Δικαιοσυνη και ισονομια με αμεσα στοχευμενα μετρα ζητα το Λιανεμποριο

«Άμεση ένταξη του εμπορίου στα Προγράμματα Επανεκκίνησης», το ισχυρό μήνυμα της έκτακτης Συνέντευξης Τύπου της ΕΣΕΕ

Τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που ήδη υφίστανται χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα στη πιο κρίσιμη καμπή της πανδημικής κρίσης εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και του αδικαιολόγητου αποκλεισμού του Λιανεμπορίου από τα Προγράμματα Επανεκκίνησης της αγοράς ανέδειξε η έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας και οι Πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Καπράλος και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης τεκμηρίωσαν την αντίφαση που προκύπτει και το ευεξήγητο αίσθημα αδικίας που προκαλεί στους μικρομεσαίους εμπόρους το γεγονός ότι, την ώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός, οι Παιδότοποι, τα Γυμναστήρια εντάσσονται σε Προγράμματα Επανεκκίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν – χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί» – ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης.

Στη Συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως ότι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας με το «υβριδικό» σύστημα click away και click in shop κράτησαν τον πασχαλινό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα χαμηλότερα ακόμη και από τις συγκρατημένες προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Το γεγονός αυτό «γκριζάρει» ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα του εμπορίου που είναι ήδη επιβαρυμένη από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, το αδιάθετο εμπόρευμα σε ένδυση – υπόδηση και την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές.

Για τους λόγους αυτούς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου προέβαλαν την ανάγκη και το αίτημα να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα, στοχευμένα μέτρα για την Επανεκκίνηση του Εμπορίου. Πρότειναν δε ως κριτήρια της ενίσχυσης την πτώση του τζίρου και την εποχικότητα, και ζήτησαν τον προσδιορισμό ενός «κόφτη», όπως σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων κλάδων της οικονομίας.

Γ. Καρανίκας «Παραβλέπονται οι απώλειες και οι ιδιαιτερότητες του λιανικού εμπορίου»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε:

«Δυστυχώς παραβλέπονται τόσο οι μεγάλες απώλειες του λιανικού εμπορίου το 2020 που καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και την ΑΑΔΕ όσο και οι ιδιαιτερότητες στη λειτουργία του, το γεγονός δηλαδή πως ο κλάδος θέλει τουλάχιστον έξι μήνες για να «πάρει μπρος», να επικαιροποιήσει / ανανεώσει τα εμπορεύματα, να εισέλθει δηλαδή σε μια σχετική κανονικότητα. Το λιανικό εμπόριο εξαιρείται από την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας είτε με την πρόφαση της ενίσχυσης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), είτε με τη δικαιολογία περί συμμετοχής στο μέτρο περί μη καταβολής ενοικίων, το οποίο όμως είναι οριζόντιο, μιας και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη απόσυρσης των ήδη γνωστών μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και αναστολής των πληρωμών επιταγών σύντομα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.