Δημοφιλης προορισμος για Τουρκους και Βουλγαρους η Θρακη

Κ.Χατζηκωνσταντίνου στην «Κ»: «Τούρκος τουρίστας ξόδεψε σε πέντε μέρες 50.000 ευρώ στην περιοχή μας»

«Δημοφιλής προορισμός για Τούρκους και Βούλγαρους η Θράκη» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Στάθης Κουσούνης και φιλοξενεί στη σημερινή της έντυπη έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος σημειώνει πως ο τουρισμός στην περιοχή μας «διασώζεται» φέτος από τη μαζική έλευση των Τούρκων και των Βαλκάνιων επισκεπτών, αφού οι Έλληνες τουρίστες είναι μηδαμινοί. Κάνει γνωστό μάλιστα ότι οι Τούρκοι τουρίστες, ακόμα και κατά την ολιγοήμερη διαμονή τους στην περιοχή μας, δαπανούν πολλά χρήματα για φαγητό και αγορές επώνυμων ρούχων και παπουτσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού η περίπτωση ενός Τούρκου, που επέλεξε να εορτάσει τα γενέθλιά του στην περιοχή μας και, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, σε πέντε ημέρες ξόδεψε με την παρέα του περί τις 50.000 ευρώ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για τον τουρισμό στη Θράκη έχει ως εξής:

«Σχεδόν 100% εξάρτηση από τις οδικές αφίξεις έχει η Θράκη που αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Τούρκους, Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, ελλείψει Ελλήνων τουριστών, ο προορισμός «διασώζεται» από τη μαζική έλευση των Τούρκων και Βαλκάνιων επισκεπτών, ενώ για πρώτη φορά φέτος ήρθαν, οδικώς, και Ουκρανοί. Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό είναι μηδαμινές, καθώς, όπως επισημαίνει, φέτος πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο πτήσεις charters για τον προορισμό.

Οι Τούρκοι

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τονίζει ότι πλέον το 75% των Τούρκων που έχει προορισμό τη Θράκη επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, ο πολυπόθητος στόχος για άλλους προορισμούς της ανάπτυξης του City Break κατέστη εφικτός για την Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί πόλο έλξης τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις περιόδους των θρησκευτικών εορτών των Τούρκων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι πλέον, με απόφαση των εμπόρων, τα καταστήματα μένουν ανοιχτά κάποιες Κυριακές που συμπίπτουν χρονικά με τις θρησκευτικές εορτές στη γειτονική χώρα, καλύπτοντας έτσι τις καταναλωτικές ανάγκες των Τούρκων τουριστών. Ο ίδιος διευκρινίζει μάλιστα ότι οι Τούρκοι τουρίστες, ακόμα και των λίγων ημερών, δαπανούν πολλά χρήματα για φαγητό και αγορές επώνυμων ρούχων και παπουτσιών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση ενός Τούρκου ο οποίος επέλεξε να εορτάσει τα γενέθλιά του στην περιοχή μαζί με την 15μελή παρέα του.

Πέντε ημέρες 50.000 ευρώ

Σε πέντε ημέρες η τουρκική παρέα που επισκέφθηκε την περιοχή με ένα μίνι πούλμαν ξόδεψε περί τις 50.000 ευρώ. Ένας άλλος Τούρκος παρήγγειλε από κατάστημα της περιοχής ένα τελευταίου τύπου κινητό, συνδυάζοντας την αγορά του με μία τριήμερη ταξιδιωτική εξόρμηση. Επίσης, Τούρκοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι τουρίστες αγοράζουν το εξαιρετικής ποιότητας λάδι της περιοχής καθώς το βρίσκουν σε πολύ καλές τιμές.

Εξάλλου, προβλήματα υφίστανται στον συνοριακό Σταθμό των Κήπων καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός προσωπικού, εισόδων και έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού ελέγχων με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά το φαινόμενο ουρών χιλιομέτρων από αυτοκίνητα Τούρκων που αναμένουν να εισέλθουν στη χώρα μας. Οι δυσκολίες συνεχίζονται και με το θέμα της χρονοκαθυστέρησης έκδοσης τουριστικής βίζας από τις προξενικές μας αρχές στη γειτονική χώρα. Η εξέλιξη αυτή παρεμποδίζει αρκετούς Τούρκους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα καθώς έχει παρατηρηθεί αναμονή στην αιχμή της σεζόν έως και πάνω από είκοσι ημέρες για τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας από τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η υπογραφή ρηματικής διακοίνωσης μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας που θα επιτρέψει τη μετακίνηση πέραν των αυτοκινήτων και των πούλμαν από το Μεθοριακό Σταθμό Νυμφαίας. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά και αναμένεται η ανταπόκριση σε αυτό από τις βουλγαρικές αρχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης επισημαίνει τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στην περιοχή με αφίξεις τουριστών από τη Βουλγαρία, τη Τουρκία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Υπάρχουν παραλιακές περιοχές στη Καβάλα, όπως προσθέτει, που ειδικά αυτή την περίοδο τα καταλύματα καλύπτουν τις πληρότητές τους έως και 90% με Βούλγαρους τουρίστες. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη τόσο στα καταλύματα όσο και στις άλλες τοπικές επιχειρήσεις προκύπτει από τους Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι αυτή την εποχή διαμένουν και περισσότερες ημέρες.

Παράνομα

Πάντως, το πρόβλημα που είναι έντονο στην περιοχή της Καβάλας όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι η έξαρση του φαινομένου ενοικίασης παράνομων καταλυμάτων. Πέραν των γνωστών μεθόδων, συμπληρώνει, ο κ. Μιτζάλης με τις διαδικτυακές κρατήσεις πλέον γίνονται και πολλές κρατήσεις από στόμα με στόμα σε παράνομα καταλύματα. Πρόκειται για ιδιοκτήτες παράνομων καταλυμάτων που παλαιότερα στόχευαν στην ελληνική πελατεία αλλά λόγω της πτώσης της κίνησης από την εγχώρια αγορά, τώρα, προσεγγίζουν επισκέπτες από τις βαλκανικές αγορές.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.