Χωρις την καθιερωμενη πορεια η ΑΔΕΔΥ στην απεργια

Χωρίς πορεία και μόνο με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ στη Ροδόπη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 20 Μαΐου. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν αυτή τη φορά ιδιαίτερα περιορισμένη γι’ αυτό και δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής προς το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί.

Γ. Ιωαννίδης, πρόεδρος του παραρτήματος ΑΔΕΔΥ στην Κομοτηνή «Το πολιτικό σύστημα δεν είναι υπό κρίση, αλλά υπό κατάρρευση»

 

«Το κεφάλαιο κάνει πάρτι» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του παραρτήματος ΑΔΕΔΥ στην Κομοτηνή κ. Γ. Ιωαννίδης. «Δεν βλέπουμε μέτρα από την κυβέρνηση τα οποία να οδηγούν σε ανάπτυξη, μέτρα καταστολής και φοροδιαφυγής, είσπραξης με ελεγκτικούς μηχανισμούς, που πραγματικά θα μπορέσουν να φέρουν έσοδα στο κράτος. Αντίθετα ήδη ξεκίνησε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το ΔΝΤ, με τα μέτρα τα οποία προτείνει, να μας οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων, στη μείωση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων και γενικά η χώρα δεν θα βγει όχι για τα επόμενα τρία, αλλά ούτε για επόμενα τριάντα χρόνια από την κρίση. Το μέλλον και της χώρας και των εργαζομένων, καθώς και το μέλλον των παιδιών μας για τον επόμενο καιρό βρίσκεται πραγματικά υπό αναίρεση και θα είναι η μοναδική γενιά η επόμενη, η οποία θα ζήσει χειρότερα από ότι οι προηγούμενες» διαπίστωσε ο κ. Ιωαννίδης.

 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει αυτό το μέλλον, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο καθένας μας σαν άτομο, σαν πολίτης θα συναισθανθεί την ευθύνη και θα βοηθήσει ούτως ώστε γρηγορότερα να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά όταν βλέπουμε πολιτικούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη διαφθορά αυτό δείχνει ότι πραγματικά το πολιτικό σύστημα δεν είναι πλέον υπό κρίση, αλλά είναι υπό κατάρρευση. Οι πολιτικοί είναι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση, είναι εκείνοι που πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξουν ρότα για το μέλλον της χώρας, για να οδηγηθούμε πράγματι σε ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση. Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση ότι είναι εκείνοι τα μόνιμα υποζύγια τα οποία σε μόνιμη βάση πληρώνουν τα έσοδα του κράτους τη στιγμή που οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αυξάνονται στο 42,5% δηλαδή από ό,τι εισπράττει ο εργαζόμενος τα μισά χρήματα τα δίνει στο κράτος. Οι χαμηλόμισθοι εμείς αντέχουμε να βγει η χώρα από την κρίση; Πού πάνε τα λεφτά; Υπάρχουν τα λεφτά; Εάν ναι εδώ και τώρα να βρεθούν!».

Παντελής Μαγαλιός, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής «Οι εργαζόμενοι έχουν κλειστεί στο καβούκι τους»

 

Για άλλη μια φορά όπως και στην απεργία της 5ης Μαΐου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, τόνισε ότι «δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και το τι πρόκειται να γίνει και στο ασφαλιστικό, αλλά και γενικά με το ΔΝΤ που ήρθε στη χώρα μας, το τι θα γίνει στον τρόπο εργασίας, αλλά και στο ασφαλιστικό. Γι’ αυτό λοιπόν προμηνύονται θύελλες, προμηνύονται μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς, θα υπάρχουν τεράστιες αλλαγές και δυστυχώς οι άνθρωποι της εργασίας έχουν κλειστεί στο καβούκι τους και περιμένουν τις εξελίξεις χωρίς να αντιδρούν. Αν πάμε σε αυτά που λένε ορισμένοι ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, πρώτα υπάρχει μια βουβαμάρα. Πάντως μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση η οποία θα είναι ανεξέλεγκτη, αλλά αυτό δεν το ξέρω».

 

Παναγιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης «Ο κόσμος θέλει να αλλάξουμε μορφή αγώνα»

Για αλλαγή στον αγώνα των συνδικαλιστών έκανε λόγο με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ροδόπης, Παναγιώτα Βενετοπούλου, που είπε ότι «στη σημερινή απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν βλέπουμε μια κινητικότητα από την πλευρά των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήθελε να αλλάξουμε μορφή αγώνα. Έχουν δει ότι οι 24ωρες απεργίες που αποφασίζουν και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι ομοσπονδίες δεν έχουν αποτέλεσμα ο κόσμος ναι μεν θέλει να δηλώσει την αντίδρασή του, θέλει να δηλώσει το θυμό του, αλλά πρέπει και εμείς οι συνδικαλιστές και οι άλλοι που βρίσκονται στο κέντρο θα πρέπει να αποφασίσουν πλέον μια αλλαγή στον αγώνα».

Σταμάτης Σακελλίωνας, μέλος Αυτόνομης Παρέμβασης «Διακυβεύεται όχι απλώς η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, αλλά μπαίνει ένα στοίχημα στοιχειωδών ανθρωπίνων όρων ζωής»

Το μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης, Σταμάτης Σακελλίωνας, χαρακτήρισε «τεστ για τα συνδικάτα» τη χθεσινή απεργία σε ένα ευρύτερο επίπεδο της χώρας «αλλά και διπλό τεστ και για τις κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολουθείται. Και σήμερα και το επόμενο διάστημα διακυβεύονται πάρα πολλά πράγματα όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα και το ασφαλιστικό σύστημα. Οφείλουμε να πούμε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι μια πρόταση που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε ένα καθεστώς αθλιότητας για τους εργαζόμενους και για τις εργαζόμενες γυναίκες που θα δουλέψουν από 5 έως 15 χρόνια παραπάνω. Και, βεβαίως, οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν και τα νέα παιδιά. Οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν ανελλιπώς 40 χρόνια για να πάρουν μία σύνταξη που πλησιάζει τα σημερινά δεδομένα, επομένως, εάν όχι τώρα, πότε θα αντιδράσουν περισσότερο οι πολίτες; Δηλαδή, αυτή τη στιγμή διακυβεύεται όχι απλώς η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, αλλά μπαίνει ένα στοίχημα στοιχειωδών ανθρωπίνων όρων ζωής και έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι είναι ανελέητη και ισοπεδώνει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Και σε αυτό θα πρέπει να αντιδράσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι – εργαζόμενες, αλλά και το σύνολο των πολιτών της χώρας, εκτός από εκείνους που βολεύονται από τις καταστάσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.