Δυο νεα προγραμματα απο τον ΟΑΕΔ για 10.000 ανεργους

Δύο νέα προγράμματα, προϋπολογισμού 124,83 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των οποίων δημιουργούνται συνολικά 10.000 θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, προωθεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

•Το «πρόγραμμα ΝΘΕ 2008», προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία συνολικά 6.500 Νέων Θέσεων Εργασίας για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 31 έως και 44 ετών. Έχει προϋπολογισμό 64.837.500 ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010.

•Το πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης αφορά συνολικά 3.500 ανέργους άνω των 33 ετών (έως 64 ετών) που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση. Το «γενικό πρόγραμμα ΝΕΕ έτους 2008» έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί το 2008 και το 2009.


Τα δύο προγράμματα έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού μετά από εισήγηση του διοικητή του Οργανισμού Γιώργου Βερναδάκη και οι σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για έκδοση ΚΥΑ, μετά την οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Η δαπάνη και για τα δύο προγράμματα θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα 6.500 Νέων Θέσεων Εργασίας

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 31 έως και 44 ετών, που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην προώθηση στην απασχόληση ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, δηλαδή άνεργων γυναικών-μητέρων ανηλίκων τέκνων και μακροχρόνια ανέργων (με στόχο τουλάχιστον το 30% των θέσεων να καλυφθεί από ανέργους των παραπάνω κατηγοριών). Το 65% των θέσεων προορίζονται να καλυφθούν στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης και το 35% στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας. Στόχος του προγράμματος είναι επίσης το 60% των θέσεων να καλυφθεί από γυναίκες.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 20 ευρώ για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και στα 18 ευρώ ημερησίως για τις λοιπές κατηγορίες ανέργων. Το πρόγραμμα προβλέπει δυνατότητα μερικής απασχόλησης για τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως με τη μισή επιχορήγηση.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 18 μήνες για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και στους 24 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις (με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων). Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (παλαιό και νέο) για επιπλέον έξι ή 12 μήνες αντίστοιχα. Τυχόν αντικαταστάσεις προσωπικού (μέσα στο συνολικό διάστημα των 24 ή 36 μηνών αντίστοιχα) πρέπει να γίνονται εντός 30 ημερών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα πρέπει η δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας να αποτελεί πραγματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της σε σχέση με το μέσο όρο των 12 μηνών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης. Πρόσληψη ανέργου μέσω του προγράμματος για την πλήρωση κενής θέσης, που δημιουργήθηκε μετά από οικιοθελή αποχώρηση, συνταξιοδότηση ή καταγγελία σύμβασης είναι δυνατή μόνον εφόσον προσληφθεί άνεργος που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr) στην Υπηρεσία, στο ΚΠΑ ή στο ΚΠΑ 2 που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή της έδρας της επιχείρησης. (Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει επίσης απευθείας στις Υπηρεσίες ή μέσω ΚΕΠ).

Εντός 35 ημερών από την προέγκριση της υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα (κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ), η επιχείρηση προχωρεί στην πρόσληψη του ανέργου, που υποδεικνύεται από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού. Η καταβολή της επιχορήγησης ξεκινά μετά από επιτόπιο έλεγχο των προϋποθέσεων υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, που πραγματοποιείται από ζεύγος ελεγκτών υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 64.837.500 ευρώ, εκ των οποίων τα 12,35 εκατομμύρια θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος το 2008.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.