Δυσκολη χρονια για το βαμβακι στη Ροδοπη

Διπλή εικόνα στα ποτιστικά χωράφια, καταστροφική στα ξηρικά

Αβεβαιότητα στις τιμές λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών

Ιδιάζοντα αποτελέσματα στην παραγωγή του βαμβακιού στη Ροδόπη, είχαν οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικράτησαν την φετινή καλλιεργητική περίοδο, που είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την ανομβρία, τις παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού σε κάποιες περιοχές.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης, η χρονιά σε γενικά πλαίσια δεν ήταν καθόλου καλή, παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ και στις τιμές υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα, λόγω κυρίως της διεθνούς κατάστασης.

Επηρέασαν σημαντικά ζέστες και πράσινο σκουλήκι

«Φέτος για πρώτη φορά είμαστε πιο πρώιμοι από τη Θεσσαλία, που τέλειωνε πάντα πιο νωρίς από εμάς και είχε πλεονέκτημα στην ποιότητα γιατί τα μάζευαν πάντα με πολύ καλό καιρό» σημείωσε ο κ. Κουρούδης και συνέχισε:

«Αντίθετα φέτος στην Ροδόπη μπήκαμε αρκετά δυναμικά, όμως η παραγωγή έχει αρκετά προβλήματα, ιδιαίτερα στα ξηρικά χωράφια, ένα φαινόμενο καλλιέργειας που συναντάται μόνο στη Ροδόπη και τον Έβρο. Σε αυτά έχουμε μια μεγάλη μείωση, γιατί δεν έβρεξε καθόλου, με τις μεγάλες ζέστες να έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά. Μάλιστα σε κάποια χωράφια δεν τα μαζεύουν καν, μιας και το κόστος θα ξεπεράσει το όφελος από την όποια ποσότητα συγκεντρωθεί, ενώ όπου μαζεύουν οι αποδόσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές, οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών».

Ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης

Όπως εξήγησε ο ίδιος στα ποτιστικά, η εικόνα είναι διπλή: Στα παράλια πήγαν καλύτερα από ό,τι φαινόταν και πίστευαν οι παραγωγοί, και παρά την αρχική ανησυχία πως οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες από πέρυσι, σε κάποιες περιοχές αυτό όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά υπάρχουν παραγωγοί που τα πήγαν καλύτερα από πέρυσι.

Αλλού όμως, όπως στον κάμπο Ιάσμου-Διαλαμπής, που είχαν έντονες εντομολογικές προσβολές, φαίνεται πως οι αποδόσεις θα είναι μικρότερες και επειδή εκεί τα βαμβάκια είναι πιο όψιμα, θα περιμένουν να δουν πως θα πάει η φετινή περίοδος.

Αβεβαιότητα στις τιμές

Αυτή τη στιγμή επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πού θα «κάτσει» η τιμή του βαμβακιού, μιας και το επηρεάζουν πολλοί παράγοντες, με αρκετούς από αυτούς να μην έχουν να κάνουν καθόλου με την παραγωγή του βαμβακιού.

Η εκτίμηση πριν από κάποιο διάστημα ήταν πως οι τιμές θα βελτιωθούν, βασιζόμενοι στην διεθνή παραγωγή, ενώ στη συνέχεια οι καταστροφές από τους τυφώνες στις ΗΠΑ θα έπρεπε να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής, που ακόμα δεν έχει φανεί, λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Για παράδειγμα η κλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, κάνει επιφυλακτικούς όλους τους αγοραστές και όλο το εμπόριο, γιατί κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο.

Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και ρυθμίζει τις τιμές, ξεκίνησε η πρώτη μετά από 50 χρόνια, γενική απεργία στα λιμάνια της χώρας, που σημαίνει πως το βαμβάκι δεν μπορεί να φύγει, κάτι που αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά.

Η Τουρκία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες τους, ίσως στραφούν προς την Ελλάδα, όμως αυτή την περίοδο παίρνουν το δικό τους βαμβάκι, και μετά θα αναζητήσουν ξένες αγορές.

Επιπλέον, η κλιμάκωση των συρράξεων στη Μέση Ανατολή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση, τις τελευταίες μέρες, της τιμής του πετρελαίου που πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει αύξηση της τιμής του βαμβακιού, μιας και αυξάνεται το κόστος του βασικού ανταγωνιστή του, των συνθετικών ινών που παράγονται από το πετρέλαιο. Όταν η τιμή του πετρελαίου πέφτει, το βαμβάκι χάνει μερίδιο αγοράς, και όταν αυξάνεται, κερδίζει, σημείωσε ο κ. Κουρούδης.

Παραμένει η προτίμηση για το βαμβάκι στη Ροδόπη

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι περισσότεροι παραγωγοί πλέον στην περιοχή μας αφήνουν την τιμή «ανοιχτή» παίρνουν δηλαδή μια προκαταβολή 70% από το εκκοκκιστήριο, και την αφήνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ελπίζοντας να «κλείσει» σε καλύτερες τιμές.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έχουν ξεκινήσει αυτή την πολιτική από το 2015, και αυτή έχει υιοθετηθεί πλέον από άλλους, και πλέον είναι μια κίνηση που προτιμούν όσοι μπορούν. Υπάρχουν βέβαια και παραγωγοί που λόγω των οικονομικών τους αναγκών κλείνουν άμεσα την τιμή, μιας και χρειάζονται το σύνολο του ποσού.

Τις τελευταίες δεκαετίες το εισόδημα της περιοχής εξαρτάται από το βαμβάκι, και χρειάζεται μια χρονιά που θα έχουν θετικό πρόσημο, ώστε και οι καλλιεργητές να ανασάνουν.

Παρόλα αυτά προς το παρόν δεν φαίνεται να φεύγουν πολύ οι παραγωγοί της περιοχής από το βαμβάκι, μιας και άλλες κύριες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, επίσης δεν έχουν τις αποδόσεις που θα έκαναν ελκυστική τη μετάβαση σε αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.