Διπλο ρεκορ στην εκδοση νεων συνταξεων απο τον e-ΕΦΚΑ τον Οκτωβριο

Μέσα σε ένα μήνα εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις

Ρεκόρ μήνα αλλά και ρεκόρ έτους από τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων καταγράφεται στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο 2021. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μήνα εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας. Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. 

Μείωση στοκ εκκρεμών συντάξεων

Οι δυο αυτές επιδόσεις δικαιολογούν και τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων καθώς αυτές, κατά τον ίδιο μήνα, υπολογίζονται σε 92.180 από 141.509 που ήταν ένα χρόνο πριν. Αξίζει να τονιστεί πως από τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξης τους, οι περίπου 50.000 από αυτούς λαμβάνουν είτε προσωρινή είτε προκαταβολή σύνταξης. Οι υπόλοιποι περίπου 42.000 ασφαλισμένοι είναι περιπτώσεις που είτε δεν έχουν αιτηθεί προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης ή που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το όριο των 6.000 ευρώ για αγρότες ή 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να προχωρήσουν ή έχουν κάποιο άλλο λόγο. Ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων προκειμένου να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των ασφαλισμένων που οφείλουν πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος. 

Επιπλέον, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή καθυστερεί η έκδοση τους από μια ημέρα έως 90 ημέρες, υπολογίζονται σε 30.348 από 33.874 που ήταν ένα χρόνο πριν. 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ για συντάξεις. Συγκεκριμένα, από 679,9 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε πέρυσι τον Οκτώβριο, φέτος οι οφειλές έχουν μειωθεί στα 306,1 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων για τις οποίες έχουν συσσωρευθεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά. 

Αποκλιμάκωση παρά την αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης

Η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων καταγράφεται παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.948 αιτήματα συνταξιοδότησης εκ των οποίων τα 10.070 αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με ημερομηνία αίτησης τον ίδιο μήνα και 10.878 αφορούν νέες αιτήσεις με ημερομηνία αίτησης προγενέστερο μήνα. Δηλαδή, οι 10.878 αιτήσεις αφορούν συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν για μήνες ή και χρόνια εκτός συστήματος καταγραφής και ενσωματώθηκαν αυτόν τον μήνα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.