Διαμαρτυρια των επιμελητηριων Ροδοπης και Ξανθης για τις προβλεψεις του νεου αναπτυξιακου

Ζητούν άμεση αποκατάσταση του άδικου αναπτυξιακού διαχωρισμού μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης

Εξηγήσεις ζητούν οι πρόεδροι του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Επιμελητηρίου Ξάνθης για τις προβλέψεις του προσφάτως ψηφισθέντος Αναπτυξιακού Νόμου, που εισάγει διακρίσεις στα κίνητρα επιχορήγησης και την προσαύξηση βαθμολογίας αξιολόγησης ανάμεσα στον Έβρο και τις υπόλοιπες δύο ΠΕ της Θράκης. Σε κοινή επιστολή που απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού την πρόεδρο της Διακομματικής αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, αποκρούουν τους ισχυρισμούς πως τάχα οι εν λόγω προβλέψεις περιλαμβάνονταν στο πόρισμα της διακομματικής και καταθέτουν την αδυναμία τους να αντιληφθούν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση.

Ζητούν δε άμεσα «να αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκη».

Ολόκληρη η επιστολή είναι η εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί,

Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.

Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί, Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.