Δεν εφυγαν απο το βαμβακι οι αγροτες της Ροδοπης

Μικρή φαίνεται να είναι ακόμα η στροφή προς τα διατροφικά προϊόντα, με στάση αναμονής για το τι θα φέρει το μέλλον

Σταθερό φαίνεται πως θα είναι το καλλιεργητικό «μείγμα» στη Ροδόπη, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, παρά τις πιέσεις που έχει φέρει στο επάγγελμα η ενεργειακή κρίση και το κόστος καλλιέργειας, αλλά και η αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής, οι καλλιέργειες θα είναι ίδιες με πέρυσι, εν μέρει γιατί όσοι ήταν να βάλουν σιτάρι, το έβαλαν πριν την κρίση.

Μπορεί να κερδίσει κάπως το καλαμπόκι ή ο ηλιόσπορος, όμως στο βαμβάκι οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν, με την σπορά να γίνεται αυτή την περίοδο, αναμένεται να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Βέβαια το στοίχημα είναι πώς θα αντέξουν την φετινή καλλιεργητική χρονιά, μιας και η τιμή του προϊόντος, θα καθορίσει και τον τρόπο που θα γίνει η καλλιέργεια.

Και αυτό γιατί έχουν δει αυξήσεις όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά και σε όλα τα είδη που συνδυάζονται με την παραγωγή, από τα λιπαντικά μέχρι και τα ανταλλακτικά, με ένα ρουλεμάν να έχει διπλάσια τιμή, λόγω της αύξησης της τιμής του σιδήρου.

Πάντως δεν θεωρεί πως θα δούμε πολλούς να μην καλλιεργούν καθόλου, αλλά αν το ύψος της τιμής του βαμβακιού, δεν επιτρέψει την κανονική καλλιέργεια, τότε μπορεί να σπείρουν και να μην το καλλιεργήσουν όπως θα έπρεπε, βασιζόμενοι μόνο στη συνδεδεμένη.

Αυτό θα εξαρτηθεί και από την τιμή συμβολαίου που θα «κλείσουν» το βαμβάκι, από την οποία θα γνωρίζουν τι έσοδα θα έχουν, για να προσαρμόσουν και τα έξοδά τους.

Δύσκολη η μετάβαση σε άλλα προϊόντα

Ο κ. Κυριαζής θεωρεί πως είναι δύσκολο να γυρίσει, άμεσα, ένας νομός που δεν ασχολείται τόσο με προϊόντα διατροφής, σε αυτά, ιδιαίτερα αν μιλάμε για οπωρολαχανικά.

Και αυτό γιατί πρόκειται για καλλιέργειες που είναι αρκετά πιο κοστοβόρες ακόμα και από το βαμβάκι, ενώ χρειάζονται και σημαντική αρχική επένδυση για να μπορέσει να στηριχθεί σε μεγάλη έκταση, τόσο σε επίπεδο μηχανημάτων, όσο και επίπεδο εργατικού δυναμικού.

Την ίδια ώρα έχουν να διαχειριστούν τις αυξήσεις σε όλα τα είδη, αλλά και στο ρεύμα, με μόνη υπόσχεση την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, που θα γίνει όμως την άνοιξη του 2023, και αυτό με βάση τη δήλωση καλλιέργειας και άλλα στοιχεία, που σημαίνει πως μια εκμετάλλευση χρειάζεται διπλάσιο κεφάλαιο κίνησης από πέρυσι.

Τέλος περιμένουν να μειωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα κόστη της άρδευσης, στο 80% από το 50% που είχε ανακοινωθεί, αν και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια νομοθετική κίνηση για το θέμα, την ώρα που ξεκινούν τα ποτίσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.