Χαμηλο ακομα το ενδιαφερον για ενοικιαση απο φοιτητες στην Κομοτηνη

Επιφυλακτικότητα από τις οικογένειες λόγω υγειονομικών αλλά και οικονομικών ανησυχιών βλέπει η Χρύσα Κυριακούση

Χαμηλό, σε σχέση με τις προ κορωνοϊού εποχές, είναι το ενδιαφέρον για την ενοικίαση σπιτιών από τους φοιτητές στην Κομοτηνή, μιας και οι υγειονομικές, ακαδημαϊκές αλλά και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κάνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους ακόμα επιφυλακτικούς.

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Χρύσα Κυριακούση, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, και κατ’ επέκταση για το αν θα λειτουργήσουν τελικά τα Πανεπιστήμια κανονικά σε περίπτωση έξαρσής της.

Ανησυχία λόγω της πανδημίας

Προς το παρόν, σημείωσε, δεν υπάρχει κίνηση, γιατί όλοι περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα, αλλά και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία.

Και αυτό γιατί μπορεί τα πανεπιστήμια να ανακοίνωσαν τη δια ζώσης λειτουργία από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, υπάρχουν όμως επιφυλάξεις λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Με δεδομένη και την οικονομική στενότητα που έχει φέρει ο κορωνοϊός, ακόμα και το ένα ενοίκιο λιγότερο έχει σημασία, για αυτό και ακόμα και τώρα υπάρχουν οικογένειες που βολιδοσκοπούν την κατάσταση, αλλά περιμένουν για να νοικιάσουν, και είναι ενδεχόμενο να μην δούμε μισθώσεις ακόμα και μετά την ανακοίνωση των βάσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως στις εποχές προ πανδημίας, οι νέοι φοιτητές εμφανιζόταν στην Κομοτηνή με την ανακοίνωση των βαθμολογιών, μιας και ήξεραν που θέλουν να εισαχθούν, ενώ η μεγάλη έκρηξη γινόταν με την ανακοίνωση των βάσεων, με σπίτια να έχουν κλείσει από τις αρχές Αυγούστου. Αυτό όμως λόγω των συνθηκών έχει πρακτικά, πλην εξαιρέσεων, σταματήσει.

Αρκετά διαμερίσματα διαθέσιμα

Η έλλειψη κίνησης, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι τελειόφοιτοι έχουν αποχωρήσει από τα σπίτια τους, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων κατοικιών για τους νεοεισακτέους. Έτσι αφενός δεν υπάρχει πίεση να νοικιάσουν αμέσως, αφετέρου οι τιμές αναμένεται να μείνουν σταθερές, αν δεν μειωθούν κατά τι.

Αυτή τη στιγμή δηλαδή, λόγω της καταστροφικής προηγούμενης χρονιάς, ουσιαστικά έχουν νοικιάσει κατοικίες μόνο οι παλιοί δευτεροετείς και τριτοετείς.

Ιδιαίτερα φέτος, η είσπραξη ενοικίων είναι απαραίτητη ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να καταβάλλουν δύο ΕΝΦΙΑ, λόγω των αλλαγών στις ημερομηνίες καταβολής του φόρου.

Όπως σημείωσε η κ. Κυριακούση, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα ξεκινήσει να καταβάλλεται κανονικά το Σεπτέμβριο, η ημερομηνία πληρωμής του φόρου μετατίθεται από το 2022 στον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τον φόρο σε 6 δόσεις θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο ΕΝΦΙΑ μόλις εξοφλήσουν τον προηγούμενο.

Οι δόσεις του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι βέβαια δεκάμηνες, αλλά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν εισροές για τους επόμενους 16 μήνες ώστε να μπορούν να καλύψουν τον φόρο, πέρα από το φόρο εισοδήματος και τις άλλες υποχρεώσεις.

Αναμονή για τις νέες αντικειμενικές

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί και από τις νέες αντικειμενικές αξίες, η αλλαγή των οποίων δεν αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως στόχος είναι αρχικά να παραμείνει αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ, και στη συνέχεια να μειωθεί σε βάθος πενταετίας, από τα 3,2 δις στα 2,6 δις ευρώ.

Για να γίνει όμως αυτό, την στιγμή που σε περιοχές αυξάνονται οι αντικειμενικές, αναμένεται να αλλάξουν κλιμάκια, συντελεστές, ο συμπληρωματικός φόρος, οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, χωρίς όμως ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς θα γίνουν οι αλλαγές, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει σταθερός για την επόμενη χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.