Ε. Ρεφειαδου – BonBon Presents: «Μονο το οικονομικο δεν παιζει ρολο∙ αν δεν εχεις ψυχολογια, ολα τα αλλα ερχονται πιο δυσκολα»

Πώς έζησε η επιχειρηματικότητα της Κομοτηνής το 2020 (και τι περιμένει από το 2021)

Η πρώτη καραντίνα ήταν πιο δύσκολη, επιβεβαίωσε και από την πλευρά της η κ. Ειρήνη Ρεφειάδου, του καταστήματος BonBon Presents, αφενός γιατί ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, αλλά δεν είχαν και το e-shop για να τους βοηθήσει.

Βέβαια αναμφισβήτητα δύσκολο ήταν και το δεύτερο lockdown, αλλά είχαν μάθει κάποια πράγματα από την πρώτη φορά και η πανδημία επιτάχυνε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού τους καταστήματος, ώστε να μπορούν να έχουν μια επαφή με την αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, της λειτουργίας των καταστημάτων, η κ. Ρεφειάδου εξέφρασε την εκτίμησή της πως το click away δεν αποτελεί λύση για το φυσικό κλείσιμο των καταστημάτων, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις όπως η Κομοτηνή, ωστόσο αναγνώρισε πως βοήθησε ώστε να μην έχουν μηδενικούς τζίρους, όπως έγινε τον Μάρτιο.

Άλλωστε η πανδημία επηρέασε όλη την αγορά, ακόμα και όταν αυτή δεν ήταν εντελώς κλειστή, με την πτώση, τους μήνες ανάμεσα στα δύο lockdown, να υπολογίζεται περίπου στο 30% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ήταν απόρροια του γεγονότος ότι ο κόσμος δεν ήξερε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά και περιόρισε τις κοινωνικές του δραστηριότητες, κάτι που επηρέασε το δικό τους κατάστημα.

Όσο για το 2021, η κ. Ρεφειάδου εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να περιοριστεί η πανδημία. «Ελπίζουμε να γυρίσουμε στην παλιά μας ζωή, να αρχίσουμε να δουλεύουμε φυσιολογικά, να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο, να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς» σημείωσε, για να εξηγήσει πως η διαμόρφωση αυτών των συνθηκών, θα βοηθήσει και στην ανάταση της ψυχολογίας του κοινού, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αγοράς. Και τούτο διότι «μόνο το οικονομικό δεν παίζει ρόλο∙ αν δεν έχεις ψυχολογία, όλα τα άλλα έρχονται πιο δύσκολα» όπως τόνισε η κ. Ρεφειάδου κλείνοντας.

Περισσότερες συνεντεύξεις ΕΔΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.