Δυσκολιες για την αποζημιωση ενοικιου εχουν να αντιμετωπισουν οι ιδιοκτητες ακινητων

Γραφειοκρατία και «λάθη» στις δηλώσεις προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες και στη Ροδόπη

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία, αλλά και το περίπλοκο σύστημα με τους ΚΑΔ, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και στη Ροδόπη προκειμένου να λάβουν την κρατική αποζημίωση για την έκπτωση ενοικίου, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Χρύσα Κυριακούση. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης για τα ακίνητα που ενοικίαζαν, αλλά και το σύστημα για τις δηλώσεις που υποβάλλουν, έχει ζητήματα που επιτρέπουν εύκολα λάθη, με αποτέλεσμα ενώ εμφανίζεται ότι ο μισθωτής ήταν πληττόμενος, διαπιστώνεται πως δεν υπάγεται στους ΚΑΔ, με αποτέλεσμα η αίτηση να απορρίπτεται και να μην λαμβάνουν το 40% που δεν πλήρωσε ο ενοικιαστής.

Την ίδια ώρα τον Ιανουάριο για πολλούς ΚΑΔ θα υπάρξει κατηγορία ενοικιαστών που θα έχουν καθολική απαλλαγή, άλλοι που είναι πληττόμενοι, με μικρότερη έκπτωση, και Κωδικοί που μπορεί να μην δικαιούνται καμία έκπτωση, κάτι που αναμένεται να εντείνει την σύγχυση.

Τρέχουν οι οφειλές παρά τις αναστολές ενοικίου

Μάλιστα οι μειώσεις ενοικίων θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο, παρόλο που θα είναι σε διαφορετική μορφή από τον Ιανουάριο, σημείωσε η κ. Κυριακούση. Όπως εξήγησε, τον Ιανουάριο έχουν καθολική απαλλαγή ενοικίου οι ενοικιαστές που έμειναν κλειστοί μέχρι τουλάχιστον τις 11 Ιανουαρίου, με το κράτος να καλύπτει το 80%, μια επιβάρυνση δηλαδή 20%. Τον Φεβρουάριο όμως, εκτός και αν κάτι αλλάξει στο μεσοδιάστημα, αναδιαμορφώνεται πάλι η ποσόστωση αυτή, με το κράτος να καλύπτει το 60%, οι ενοικιαστές να καταβάλλουν το 20% αφήνοντας πάλι ένα 20% επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Η καταβολή αυτών των ποσών, δεν γίνεται άμεσα, με την εκκαθάριση του κάθε μήνα να ξεκινά στο τέλος του επόμενου μηνός (δηλαδή για τον Ιανουάριο να γίνεται από τον Μάρτιο για το Φεβρουάριο από τον Απρίλιο κ.ο.κ.), μέσω των δηλώσεων covid, οι οποίες αφενός έχουν κόστος, μιας και γίνονται συνήθως μέσω των λογιστών, αλλά και πρέπει να γίνουν σωστά.

Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γιατί στις δηλώσεις που έγιναν όλη την προηγούμενη περίοδο, υπήρχαν πολλά «λάθη», περισσότερο λόγω της σύγχυσης με τους ΚΑΔ, και σε ποιον αναλογούσε η μείωση ενοικίου και σε ποιον όχι.

Αυτή τη στιγμή όμως τρέχουν οι υποχρεώσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, οι οποίες δεν αναστέλλονται, που σημαίνει πως πρέπει να έχουν άμεσα τα χρήματα να τις πληρώσουν, αλλά να περιμένουν αργότερα εισοδήματα.

Για αυτό και έχουν ζητήσει, μέσω της Ομοσπονδίας τους, να γίνει αναστολή των υποχρεώσεων αυτών, και να πληρωθούν αφού το κράτος καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει για τις απαλλαγές ενοικίου.

Χαμένοι στους ΚΑΔ

Ειδικά για τα προβλήματα με τις δηλώσεις covid, το 2020, ώστε να πάρουν από το κράτος τις επιστροφές για τις αναστολές ενοικίου που έγιναν κατά την διάρκεια των lockdown αλλά και ανάμεσα σε αυτά, η κ. Κυριακούση  σημείωσε πως 80.000 δηλώσεις στη χώρα απορρίφθηκαν γιατί οι ενοικιαστές τους, που αφήρεσαν τα λεφτά από τα ενοίκια, δεν ανήκαν στους δικαιούχους μέσω ΚΑΔ.

Ο νόμος προέβλεπε την υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% όμως δεν δόθηκαν ποτέ, είτε από τους ενοικιαστές είτε από το κράτος. Όλο αυτό, ανέφερε, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να βρουν άκρη σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό και τόνισε πως πρέπει οι ιδιοκτήτες να είναι πολύ προσεκτικοί αν είναι δικαιούχος ο ενοικιαστής ή όχι από την αρχή. Άλλωστε και στον Ιανουάριο, και στο Φεβρουάριο, οι ευεργετικές ρυθμίσεις δεν ισχύουν για όλους. Ειδικά για τον Ιανουάριο είναι μέσα όλα τα καταστήματα που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, όμως υπάρχουν ΚΑΔ που δεν επηρεάζονται. Επίσης υπάρχει μια κατηγορία «πληττόμενων» ΚΑΔ, που έχει την αναλογία 60-40%, όπως ίσχυε τους μήνες του 2020.

Όλη αυτή η περίπλοκη κατάσταση, δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες, μιας και θα πρέπει σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, (συνήθως οι ΚΑΔ δημοσιεύονται ανά μήνα) να γνωρίζουν πάντα σε ποια κατηγορία βρίσκεται η επιχείρηση στην οποία ενοικιάζουν, με την βοήθεια του λογιστή τους.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, έχει κόστος και πάλι κανείς δεν μπορεί να βρει άκρη» σημείωσε, για αυτό και η Ομοσπονδία τους κάνει προσπάθειες ώστε η πλατφόρμα των δηλώσεων, να προσαρμοστεί και να ενημερωθεί, με τη δημιουργία πεδίου όπου η εισαγωγή του ΑΦΜ του ενοικιαστή θα δείχνει αν είναι δικαιούχος ή όχι.

Αυτό θα βοηθήσει ώστε και να μην υπάρχει τόση επιβάρυνση στους λογιστές, αλλά και να ανατραπεί η δυσκολία για την εύρεση των ΚΑΔ.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να γίνει σύντμηση του χρόνου εκκαθάρισης των αιτήσεων, με αυτή να ξεκινά με την υποβολή τους και όχι όταν η προθεσμία για αυτές κλείσει, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Τέλος περιμένουν μια αναμόρφωση της πλατφόρμας όπου αναρτούν τα μισθωτήριά τους, ώστε να γίνει πιο εύχρηστη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.