Χρηματοδοτηση απο ΕΣΠΑ στον σταθμο LNG Αλεξανδρουπολης

Το έργο με φορέα υλοποίησης την Gastrade (όμιλος Κοπελούζου) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 εξασφάλισε ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU), έργο που έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας από το 2013. Μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Ε.Ε. για τη στήριξη του έργου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-Τ.Α. του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψε την απόφαση ένταξής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020). Το έργο με φορέα υλοποίησης την Gastrade (όμιλος Κοπελούζου) –με προϋπολογισμό 363,7 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 166,7 εκατ. ευρώ– αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023 και να αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα μας, με μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το FSRU θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να επιτρέπει την προσαρμογή του στην αποθήκευση και τη μεταφορά υδρογόνου, κάτι που «ξεκλείδωσε» και τη χρηματοδότησή του με κοινοτικά κονδύλια. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade εκτός από τον όμιλο Κοπελούζου συμμετέχουν η GasLog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.

«Με το στρατηγικής σημασίας αυτό έργο η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη θέση της ως πρωτοπόρου στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο του ΕΣΠΑ για να προωθήσουμε σημαντικά έργα υποδομής, υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Το ΕΣΠΑ αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ένας κρίσιμος μοχλός για τη χρηματοδότηση κομβικών έργων, ικανών να ανεβάζουν τη χώρα επίπεδο», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.