Δυσαρεστημενοι οι Βενζινοπωλες της Ροδοπης απο την επισκεψη Μητσοτακη

«Ανενημέρωτος» ο Πρωθυπουργός για τις πολυκατατεθειμένες προτάσεις τους

Δεν προσεκλήθη εκπρόσωπός τους στη σύσκεψη στο ΕΒΕΡ

«Ανενημέρωτος» φάνηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο θέσπισης ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα καύσιμα, σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ροδόπη, πρόταση που έχει κατατεθεί πολλάκις στο παρελθόν τόσο από την τοπική Ένωση Βενζινοπωλών όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του «ΠτΘ» κ.Κώστα Μαρκενδούδη κατά την συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός σε σχέση με το ενδεχόμενο λήψης ενός τέτοιου μέτρου ώστε να ανατραπεί η «φυγή» των ντόπιων προς την γειτονική Βουλγαρία, περιοχή με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και καλύτερες τιμές στα καύσιμα, δήλωσε πως δεν έχει ακόμα πειστεί για το αν και κατά πόσο επιτρέπεται από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αποφεύγοντας να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο λήψης άλλων μέτρων όπως η θέσπιση και  εφαρμογή του  τοπικού fuel pass ή της κάρτας Πολίτη με επιδότηση τιμής καυσίμου κίνησης.

Το Σωματείο Βενζινοπωλών Ροδόπης απέστειλε την περασμένη Παρασκευή εκ νέου επιστολή προς τον Πρωθυπουργό παρουσιάζοντας το μέγεθος του προβλήματος, που οδηγεί σε «μαρασμό» τον κλάδο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατ’ επανάληψη και σε αρμόδιους υπουργούς και ζητώντας την υιοθέτησή τους.

Η επιστολή αυτή παραδόθηκε, όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Τζαμπαζλής μέλος του Σωματείου αλλά και της ΠΟΠΕΚ μιλώντας στον «ΠτΘ», στον Πρωθυπουργό από τον βουλευτή Ροδόπης κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη, λόγω και του γεγονότος ότι ουδείς εκ του Σωματείου δεν καλέστηκε έστω στην σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα, παρουσία σειράς κυβερνητικών στελεχών, στο ΕΒΕΡ. Ο κ. Τζαμπαζλής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του προέδρου του Σωματείου κ. Ταπατζά στην σύσκεψη, ούτως ώστε τα κυβερνητικά στελέχη να ακούσουν από τους ίδιους τους γνώστες του προβλήματος την υφιστάμενη κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν έγινε αναφορά όπως αυτή του προέδρου του ΕΒΕΡ κ. Αντώνη Γραβάνη, ωστόσο «είναι διαφορετικό να τα ακούει κάποιος από αυτούς που έχουν την γνώση της καθημερινότητας».

«Κάτι δεν δουλεύει καλά στο σύστημα»

Αναφερόμενος στην απάντηση του Πρωθυπουργού στο προαναφερθέν ερώτημα ο κ. Τζαμπάζης τόνισε πως παρά το γεγονός ότι το θέμα είναι γνωστό από το 2019, όταν και με ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης κ.Ιλχάν Αχμέτ, είχε κατατεθεί στην Βουλή το αίτημα για την θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις παραμεθόριες περιοχές αλλά και η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96 με φωτογραφικά παραδείγματα από περιοχές Ιταλίας που αντιμετώπιζαν ανάλογο πρόβλημα με την Ροδόπη,  και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν ενημερωθεί επί του ζητήματος μιας σειρά κυβερνητικών στελεχών όπως οι κ.κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρωθυπουργός «φάνηκε ανενημέρωτος».

«Το γεγονός αυτό δεν τιμά την κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι προσπαθεί να κάνει πράγματα για την περιοχή» επεσήμανε ο κ.Τζαμπαζλής, τονίζοντας ότι «φάνηκε τουλάχιστον ότι κάτι δεν δουλεύει καλά στο σύστημα».

«Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω»

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει την εφαρμογή του ειδικού φορολογικού αυτού καθεστώτος στην περιοχή μας, καλώντας τους ειδικούς συμβούλους της κυβέρνησης να την μελετήσουν. «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος μοχλός πίεσης από πλευράς των πρατηριούχων. «Ούτε σε απεργίες μπορούμε να κατέβουμε ούτε να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, γιατί η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «το θέμα αυτό θα πρέπει επιτέλους να το αναλογιστεί η κυβέρνηση ώστε να δει τι μπορεί να κάνει για να δώσει ζωή στον τόπο».

 «Το καύσιμο είναι το “δόλωμα” ώστε οι συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, να ψωνίσουν έξω» επανέλαβε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «οι διαφορές είναι τεράστιες και έτσι οι συμπολίτες μας βρήκαν τρόπο να μειώσουν τα καθημερινά τους έξοδα».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 

Η περιοδεία σας στην Ροδόπη γεννά προσδοκίες και αξιώσεις για γενναίες και  καθοριστικές παρεμβάσεις στήριξης των εναπομεινάντων  πρατηρίων υγρών καυσίμων και επιχειρήσεων της περιοχής,  που αιμορραγούν εξαιτίας της  αθρόας “εξόρμησης” των καταναλωτών για εφοδιασμό καυσίμων και λοιπών αγαθών από την γειτονική Βουλγαρία, λόγω της τεράστιας απόκλισης τιμών καυσίμων κίνησης  που υπερβαίνει τα 0,50 λεπτά/λίτρο  και οφείλεται στους υψηλούς ΕΦΚ και ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα. 

Με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και προϊόντων, η κατάσταση εκτροχιάστηκε(μείωση παν/νιας αγοράς καυσίμων 12% ,στον νομό Ροδόπης 42% με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης). Τα ελάχιστα πρατήρια που υπάρχουν, πλέον  υπολειτουργούν και οδηγούνται σε αφανισμό. Η τοπική οικονομία έχει καταποντιστεί και το κράτος ζημιώνεται ανεπανόρθωτα από την αυξανόμενη  εκροή κεφαλαίου  στο εξωτερικό. 

Το κράτος μας οφείλει να  προστατεύσει  τόσο τους κατοίκους, όσο  και τους επαγγελματίες των παραμεθόριων περιοχών, να διασφαλίσει  κίνητρα για την παραμονή τους  και για   την πρόοδο των ακριτικών περιοχών, να  λάβει  άμεσα μέτρα στήριξης. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στην οποίαν είναι μέλος και η Ένωση Βενζινοπωλών Ροδόπης έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την  πρότασή της στο Υπουργείο Οικονομικών, για άμεση θέσπιση και  εφαρμογή, έστω πιλοτικά  αρχικά στην Ροδόπη, του  τοπικού fuel pass ή της κάρτας Πολίτη με επιδότηση τιμής καυσίμου κίνησης,  ώστε να καθιστά ανώφελη την αναζήτησή του  σε γειτονική χώρα με φθηνότερη τιμή, να  μετριαστούν οι εξορμήσεις των Ελλήνων πολιτών  και να ενισχυθούν τα έσοδα. 

Μια δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής θα αποτυπώσει τα ικανοποιητικά  αποτελέσματα,  ότι δηλαδή  το επιπλέον έσοδο που θα εισρεύσει  από την αύξηση των πωλήσεων, θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και θα ισοσκελίσει τη μείωση των εσόδων από τον αυξημένο ΕΦΚ. 

Η συγκεκριμένη πρόταση της ΠΟΠΕΚ βρήκε ευήκοα ώτα από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο  Βεσυρόπουλο, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Εναλλακτικά, μπορεί να θεσπιστεί ειδικό φορολογικό καθεστώς σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ροδόπη, λόγω του ότι συνορεύουν με χώρες που εφαρμόζουν χαμηλότερη φορολογία, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 της οδηγίας 2003/96/ΕΚ.

Κε Πρωθυπουργέ, 

Η επίσκεψή σας σε Ροδόπη και Έβρο,  σηματοδοτεί το ενδιαφέρον σας για την ακριτική Ελλάδα. Αντίστοιχα, υπολογίζουμε στην πολιτική σας βούληση,  έμπρακτα, να  στηρίξετε, να ενστερνιστείτε και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των δίκαιων προτάσεων μας. 

Παραμένουμε στην διάθεσή σας

                                                                     

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.