Δευτερη συσκεψη των φορεων για το σχεδιασμο του Τοπικου Προγραμματος Απασχολησης του ΟΑΕΔ

Για δεύτερη φορά συνήλθαν και συσκεφτήκαν οι τοπικοί φορείς, προκειμένου για την αξιοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης, που είχε αναγγείλει πριν από λίγους μήνες ο διευθυντής του ΟΑΕΔ, κ. Κικίλιας, για το νομό Ροδόπης. Αυτή τη φορά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές στην αίθουσα συσκέψεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου με τη συμμετοχή και του εκπροσώπου του κ. Πεταλωτή, κ. Αμπατζιάνη. Από τους υπόλοιπους φορείς συμμετείχαν ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος του επαγγελματικού και βιοτεχνικού επιμελητηρίου, ο κ. Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου, ο κ. Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ο κ. Παντελής Μαγαλιός, πρόεδρος του εργατικού κέντρου, ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου πρόεδρος των νέων αγροτών, και ο κ. Κεφαλίδης, γενικός διευθυντής της «αναπτυξιακής Ροδόπης». Η συζήτηση είχε πολύ σύντομη διάρκεια και συμφωνήθηκε από όλους ο ορισμός μιας επιτροπής από εκπροσώπους των φορέων, προκειμένου για την κάθοδό τους στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να λάβει χώρα στο άμεσο επόμενο διάστημα, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Μιχάλης Βεζυργιαννίδης
«Όλοι εκπροσωπούσαμε όλους σε αυτή την προσπάθεια»

Ο κ. Βεζυργιαννίδης επισήμανε ότι κατά τη σύσκεψη «υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις και από την εργοδοσία και από τους εργαζομένους». «Φθάσαμε στο σημείο», συνέχισε, «να μιλάμε για το πλαίσιο διεκδίκησης και μόνο και αποφασίσαμε να πάμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου και θα διεκδικήσουμε αυτό, που ήδη έχει πάρει τη μορφή και, αφού έχει ενταχθεί και στα κοινοτικά οικονομικά πλαίσια, να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε». Τέλος, όσον αφορά στην μη παρουσία άλλων φορέων ανέφερε ότι κατά την άποψή του «επειδή στην πρώτη συνάντηση υπήρχαν τα εχέγγυα εκείνα, τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν αυτή την πορεία, σήμερα όλοι εκπροσωπούσαμε όλους, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάποια δεδομένα». «Αυτό σημαίνει», συνέχισε, «ότι δεν ασχολούμαστε με το ποιος ήρθε ή ποιος δεν ήρθε, αλλά συνεχίζουμε. Τεχνοκρατικά υποστηριζόμαστε από τον κ. Κεφαλίδη και άρα μπορούμε να συνεχίσουμε».

Αργύρης Αργυρόπουλος
«Ανάγκη για ενότητα μεταξύ των φορέων»

Ο κ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας μεταξύ των φορέων, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. «Μόνο ενωμένοι», τόνισε, «πρέπει να κατεβούμε στην Αθήνα και διεκδικήσουμε, σε μια συγκυρία, που τα πράγματα είναι τόσο πολύ δύσκολα». «Η αγορά κλαίει», συνέχισε, «και αυτό είπα και στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ότι δεν θα έχει απολύσεις μόνο η Βιομηχανική Περιοχή, αλλά από την αρχή του χρόνου θα αρχίσουν και οι απολύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το δυσκολότερο. Δυστυχώς κάποια προγράμματα, που τρέχουν, δε μας αγγίζουν». «Εμείς θέλουμε», κατέληξε, «κάποιος να μας ακουμπήσει, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».


Νίκος Αγγελίδης
«Σε τέτοιου είδους θέματα πρέπει να έχουμε βηματισμό γρήγορο»

Στην επίσπευση των πρωτοβουλιών από πλευράς των φορέων στάλθηκε καταρχήν ο κ. Αγγελίδης, τονίζοντας ότι «ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχαμε πει την προηγούμενη φορά ότι σε τέτοιου είδους θέματα πρέπει να έχουμε γρήγορο βηματισμό». «Είχα ζητήσει στην προηγούμενη σύσκεψη», συνέχισε, «συγκεκριμένο αριθμό και συγκεκριμένο απολογισμό και μάλιστα να κάνουμε μια σύσκεψη μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καθυστέρηση, αλλά είναι ευχάριστο, που γίνονται έστω και καθυστερημένα αυτές οι συσκέψεις. Η κάθοδος στην Αθήνα δείχνει για άλλη μια φορά ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί και να λυθεί εκεί».

Κίνδυνος απώλειας της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ίδιο το πρόγραμμα, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος εγείρουν τον κίνδυνο να χάσουν οι φορείς την εμπιστοσύνη του κόσμου και των επιχειρηματιών. Αν και παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία, που είναι προς τη θετική κατεύθυνση», τόνισε ότι «αυτές οι χαοτικές προβλέψεις χωρίς συγκεκριμένο λογισμό και στόχευση και οι καθυστερήσεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν, γιατί δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση των επιχειρηματιών προς την πολιτεία». «Κάθε φορά, που συζητούμε με τον κόσμο», συνέχισε, «βλέπουμε ότι υπάρχει μια αρνητική αντιμετώπιση αυτά τα πράγματα».

«Να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις σε τομείς, οι οποίοι έχουν μέλλον»

Περαιτέρω, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα κάνει τις προτάσεις του, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, «έτσι ώστε να έχουμε, αυτό που λέμε, ενίσχυση της απασχόλησης και όχι ενίσχυση της ανεργίας». «Αυτές τοι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μας ενδιαφέρει να είναι σταθερές», τόνισε, «και να κινούνται σε τομείς, οι οποίοι έχουν μέλλον». «Γιατί το 2011», συνέχισε, «θα είναι δύσκολο έτος και θα αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το σφίξιμο των επιχειρηματιών, αλλά και πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν. Γι’ το λόγο αυτό ακόμη και η διοχέτευση αυτών των θέσεων εργασίας θα πρέπει να γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πάνε σε επιχειρήσεις, που έχουν βιωσιμότητα, και όχι σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν κανένα μέλλον».

«Είναι ευθύνη μας να βγάλουμε από αυτό το πρόγραμμα ουσία»

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των φορέων για την ολοκλήρωση ενός ουσιαστικού και όχι επιφανειακού έργου, που να στοχεύει και στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων, επιχειρηματιών και πολιτείας. Όπως δήλωσε, «είναι ευθύνη μας να μπορέσουμε να βγάλουμε από αυτό το πρόγραμμα ουσία, έτσι ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη και της πολιτείας και των επιχειρηματιών ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο για να πούμε ότι υλοποιήσαμε ακόμη ένα πρόγραμμα. Θα πρέπει να έχουμε ένα αποτέλεσμα, που θα βοηθήσει όχι τόσο τον κόσμο να δουλέψει ή τις επιχειρήσεις να κρατηθούν, αλλά κυρίως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και πολιτεία, μια σχέση εμπιστοσύνης, που αυτή τη στιγμή έχει εκλείψει».

Στάθης Κεφαλίδης
«Πρώτος στόχος η χρηματοδότηση από το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων»»

Από τη μεριά του ο κ. Κεφαλίδης, τόνισε ότι «αυτήν την ώρα έχουμε μια ωριμότητα, όσον αφορά το τι ζητάμε και από πού θέλουμε να το διεκδικήσουμε». «Εμείς ζητάμε», συνέχισε, «να χρηματοδοτηθούμε από το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», γιατί η περιοχή μας είναι μια περιοχή, που έχει ειδικά κριτήρια, όπως πολύ μεγάλη αποβιομηχάνιση, πολύ μεγάλη ανεργία κ.α. Πριν φτάσουμε στην κατάθεση της ολοκληρωμένης πρότασης, πρέπει να δούμε από πού θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση και η επιδότηση θέσεων, και η επιδότηση της απασχόλησης, και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ζητάμε να περιληφθεί και ο αγροτικός τομέα στο πρόγραμμα αυτό. Ωστόσο, αυτό, που πρωτεύει είναι η συμφωνία για την προέλευση της χρηματοδότησης».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.