Διστακτικες ακομα οι επιχειρησεις της ΑΜΘ για τη δικτυωση τους

Τα Επιχειρηματικά Συμβούλια επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου

Να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσα από τα Επιχειρηματικά Συμβούλια Ομοειδών Επιχειρήσεων θέλουν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης  και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, που παρουσίασαν την ιδέα στους ενδιαφερόμενους το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια ιδέα που υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ανάπτυξης Πολιτισμού Τουρισμού Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΑΠΟΤΟΠ ΑΜΘ), μέσα από το πρόγραμμα Business council/BC που υλοποιείται μέσω του Διασυνοριακού Προγράμματος «INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020».

Λείπει η δικτύωση των επιχειρήσεων στην ΑΜΘ

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΑΠΟΤΟΠ, ως άνθρωποι της αγοράς, οι συμμετέχοντες αναζήτησαν τι λείπει και τι θα ήταν χρήσιμο για τους επαγγελματίες, εντοπίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην επαρχία αντιμετωπίζουν έλλειψη συνεργασίας για να ανταπεξέλθουν σε τοπικά και κλαδικά προβλήματα, αλλά και να ανταγωνιστούν τους μεγάλους ομίλους.

Ο ίδιος εξήγησε πως τα Επιμελητήρια αλλά και οι Ομοσπονδίες κάνουν προσπάθειες, όμως από τη φύση τους περιλαμβάνουν όλες τις επιχειρήσεις και περιορίζονται χωρικά, για αυτό και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν δίκτυα ομοειδών επιχειρήσεων που θα διατρέχουν την Περιφέρεια, και θα έχουν θεματική ανά είδος.

Κάτι ακόμα που τους ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση ήταν το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες και τις επιδοτήσεις για τη δημιουργία cluster, που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, αυτά δεν έχουν προχωρήσει γιατί έχουν την δομή επιχείρησης, και είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

Για αυτό και σκέφτηκαν τη δημιουργία Επιχειρηματικών Συμβουλίων, που έχουν χαλαρή σύνδεση των επιχειρήσεων, χωρίς υποχρεώσεις, αλλά με τα οφέλη της οργανωμένης συνεργασίας.

Η ομάδα ξεκίνησε να κάνει σε κάθε πόλη στοχευμένες επαφές με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, για να κρίνουν αν θα τους ενδιέφερε να συμμετέχουν. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια πραγματοποίησαν σε κάθε περιοχή συγκεντρώσεις όπως αυτές της Τρίτης, απευθυνόμενοι σε περισσότερες επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος θύμισε πως για τα συμβούλια έχουν ήδη ενημερωθεί, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί,  ώστε όταν χρειάζεται να λυθεί ένα θέμα, να το γνωρίζουν και αν μπορούν να βοηθήσουν.

Αφού κλείσει αυτός ο κύκλος, θα προχωρήσουν στις συναντήσεις των ομοειδών επιχειρήσεων ανά κλάδο, βάζοντας το πλαίσιο, αλλά αφήνοντάς τους ελευθερία κινήσεων.

Προσπάθεια να υπάρξει συνέχεια στις επαφές

Η συμμετοχή στις αρχικές φάσεις δεν είναι μεγάλη, γιατί υπάρχει ακόμα επιφυλακτικότητα, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Παπαδόπουλος, οικονομολόγος της ΑΠΟΤΟΠ, γιατί παίρνουν πολλές πληροφορίες συνέχεια.

Παρόλα αυτά όσοι παρίστανται στις ενημερώσεις, κάνουν πολλές ερωτήσεις και δείχνουν το ενδιαφέρον τους, με τον κ. Παπαδόπουλο να θεωρεί πως μέσα από τις συναντήσεις αυτές έχουν συναντήσει πολλά προβλήματα που δεν γνώριζαν πως υπάρχουν οριζόντια στις επιχειρήσεις κάποιου κλάδου, όπως το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, για το οποίο μπορούν να αναζητηθούν λύσεις.

Η συμμετοχή έχει ξεκινήσει δειλά δειλά, και οι εμπνευστές του εγχειρήματος θέλουν να το συνεχίσουν γιατί θεωρούν πως μόνο με την συνεργασία θα μπορέσει να βγει κάτι θετικό για την περιοχή, μιας και ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις η ενημέρωση αποτελεί πρόβλημα, αλλά και ζητούμενο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.