Διασυνδεση taxis και δημοτολογιου

Για τη διασταύρωση στοιχείων οικογενειακής κατάστασης

Στην online διασύνδεση του Μητρώου Φορολογούμενων με τα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η άμεση διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για την οικογενειακή τους κατάσταση και τις συγγενικές τους σχέσεις, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών στοιχείων οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούνται για παράνομη είσπραξη συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων ή την παράνομη κατοχύρωση φορολογικών απαλλαγών. Επιπλέον, στόχος είναι ο εντοπισμός όσων χρησιμοποιούν εικονικά και ψεύτικα φορολογικά προφίλ, αλλά και περιπτώσεων μη ορθής δήλωσης διεύθυνσης κατοικίας.
 
Με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών, ειδική συντονιστική επιτροπή για την ταυτοποίηση του Μητρώου Φορολογουμένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με το Εθνικό Δημοτολόγιο και με τα λοιπά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.
 
Έργο της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην απόφαση είναι η μέριμνα για την εναρμόνιση του Φορολογικού Μητρώου με το Εθνικό Δημοτολόγιο, η κατάθεση προτάσεων (όπως, θεσμοθέτησης διατάξεων) για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του Φορολογικού Μητρώου με τα Πληροφοριακά Συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης και με τις πρωτογενείς πηγές των δεδομένων τους, καθώς και η μέριμνα για την κατά περίπτωση υλοποίηση αυτών.
 
Στο έργο της επιτροπής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής δράσεις:
• Η επεξεργασία των στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου με το Πληροφοριακό Σύστημα του Δημοτολογίου, με βασικό στόχο την ταυτοποίηση και ταύτιση των εγγραφών τους. Δηλαδή θα γίνει ταυτοποίηση στα βασικά στοιχεία των φορολογουμένων (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός – μητρός, ημερομηνία γέννησης) με στόχο να είναι αξιόπιστα και σύμφωνα με τα δημοτολογικά στοιχεία.
• Η διασύνδεση, για την άμεση ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με τα ληξιαρχικά γεγονότα (όπως, ενδεικτικά, γάμος, διαζύγιο, θάνατος). Ετσι, οι φορολογούμενοι κάθε φορά που θα αλλάζει η οικογενειακή τους κατάσταση δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται την εφορία τους για να δηλώσουν την μεταβολή.
• Η διάθεση στη Φορολογική Διοίκηση συμπληρωματικών δημοτολογικών στοιχείων για την ορθή άσκηση της φορολογικής και της κοινωνικής πολιτικής (όπως, ενδεικτικά, οικογενειακής κατάστασης, αριθμού τέκνων, εγγυτέρων συγγενών). Μέσω της διασύνδεσης των απαραίτητων πληροφοριών θα πιστοποιούνται οι πραγματικά δικαιούχοι οικονομικής φροντίδας (π.χ. προνοιακά ή οικογενειακά επιδόματα) βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που προβλέπονται. Επίσης με το ίδιο σύστημα θα εξαλειφθούν οι περιπτώσεις να χορηγούνται επιδόματα σε μη δικαιούχους.
• Ο εντοπισμός εικονικών και ψεύτικων προφίλ φορολογουμένων. Θα εντοπιστούν όσοι με πλαστά – εικονικά πιστοποιητικά έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο.
 
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής τον οποίο θα αναπληρώνουν η Σοφία Σεχπερίδου προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ και ο εφοριακός Άγγελος Κούρος.
 
Η Συντονιστική Επιτροπή, θα συνεργάζεται με την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Ταυτοποίησης Μητρώων του Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και με τις αντίστοιχες Συντονιστικές Επιτροπές των λοιπών εμπλεκόμενων υπουργείων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της, δύναται να συνεργάζεται, με πρωτοβουλία του προέδρου της, με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή με άλλους φορείς, με άλλες ομάδες εργασίας ή ομάδες έργου ή επιτροπές, των οποίων οι αρμοδιότητες, το έργο, τα πορίσματα και οι μελέτες άπτονται ή είναι συναφή με το έργο αυτής και γενικά, με οποιονδήποτε κρίνει ότι απαιτείται συνεργασία για την υλοποίηση του σκοπού της.
 
Η συντονιστική επιτροπή, θα ενημερώνει τακτικά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά με την πρόοδο του έργου της το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του έτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.