Διαμαρτυρεται για την επιβολη πλαφον κερδους στα καυσιμα η ΠΟΠΕΚ

«Η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς»

Την έντονη διαμαρτυρίας της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) για την ανακοίνωση επιβολής πλαφόν κέρδους στα καύσιμα. Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά να μην επιβληθεί το παραπάνω μέτρο, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με περισσή   σπουδή,  εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των διεθνών τιμών που απλώνονται σε όλη την αγορά, απορρίπτεται η φωνή της κοινωνίας για μείωση του ΕΦΚ, και προωθείται εσπευσμένα η επιβολή πλαφόν κέρδους!! στα καύσιμα.  Δηλαδή, η  ερμηνεία είναι ότι την  ακρίβεια στην αγορά και τις  ανατιμήσεις των προϊόντων θα αναχαιτίσει το πλαφόν στα καύσιμα.

Όμως δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά, που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός, και  αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η Πολιτεία – προφανώς εν γνώση των Υπουργών-  ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί.

Η αγορά των καυσίμων λειτουργεί διαχρονικά με συγκεκριμένους κανόνες και για αυτό τον λόγο, ποτέ κανείς δεν όρισε ποιο ποσοστό κέρδους θεωρείται κερδοσκοπία και πολύ περισσότερο αισχροκέρδεια.

Όσες φορές οι εκάστοτε κρατικοί φορείς πιέζονται από τις οικονομικές συγκυρίες, καταφεύγουν σε “λύσεις”  για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη  και όχι για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης  των πολιτών. Όμως οι καταναλωτές γνωρίζουν  πολύ καλά ότι η επιβολή πλαφόν δεν επιφέρει κανένα όφελος στην τσέπη τους  και ζητούν γενναίες και ουσιαστικές  αποφάσεις. 

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η μείωση του ΕΦΚ  ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ , που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την  πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την  ανακούφιση της αγοράς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.