Χρηματοδοτικες ενισχυσεις για την δημιουργια μικρων επιχειρησεων

Σε άτομα με αναπηρίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά απευθύνεται το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες» που υλοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων & Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των ατόμων με αναπηρίες, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την κατάρτισή τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων που σχετίζονται με τις δεξιότητές τους.

Εντάσσεται στο Μέτρο 2.8 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης , με αρχή εφαρμογής το υπουργείο Ανάπτυξης και φορέα υλοποίησης τον ΕΟΜΜΕΧ. Ο Β΄ Κύκλος του Προγράμματος προκηρύχθηκε σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 1202/79/21.1.2004 απόφαση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος (Β΄ Κύκλος) είναι 7.226.000 ευρώ. Η δημόσια δαπάνη είναι 3.613.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 65% και από το ελληνικό Δημόσιο κατά 35%. Αποστολή του ΕΤΠΑ είναι η συμβολή στην άμβλυνση των ανισοτήτων, όσον αφορά στην ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών, στη μείωση της καθυστέρησης των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών, στη διόρθωση των κυριότερων περιφερειακών ανισοτήτων στην Ε.Ε., στην ανάπτυξη και διαρθρωτική προσαρμογή των αναπτυξιακά καθυστερημένων περιφερειών, καθώς και στην κοινωνικο- οικονομική ανασυγκρότηση των περιφερειών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στα άτομα με αναπηρία (άνδρες και γυναίκες), μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1.Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία άνδρες και γυναίκες που για τους σκοπούς του προγράμματος είναι άτομα με μόνιμες βλάβες, ανικανότητες, αναπηρίες ή συνδυασμό των παραπάνω, που προέρχονται από οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών ή τοξικών ουσιών και σχετίζονται με φυσική ανεπάρκεια και μόνο. Ειδικά για την περίπτωση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, δικαιούχοι είναι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί του Ν. 2716/99.

2.Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν άτομα με αναπηρία, άνδρες και γυναίκες, τα οποία:

-Γεννήθηκαν από το 1949 μέχρι και το 1983.

-Είναι άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2003 και έως την ημερομηνία απόφασης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος εκτός των περιπτώσεων β΄ της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.

Ως άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται:

-Η έναρξη επιτηδεύματος ή/ και η διατήρηση βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

-Η συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος. Δεν θεωρείται άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις ανάγκες του προγράμματος.

-Η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 48 παρ. 1 του Ν. 2238/94 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (π.χ. οικονομολόγου, λογιστή ή φοροτέχνη, δικηγόρου, ιατρού , αρχιτέκτονα, μηχανικού, συμβολαιογράφου, κοινωνιολόγου, διερμηνέα, ξεναγού κλπ.).

-Η άσκηση αγροτικής δραστηριότητας που αποφέρει εισοδήματα αποκλειστικά με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

3.Τα δικαιούχα άτομα με αναπηρία πρέπει να τεκμηριώνουν την κατάστασή τους και ότι αυτή είναι χρονίζουσα με πρόσφατη (που να έχει εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών ετών) απόφαση, είτε της Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ του ν. 2643/1998 είτε της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου κατοικίας τους (ΠΔ 611/77), με την οποία να πιστοποιείται η πάθηση του ατόμου και το ποσοστό αναπηρίας του, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να είναι ίσο ή ανώτερο του ποσοστού 50%. Στην απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να αναγράφεται ο χαρακτηρισμός «ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία» με την εξαίρεση της παραγράφου 8 του παρόντος.

4.Στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των τομέων της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

5.Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις με νομική μορφή που θα πρέπει να είναι ατομική επιχείρηση ή εταιρεία (Ομόρρυθμη, Ετερόρρυθμη, ΕΠΕ ή Ανώνυμη), ή Συνεταιρισμός, οι οποίες:

-Θα συσταθούν από τους δικαιούχους του προγράμματος μετά την ημερομηνία απόφασης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προγράμματος ή

-Έχουν συσταθεί από δικαιούχους και δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών και ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στον τομέα της μεταποίησης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η επέκταση της δραστηριότητας της επιχείρησης στον τομέα της μεταποίησης να έχει μεταγενέστερη ημερομηνία από αυτή της ημερομηνίας απόφασης πρόσκλησης.

6.Σε περίπτωση σύστασης εταιρείας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μετέχουν στο κεφάλαιο άτομα με αναπηρία κατά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, με ποσοστό τουλάχιστον 55% και να έχουν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας.

7.Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή νομικών προσώπων ως μετόχων /εταίρων εκτός από Εταιρείες Παροχής Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και μέχρι ποσοστού 45% του μετοχικού/εταιρικού κεφαλίου.

8.Άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο ντάουν, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφόσον προσκομίσουν Πιστοποιητικό Κοινωνικής Αλληλεγγύης (κηδεμονία) ή δικαστική απόφαση ορισμού εκπροσώπου τους (δικαστική συμπαράσταση), ο οποίος θα έχει τη διαχείριση της επιχείρησης.

9.Κάθε φυσικό πρόσωπο, επιλέξιμο ή μη, έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία μόνο πρόταση ανά κύκλο του προγράμματος. Σε περίπτωση συμμετοχής σε περισσότερες από μία προτάσεις στο Μέτρο 2.8 του ΕΠΑΝ, οι προτάσεις που αυτό το φυσικό πρόσωπο συμμετέχει θα απορρίπτονται όλες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής άλλων προσώπων.

10.Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι η μη απαγόρευση από την κείμενη νομοθεσία της εγκατάστασης και λειτουργίας της υπό σύσταση επιχείρησης στον προτεινόμενο χώρο.

11.Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα όρια προϋπολογισμών, με ποσοστό χρηματοδότησης, καθώς και με τις επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος.

Πληροφορίες και παραλαβή εντύπων του προγράμματος: ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. Ξενίας 16& Έβρου 11528 Αθήνα Τηλ.: 210/7491.200 και 210/7491.220 Fax: 210/7491.307 E-mail: newent@eommex. gr και για τους ενδιαφερόμενους με κινητικά προβλήματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Μεσογείων 119- Γραφείο 237.

Το έντυπο υλικό θα διατίθεται και από τα κατά τόπους ΚΕΤΑ, τα Επιμελητήρια και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης.

Μη επιλέξιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες

-Επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, θήρα, δασοκομία, αλιεία, ορυχεία, λατομεία).

-Δραστηριότητες που δεν ενισχύονται από τον κανόνα de minimis (Για το πρόγραμμα ισχύει ο κανόνας για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, de minimis, που σημαίνει ότι οι επιχορηγήσεις που δίδονται με τον κανόνα αυτό αθροιστικά σε μια τριετία δεν πρέπει να υπερβούν ανά δικαιούχο τα 100.000 ευρώ.

-Επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο νυχτερινές ώρες.

-Επιχειρήσεις με τυχερά παιχνίδια, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

-Επιχειρήσεις με αντικείμενο την παροχή πνευματιστικών – αστρολογικών υπηρεσιών, καθώς και των γραφείων συνοικεσίων.

-Επιχειρήσεις προσφοράς αλκοολούχων ποτών (μπαρ).

-Επιχειρήσεις που δημιουργούνται με σύστημα δικαιόχρησης (franchising).

-Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, τα σωματεία και οι ενώσεις.

-Οι επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας, και το ένα εξ΄ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρούσας παραγράφου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.