ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στα θρανία αναμένεται να καθήσουν 25.977 υποψήφιοι που θα μετάσχουν στις 4 και 5 Απριλίου στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 877 θέσεων τακτικού προσωπικού σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν και τα 182 εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα για τη διενέργεια του διαγωνισμού. Οι θέσεις που θα καλυφθούν είναι 545 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των κλάδων Εφοριακών, Εφοριακών Κτηματικών, Τελωνειακών και Δημοσιονομικών, 203 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των κλάδων Εφοριακών, Εφοριακών Κτηματικών, Τελωνειακών, Δημοσιονομικών και Διοικητικού Λογιστικού και 129 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εφοριακών, Εφοριακών Κτηματικών και Τελωνειακών. Ειδικότερα από το σύνολο των 25.977 υποψηφίων που αναμένεται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό οι 11.494 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 8.813 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ 5.770 είναι οι υποψήφιοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν πρωί και απόγευμα και η διάρκεια της εξέτασης ορίστηκε στις 3 ώρες πλην των μαθημάτων για τις Λεκτικές Δεξιότητες και Κατανόησης Κειμένου για τις κατηγορίες ΤΕ και ΔΕ, όπου η διάρκεια εξέτασης ορίστηκε στη μιάμιση ώρα.

Η διαδικασία των εξετάσεων

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους δύο στυλό διαρκείας και μία γομολάστιχα, εάν το επιθυμούν.

Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού (blanco), καθώς και η χρήση οποιασδήποτε υπολογιστικής μηχανής. Επίσης, δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, σημειώσεις γραπτές, ή άλλου είδους βοηθήματα, καθώς και κινητά τηλέφωνα ή άλλα συστήματα τηλεπικοινωνίας. Μπορούν όμως να έχουν μαζί τους ένα θερμός με νερό ή αναψυκτικό, εάν το επιθυμούν. Το κάπνισμα κατά την διάρκεια παραμονής στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται.

Οι επιτηρητές της αίθουσας επικολλούν στα οικεία πλαίσια των τετραδίων ή των απαντητικών φύλλων ειδικές αυτοκόλλητες ετικέτες (barcodes), με τα ατομικά στοιχεία των υποψηφίων, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν από τους υποψηφίους, οι οποίοι στη συνέχεια υπογράφουν στον προβλεπόμενο χώρο πάνω από την κάθε ετικέτα. Η έξοδος δεν επιτρέπεται στους υποψήφιους αν δεν έχει περάσει μία ώρα από την έναρξη της εξέτασης. Μετά τη λήξη της διάρκειας των εξετάσεων, οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν το τετράδιο ή το απαντητικό φύλλο μαζί με όλο το άλλο γραπτό υλικό που τους έχει δοθεί (θέματα, οδηγίες κ.λπ.), πριν από την έξοδό τους από την αίθουσα.

Μετά τη λήξη του χρόνου εξέτασης, οι επιτηρητές μαζεύουν τα τετράδια όσων διαγωνιζόμενων έχουν μείνει στην αίθουσα ανεξάρτητα αν αυτοί ολοκλήρωσαν ή όχι τις απαντήσεις τους. Μετά την παράδοση των τετραδίων, οι υποψήφιοι πρέπει να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Υποψήφιοι που δεν παραδίδουν το τετράδιο ή χρησιμοποιούν βοηθήματα ή αλληλοβοηθούνται ή επιθέτουν στο τετράδιο σημεία αναγνωρίσεως ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις ή οδηγίες των υπευθύνων της αίθουσας ή διαταράσσουν την τάξη ή χρησιμοποιούν μέσα επικοινωνίας με το εκτός της αίθουσας περιβάλλον ή δολιεύονται γενικώς την εξέταση, αποβάλλονται από την αίθουσα και αποκλείονται από τον διαγωνισμό, αφού προηγουμένως κληθούν προφορικώς σε άμεση ακρόαση. Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται.

Ώρα προσέλευσης

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται το αργότερο μία ώρα πριν από την έναρξη της εξέτασης της κάθε θεματικής ενότητας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να βρίσκονται εντός της αίθουσας που θα διαγωνισθούν 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης.

Για τη διαπίστωση της ταυτότητάς τους, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο παραστατικό της ταυτότητας του προσώπου, εφόσον τούτο φέρει επικυρωμένη φωτογραφία (π.χ. διαβατήριο, άδεια οδήγησης). Εάν δεν διαπιστώνεται η ταυτότητα του υποψηφίου, δεν θα επιτραπεί η είσοδός του στην αίθουσα.

Οι υποψήφιοι κατανέμονται στις αίθουσες με βάση την αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους, σύμφωνα με τους καταλόγους που θα βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα.

Διάρκεια γραπτής δοκιμασίας

Η διάρκεια της εξέτασης κάθε θεματικής ενότητας αρχίζει από τη διανομή των θεμάτων στους υποψηφίους. Τα θέματα για την εξέταση του κάθε μαθήματος μαζί με τις επεξηγήσεις θα διανεμηθούν γραπτά στους υποψήφιους από τους επιτηρητές με την έναρξη της εξέτασης. Λόγω του αναγκαίου χρόνου για την τηλεμετάδοση και αναπαραγωγή των θεμάτων, θα υπάρξει ένα διάστημα αναμονής από την έναρξη της εξέτασης, που αναγράφεται στο πρόγραμμα, μέχρι και τον χρόνο που θα δοθούν τα θέματα, από τον οποίο πάντως μετράται η διάρκεια της εξέτασης. Στους υποψήφιους θα δοθεί πλήρως ο προβλεπόμενος για την εξέταση χρόνος ανεξάρτητα από την ώρα που θα διανεμηθούν τα θέματα. Εντός του χρονικού αυτού διαστήματος ο διαγωνιζόμενος έχει την ευχέρεια, εφόσον στην εξέταση περιλαμβάνονται δύο ή περισσότερα μαθήματα, να διαθέσει για κάθε μάθημα όση ώρα κρίνει απαραίτητη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβεί το σύνολο της ώρας που ορίζεται στο πρόγραμμα.

Εξεταστέα ύλη

Τα μαθήματα, στα οποία θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι, η ύλη και οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι διαφορετικά για κάθε κατηγορία ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική προκήρυξη.

Η εξέταση των μαθημάτων θα γίνει με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά απαντητικά φύλλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.