Διαμαρτυρια επιβιωσης των συνταξιουχων στην Κομοτηνη

Ζητούν επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Ελάχιστους συνταξιούχους θα αγγίξει η αύξηση των συντάξεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση, λόγω προσωπικής διαφοράς

Κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους συνταξιούχους στην μεγάλη συγκέντρωση που προγραμματίζουν όλα τα σωματεία της ΑΜΘ στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το πρωί της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου.

Πολλαπλά τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους

Τα αιτήματά τους, ζητώντας από τους συναδέρφους τους συνταξιούχους να τους συμπαρασταθούν στην συγκέντρωση, εξέθεσε ο κ. Σάββας Ναλμπάντης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου.

Όπως τόνισε, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους χωρίς δική τους ευθύνη, με αποτέλεσμα σήμερα οι συντάξεις τους να μην μπορούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Για αυτό και όλα τα σωματεία, και η Ομοσπονδία τους, αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ώστε να ακουστεί η φωνή των συνταξιούχων και να βελτιωθεί η κατάστασή τους.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να γίνει αναπλήρωση των συντάξεων που περικόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την κατάργηση του νόμου για την προσωπική διαφορά και να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς. Επίσης ζητούν να επανέλθει η σύνταξη χηρείας στο προηγούμενο καθεστώς, με την αναπλήρωση στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Επιπλέον απαιτούν σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχουν οι συνταξιούχοι απόλυτη ανάγκη, και δεν μπορούν να καθυστερούν τα ραντεβού τους, γιατί όλα τα θέματα υγείας είναι κρίσιμα για αυτούς.

Ο κ. Ναλμπάντης αναφέρθηκε και στις κρατήσεις στους συνταξιούχους υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις λειτουργικές τους ανάγκες, που δεν έχουν αποδοθεί εδώ και χρόνια, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς.

«Όλα τα σωματεία της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συγκεντρωθούν την Κομοτηνή για να διαμαρτυρηθούμε και να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και τους ιθύνοντες πως οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει η κυβέρνηση να μας βοηθήσει, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας» ανέφερε, για να κλείσει τονίζοντας πως τα αιτήματά τους είναι διαχρονικά και αναγκάζονται να τα επαναλαμβάνουν γιατί επίσης διαχρονικά, δεν ικανοποιούνται.

Ελάχιστη η αύξηση για τους περισσότερους συνταξιούχους

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της αύξησης των συντάξεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων να επισημαίνουν πως αυτή θα γίνει αισθητή από λίγους συνταξιούχους, μιας και η προσωπική διαφορά ουσιαστικά θα την εξαφανίσει.

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Κολτσίδας, γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, πέρα από τις δύο περικοπές το 2011 και το 2012, με τον νόμο Κατρούγκαλου, που «δήθεν» όπως ανέφερε, βελτιώθηκε από τον νόμο Βρούτση, η προσωπική διαφορά στο 60% των συνταξιούχων είναι αρκετά μεγάλη, ώστε η αύξηση που θα δοθεί το 2023, να μην καλύψει το ποσό της διαφοράς, οπότε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό που λάμβαναν.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κολτσίδας σημαντικότερη διαφορά θα έκανε για αυτούς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ώστε να επανέλθουν στις αρχικές συντάξεις, με την αύξηση 6% να γίνεται επάνω στις προ του 2011 αποδοχές. «Είναι ένα ξεγέλασμα του κόσμου για αυτόν που δεν έχει ασχοληθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αύξηση στη σύνταξη θα δουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Διαμαρτυρία επιβίωσης

Τέλος ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Γιώργος Κεραμιτσής απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους της Κομοτηνής, να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία της Δευτέρας, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι πολίτική διαμαρτυρία, αλλά διαμαρτυρία επιβίωσης. Για αυτό και ζήτησε να δώσουν δυνατή φωνή στην συγκέντρωση για να ακουστεί από την κυβέρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.