Δυο νεα προγραμματα επιχορηγησης 11.000 νεων θεσεων εργασιας για το 2005 απο τον Ο.Α.Ε.Δ.

Μετά από απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο Ο.Α.Ε.Δ. καλεί τις ενδιαφερόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις να δηλώσουν συμμετοχή σε δύο νέα προγράμματα επιχορήγησης 11.000 νέων θέσεων απασχόλησης για το 2005.

Τα δύο νέα προγράμματα εμπεριέχουν σημαντικές καινοτομίες με στόχο την πραγματική ενίσχυση της αγοράς εργασίας, όπως αυτές προέκυψαν μετά από συνεργασία του υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, με τον υφυπουργό Απασχόλησης, Γεράσιμο Γιακουμάτο, το γενικό γραμματέα, Δημήτρη Κοντό και το διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ, Γιώργο Βερναδάκη.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην πάγια ετήσια δράση επιχορήγησης Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) του Οργανισμού. Μέσω αυτού του προγράμματος για το τρέχον έτος θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις για τη δημιουργία 10.000 Ν.Θ.Ε. Το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά εμπεριέχει σημαντικές καινοτομίες τόσο προς όφελος κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων τέκνων) με προσαύξηση του ποσού επιχορήγησης κατά 28% όσο και υπέρ των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, με στόχο την ορθή και προς όφελος του συνόλου της Απασχόλησης κατανομή των ενισχύσεων.

Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί στο σύνολό του μια καινοτόμο προσπάθεια του Ο.Α.Ε.Δ., αφού για πρώτη φορά θα επιδοτηθεί η δημιουργία 1.000 Νέων Θέσεων Εργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Η διαδικασία έναρξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και για τα δύο νέα προγράμματα από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση των προσφερόμενων θέσεων.

Στο πρόγραμμα επιχορήγησης 10.000 Νέων Θέσεων Εργασίας 2005 μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους ηλικίας 18 έως 64 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης. Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο τελευταίων 12 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της και να είναι πρόσθετη εκείνων που τυχόν δημιουργούνται στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου ενταγμένου σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων.

Για τον αριθμό των θέσεων που δικαιούται να καλύψει η επιχείρηση θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής: α) Ο αριθμός των απασχολουμένων κατά τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης και β) ο μέσος όρος του 1δωδεκαμήνου των απασχολουμένων της (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας – Ε.Μ.Ε, όπως ορίζεται στον Κανονισμό Ε.Κ αριθμ. 2204/2002 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

Η μια εκ των δύο σημαντικών καινοτομιών που καθιερώνονται για πρώτη φορά φέτος στην ετήσια δράση επιχορήγησης Νέων Θέσεων Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. αφορά στον αριθμό των θέσεων που δικαιούται να καλύψει κάθε επιχείρηση και ο οποίος ορίζεται ως εξής:

α) Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. που δεν απασχολούν προσωπικό εντάσσονται για (1) θέση εργασίας.

β) Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 1-9 άτομα εντάσσονται για 2 θέσεις εργασίας.

γ) Οι επιχειρήσεις με προσωπικό 10 ατόμων και άνω, εντάσσονται για αριθμό θέσεων εργασίας που αντιστοιχεί στο 30 % του μέσου όρου των απασχολουμένων τους κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

δ) Οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, οι οποίες παρουσιάζουν καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, μπορούν να ενταχθούν για αριθμό εργαζομένων που ανέρχεται μέχρι και 40% της μέσης απασχόλησης κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους.

ε) Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα ανά επιχείρηση. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που διαθέτουν υποκαταστήματα, ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων στο σύνολο των υποκαταστημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα.

Σημειωτέον, η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση ανέρχεται στους 18 μήνες για τις Μ.Μ.Ε. (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και 24 μήνες για τις μεγάλες.

Η δεύτερη καινοτομία αφορά στο ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης με το κέντρο βάρος να μετατοπίζεται στις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα αποκλεισμού από την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το ύψος της επιχορήγησης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων προσαυξάνεται κατά 28% και ορίζεται ως εξής:

1) Στα 18 ευρώ για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται α) άνεργες γυναίκες μητέρες ανήλικων τέκνων, β) άτομα κάτω των 25 ετών που δεν έχουν απασχοληθεί για 2 έτη μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, γ) άνεργοι άνω των 50 ετών, δ) άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργα ήτοι για 12 από τους 16 προηγούμενους μήνες πριν την πρόσληψή τους, εάν είναι άνω των 25 ετών ή για 6 από τους 8 τελευταίους μήνες στην περίπτωση ατόμων κάτω των 25 ετών και ε) άνεργοι που ολοκλήρωσαν μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση.

2) Στα 14 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ανέργων.

Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης (4 ώρες και άνω ημερησίως) η επιχορήγηση ανέρχεται στο ήμισυ των ως άνω ποσών.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού τους για ακόμη 6 μήνες οι Μ.Μ.Ε. και 12 μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις (απασχόληση χωρίς επιχορήγηση).

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν οι εξής επιχειρήσεις:

1) Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν.2190/94.

2) Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α΄ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.

3) Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε. και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους της Ε.Π.Ε.

4) Οι σύζυγοι και οι συγγενείς α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας των ομορρύθμων εταίρων στις Ο.Ε. και Ε.Ε. των εταίρων της Ε.Π.Ε. και των μελών του Δ.Σ. στις Α.Ε.

5) Οι πολιτικές οργανώσεις, τα κόμματα, τα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες ψυχαγωγίας και εκμετάλλευσης ψυχαγωγικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών τυχερού χαρακτήρα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες (από 10:00 μ.μ. έως 6:00 π.μ.).

6) Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας.

7) Οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20, Ν.2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).

8) Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

9) Οι τομείς ναυπηγείων, άνθρακα, κ.λ.π., σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.3 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθμ. 2204/2002 της Επιτροπής.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να παραλάβουν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού: α) ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο περιγράφονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής, οι όροι του προγράμματος, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και β) αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνει δεκτή (ακόμη και με συστημένη επιστολή) από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, από την Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 μέχρι την κάλυψη των θέσεων που κατανεμήθηκαν ανά υπηρεσία.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν υποκαταστήματα, υποχρεούνται να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία της αρμοδιότητας στην οποία ανήκει η έδρα της επιχείρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο διαδίκτυο (www.oaed.gr) καθώς και στις τηλεφωνικές γραμμές 1564 (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) ή 800 11 11 011, χωρίς χρέωση (γραμμή του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα επιχορήγησης 1.000 Νέων Θέσεων Εργασίας στον τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος

Σε αυτό το νέο -για τα μέχρι πρότινος δεδομένα του Ο.Α.Ε.Δ.- πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές εταιρίες και συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται στο Φυσικό Περιβάλλον. Έναν τομέα ο οποίος παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και στον οποίο κρίθηκε απαραίτητη η θεσμοθέτηση κινήτρων αύξησης του αριθμού των απασχολουμένων από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις στον τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιχορήγησης Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών Πολιτισμός – Περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2004.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 24 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 6 μήνες ακόμα οι Μ.Μ.Ε. και 12 μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους άνεργους ανέρχεται στα 14 ευρώ. Σε περίπτωση που μισθωτός απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης από 4 ώρες και άνω ανά ημέρα, το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (24 μήνες οι Μ.Μ.Ε. και 36 οι μεγάλες).

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν οι εξής επιχειρήσεις:

1) Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του νόμου 2190/94, εκτός των αμιγών και μικτών επιχειρήσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

2) Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α’ βαθμού συγγένειας εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.

3) Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους της Ε.Π.Ε.

4) Οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας των ομορρύθμων εταίρων στις Ο.Ε. και Ε.Ε., των εταίρων της Ε.Π.Ε. και των μελών του Δ.Σ. στις Α.Ε.

5) Οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20, Ν. 2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).

6) Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

7) Οι τομείς ναυπηγείων, άνθρακα, μεταφορών και οι δραστηριότητες που σχετίζονται αποκλειστικά με εξαγωγές καθώς και με προώθηση εγχώριων και όχι εισαγομένων προϊόντων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθμ. 2204/2002 της Επιτροπής.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να παραλάβουν από τις κατά τόπους υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. πληροφοριακό έντυπο στο οποίο περιγράφονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής, οι όροι του προγράμματος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνει δεκτή (ακόμη και με συστημένη επιστολή) από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, από την Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 μέχρι την κάλυψη των θέσεων που κατανεμήθηκαν ανά υπηρεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες Απασχόλησης, στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr) καθώς και στις τηλεφωνικές γραμμές 1564 (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) ή 800 11 11 011, χωρίς χρέωση (γραμμή του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.