Δυσκολοι καιροι για ροδια στην Ξυλαγανη

Οριακά αντέχουν οι καλλιεργητές, που συνεχίζουν την επένδυση που έκαναν πριν από 15 χρόνια

Με την έλευση των τελευταίων ημερών του Σεπτεμβρίου, οι καλλιεργητές ροδιών στην περιοχή της Ξυλαγανής, ξεκινούν την συγκομιδή, ελπίζοντας σε μια καλή σοδειά, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν ακόμα ένα χειμώνα.

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Γιώργος Καλτσίδης, ο οποίος παράγει επιτραπέζια ρόδια, ενώ φτιάχνει και κάποιες μικρές ποσότητες χυμού για τον ίδιο, σε ένα περιβάλλον όμως που είναι πολύ δύσκολο για τη συγκεκριμένη παραγωγή, με αγρότες μάλιστα να έχουν φύγει από αυτή γιατί δεν μπορούσαν να καλύψουν ακόμα και τα κόστη.

Η αναζήτηση εναλλακτικής καλλιέργειας

Όπως εξηγεί, αρκετοί συνάδερφοί του αγρότες αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα ρόδια πριν από 15 χρόνια, σε μια εποχή που «ψάχνονταν» για να βρουν μια εναλλακτική καλλιέργεια που θα αποδώσει και θα ενισχύσει τα εισοδήματά τους.

Δελεάστηκαν δε από υποσχέσεις πωλητών των φυτών, που τους υποσχέθηκαν καλή παραγωγή, συγκεκριμένα κιλά σε καλές τιμές, όμως τελικά, σημειώνει, κατέληξε σε φιάσκο.

Μάλιστα τους έβαλαν να κάνουν πυκνή φύτευση, δυο μέτρα ανά φυτό, αντί για 4 όπως τους ξεκαθάρισαν στη συνέχεια γεωπόνοι, και έτσι τελικά η όλη προσπάθεια ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο.

Κάποιοι συνέχισαν, ενώ άλλοι ξεκίνησαν να ξηλώνουν τις καλλιέργειές τους, και είναι πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια, όταν αρχίσει να πέφτει η παραγωγή στα υφιστάμενα δέντρα, να ξηλωθούν και τα εναπομείναντα δέντρα στην περιοχή.

Πρόβλημα η ανεύρεση αγοράς

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αγρότη, ως κανόνας, είναι η διάθεση των προϊόντων του ώστε αυτή να αφήσει πίσω κέρδος. Αυτό είναι και το πρόβλημα των παραγωγών ροδιού στην περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Καλτσίδης, γιατί δεν υπάρχει η ζήτηση για να βελτιώσει την τιμή που τα δίνουν.

Ο ίδιος, έτυχε να έχει μια γλυκιά ποικιλία στις ροδιές του, η οποία έχει ζήτηση μιας και μπορεί να πωληθεί είτε ως επιτραπέζιο είτε να γίνει χυμός.

Αντίθετα άλλες ποικιλίες, που κατευθύνονται κυρίως για βιομηχανικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε την καλλιέργεια στην περιοχή κυρίως να φθίνει, με τον κ. Καλτσίδη να εκτιμά πως δεν θα βάλουν άλλοι ρόδια, ενώ και όσοι τα έχουν θα τα κρατήσουν μέχρι να αρχίσει να μειώνεται η παραγωγικότητα των δέντρων λόγω ηλικίας.

«Αν δεις πως μπορείς να δώσεις κάπου το προϊόν σου με λογική τιμή, και βλέπεις πως σου μένουν χρήματα στην τσέπη, συνεχίζεις, αλλά όταν δεν μπορείς να το δώσεις και σε εκμεταλλεύονται αυτοί που το παίρνουν είναι δύσκολα» ανέφερε.

Με πολύ προσοχή ο χυμός από ρόδι

Όσο για τον χυμό από το ρόδι, σημειώνει πως έχει μια μικρή παραγωγή, η οποία όμως θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί πρέπει να καθαριστούν σωστά ώστε να μπορέσει να μείνει υψηλή η ποιότητα του.

Αν υπάρχει για παράδειγμα σαπισμένο κομμάτι, αυτό μπορεί να επηρεάσει όλο το χυμό που παράγεται, για αυτό και οι εργάτες που καθαρίζουν τα ρόδια τα κόβουν καλά, για να εντοπίσουν τυχόν χαλασμένα κομμάτια, ώστε να μην χαλάσει ο χυμός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.