοντας πως «στόχος μας είναι να ενσωματώνουμε την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής στο σχεδιασμό μας για τη συνολική τουριστική πολιτική της Περιφέρειάς μας».

Ν. Τσαλικίδης: «Απαιτείται δυναμική συνεργασία»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης υπογράμμισε πως «ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης στην Ροδόπη» για να διευκρινίσει πως «απαιτείται δυναμική συνεργασία των φορέων, της αυτοδιοίκησης και ευρύτερα της πολιτείας για να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα!».

Γ. Γκαράνης: «Στα ισχυρά μας χαρτιά είναι η πολυπολιτισμικότητα»

Στη συνάντηση εκπροσωπώντας τον δήμο Κομοτηνής βρέθηκε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης μαζί με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Ζωγράφου. Ο κ. Γκαράνης παρουσίασε την τουριστική ταυτότητα του Δήμου Κομοτηνής, όπως την οραματίζονται και τη σχεδιάζουν, αλλά και τις κινήσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα με στόχο την παράταση της τουριστικής περιόδου.

Επίσης ο κ. Γκαράνης παρουσίασε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους εργάζεται η διοίκηση του Δήμου: ανάπτυξη υποδομών, ανάδειξη των υφιστάμενων μνημείων και εκδηλώσεων και εξωστρέφεια. Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε στον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων του Δήμου με θεσμικές μεγάλες εκδηλώσεις τόσο από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού όσο και από την Αντιδημαρχία Τουρισμού.

«Στα ισχυρά μας χαρτιά είναι η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων, η δυναμική παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, χιλιάδων φοιτητών και αξιόλογων ακαδημαϊκών και η γεωγραφική μας θέση, καθώς είμαστε η συντομότερη πύλη εξόδου στο Αιγαίο για τη Ρουμανία» τόνισε ο κ. Γκαράνης, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στη μεγάλη δυναμική του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ που «μας οδήγησε με σίγουρα βήματα στο να κερδίσουμε ειδική μνεία προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να δημιουργήσουμε ασφαλείς και κατάλληλες διαδρομές για τα άτομα με αναπηρία τόσο στο κέντρο της Κομοτηνής όσο και στο παραλιακό μας μέτωπο».

Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε ακόμα στην εκπόνηση τουριστικής μελέτης, την ενεργό παρουσία του Δήμου σε ειδικές εκθέσεις, τη φιλοξενία δημοσιογράφων, την ενίσχυση της παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια την αγαστή συνεργασία με στελέχη της Περιφέρειας για την τουριστική προβολή του όμορφου τόπου μας.

Τέλος, κατέθεσε τους στόχους και τις προτάσεις του Δήμου Κομοτηνής για:

  • Την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου
  • Την αύξηση του προσκυνηματικού τουρισμού από γειτονικές χώρες
  • Τη δημιουργία πολιτιστικού τουρισμού με εμβληματικές εκδηλώσεις
  • Τη συμμετοχή σε περισσότερες εκθέσεις

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.