Χρηστος Μορφακιδης, «Η ΟΕΒΕΣ ειναι παρουσα στον αγωνα των μελων της και της τοπικης κοινωνιας, για να διασκελισουν ακεραιοι τις συμπληγαδες»

Με αφορμή την επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Οι άνθρωποι του μόχθου, με πλήρη τη συνείδηση ότι η προσωπική προσπάθεια του καθενός καρποφορεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά με την αλληλοβοήθεια και τη συμμετοχή στις κοινές επιδιώξεις, από πολύ νωρίς αντιλήφθηκαν την αξία της συνεργασίας. Ειδικότερα στην κοντινή μας γεωγραφία και στους όχι τόσο μακρινούς μας προγόνους, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη και με προέκταση σε ολόκληρη τη Ρωμανία, το σημερινό αποκαλούμενο Βυζάντιο, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι συντονίζουν τη δράση τους μέσα από τις περιλάλητες συντεχνίες, οι οποίες ανά τους αιώνες συγκροτούν, μαζί με τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες της υπαίθρου, τον κορμό, την υγεία και το σφρίγος της οικονομίας της βυζαντινής υπερδύναμης.

Όλα τούτα, βέβαια, ανθούν μέσα σε συνθήκες νομισματικής σταθερότητας –ο σόλιδος ή σολδίον, το νόμισμα των προγόνων μας, για περισσότερα από 700 χρόνια κυκλοφορούσε μέσα σε συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού–, πολιτικής και πολιτισμικής ακμής και προτεραιότητας στην εσωτερική συγκρότηση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στη βάση σταθερών διαχρονικών αξιών. Οι συντεχνίες των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων με τον τρόπο της οργάνωσης και της λειτουργίας τους εξασφαλίζουν τη μεταλαμπάδευση της γνώσης και της τεχνικής από γενιά σε γενιά, μέσα στον ιερό θεσμό της οικογένειας, συνεχίζοντας σε χρόνους νεότερους το κλέος του εμπόρου της ελληνικής αρχαιότητας.

«Στα 100 έτη της ζωής της, η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, με εξαίρεση τη σκοτεινή περίοδο της Βουλγαρικής Κατοχής 1941-1944, οπότε και καταστράφηκαν τα μέχρι τότε διατηρούμενα αρχεία της, έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο για τα μέλη της και για την τοπική μας κοινωνία: πρωτοστάτησε στην ίδρυση σχολών του πανεπιστημίου μας, συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση του αναπτυξιακού νόμου για τη Θράκη στα 1990-1992, καθώς και στη διάνοιξη του κάθετου άξονα στα βόρεια σύνορά μας»

Είναι γνωστές οι επιδόσεις της ελληνικής βιοτεχνίας, ναυτοσύνης και εμπορίου και μεταγενέστερα, και μάλιστα κατά τους δυο αιώνες πριν και μετά την Παλιγγενεσία του 1821. Προέκταση αυτής της δημιουργικής πορείας αποτέλεσε στα δύσκολα εκείνα χρόνια του Mεσοπολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής η ίδρυση επαγγελματικών, βιοτεχνικών και εμπορικών σωματείων στον ελλαδικό χώρο. Στην πρωτοπορία –και από χρονική άποψη– οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Ροδόπης, που στα 1924 ιδρύουν την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, με πρώτο πρόεδρό της τον, και διατελέσαντα Δήμαρχο Κομοτηναίων, Νικόλαο  Ζωίδη, κατ’ άλλους, τον ευεργέτη Χατζηκωνσταντή Ζωίδη.

Στα 100 έτη της ζωής της, η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, με εξαίρεση τη σκοτεινή περίοδο της Βουλγαρικής Κατοχής 1941-1944, οπότε και καταστράφηκαν τα μέχρι τότε διατηρούμενα αρχεία της, έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο για τα μέλη της και για την τοπική μας κοινωνία: πρωτοστάτησε στην ίδρυση σχολών του πανεπιστημίου μας, συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση του αναπτυξιακού νόμου για τη Θράκη στα 1990-1992, καθώς και στη διάνοιξη του κάθετου άξονα στα βόρεια σύνορά μας.

Στο σημερινό γύρισμα των καιρών, υπό κράτος ασύμμετρων απειλών για την ίδια την υπόσταση της μικρής και της μεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα, η ΟΕΒΕΣ είναι παρούσα για να συνδράμει στον αγώνα των μελών της και της τοπικής κοινωνίας, για να διασκελίσουν ακέραιοι, και ει δυνατόν πιο δυνατοί, τις συμπληγάδες των σύγχρονων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων.                

*Ο Χρήστος Μορφακίδης είναι Επ. Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το παρόν κείμενό του εκφωνήθηκε στην επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γ. Παυλίδης» της ΠΕ Ροδόπης, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, σε διοργάνωση της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εκδήλωσης εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.