Δυσκολα επιστρεφουν οι κτηνοτροφοι στο επαγγελμα μετα την σφαγη των ζωων τους
Ελάχιστοι είναι οι κτηνοτρόφοι που θα επιστρέψουν στο επάγγελμά τους μετά την καταστροφή των ζώων τους λόγω της ευλογιάς, εκτιμά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, που θεωρεί πως η ασθένεια δεν αντιμετωπίστηκε στην έναρξή της με την σοβαρότητα που έπρεπε, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε πολλές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα τον Έβρο.
Λάθος κινήσεις από το Υπουργείο
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ίδιος τόνισε πως θα έπρεπε το Υπουργείο να προχωρήσει πρώτα τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές και τη στήριξη των κτηνοτρόφων, και στη συνέχεια στις ανακοινώσεις για την αποζημίωση για τα σφαγιασμένα ζώα, εκφράζοντας επίσης την άποψη πως η ευλογιά των προβάτων δεν αντιμετωπίστηκε με την σοβαρότητα που έπρεπε από την αρχή, μιας και σε αντίθεση με των πανώλη, που περιορίζεται εύκολα, η ευλογιά μπορεί να μεταφερθεί μηχανικά σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο κ.Δημόπουλος αναγνώρισε πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν την γνώση από την προηγούμενη έξαρση το 2013, και προσπαθούν με το περιορισμένο προσωπικό που διαθέτουν να «ελέγξουν» την κατάσταση, όμως η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η γνώση και η επαφή με τους κτηνοτρόφους που υπήρχε παλιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η ίδια αποτελεσματικότητα.
Θεωρεί δε ότι ενώ είναι θετικό ότι αυξήθηκε η αποζημίωση για τα ζώα, δεν έπρεπε να έχει ανακοινωθεί όσο αυτή βρίσκεται σε έξαρση, αλλά αφού έχει περάσει.
«Θέλει και λιγάκι να είσαι πονηρεμένος και λιγάκι της πιάτσας» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η σημαντική αύξηση της αποζημίωσης, και η ανακοίνωση πως μπορούν να πάρουν 100% επιδοτούμενα ζώα, θα έχει αποτέλεσμα κάποιοι συνάδερφοί τους, των οποίων τα ζώα δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, να μην ανησυχούν αν θα κολλήσει το κοπάδι τους, μιας και θα πάρουν την αποζημίωση και στη συνέχεια και δωρεάν ζώα από το πρόγραμμα.
Αντίθετα θα έπρεπε πρώτα να ανακοινωθούν αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, ώστε να κρατήσουν μέσα τα ζώα τους, να προμηθευτούν τις ζωοτροφές και έτσι να μπορέσουν να προετοιμαστούν και για τον επερχόμενο χειμώνα.
Παράλληλα δεν θεωρεί πως το κλείσιμο των σφαγείων θα έχει θετικά αποτελέσματα, μιας και όπως επεσήμανε «αυτός που είναι να κάνει την παρανομία θα την κάνει» για να εξηγήσει ωστόσο πως στο μέτρο των δυνατοτήτων τους οι κτηνοτρόφοι τηρούν τα μέτρα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα μέτρα βιοασφάλειας.
Δύσκολα μένουν στο επάγγελμα οι κτηνοτρόφοι
Κατά τον ίδιο το ζητούμενο είναι να έχει διαφυλαχθεί η υγεία των κοπαδιών από την αρχή, πριν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό στον Έβρο και περάσει στη Ροδόπη, εκτιμώντας πως από όσους κτηνοτρόφους είδαν τα ζώα τους να οδηγούνται στην σφαγή, μόνο ένα 10-20% επανέρχεται στο επάγγελμα, κάτι που αποδίδει και στο γεγονός ότι δεν τους δίνεται ένα επίδομα βιοπορισμού, μέχρι να πάρουν την αποζημίωση και να προχωρήσουν στην επανασύσταση του κοπαδιού.
Για αυτό και είχαν ζητήσει από το Υπουργείο να υπάρχει στήριξη 5.000 ευρώ ανά 100 πρόβατα, ώστε να ζήσουν μέχρι να ανασυσταθεί το κοπάδι. Άλλωστε όπως τόνισε
από τη στιγμή που έχει ληφθεί η απόφαση να μην γίνεται εμβόλιο εντός ΕΕ, και να προχωρούν στην καταστροφή των προβάτων, θα πρέπει και να καταβάλλονται και τα ανάλογα ποσά.
Τις πταίει για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου της ΑΜΘ;
Ο κ. Δημόπουλος αποδίδει πολλά προβλήματα στο γεγονός ότι το Υπουργείο δεν μιλά με τους πραγματικούς κτηνοτρόφους, αλλά οργανώσεις που ελάχιστη σχέση έχει με αυτούς.
«Ο στόχος όλων μας είναι ο ίδιος, να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο» σημείωσε, που πλήττεται όχι μόνο από την ευλογιά, αλλά πολλούς παράγοντες που κάνει το ζωικό κεφάλαιο να μειώνεται συνεχώς στην ΑΜΘ, ακόμα και χωρίς ασθένειες για να τονίσει κλείνοντας πως σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται το φαινόμενο των εικονικών δηλώσεων ζώων που δεν υπάρχουν, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις ενισχύσεις, που έχουν φύγει από την περιοχή μας με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί «δεν βγαίνει».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.