Capital controls: Οδυνηρες επιπτωσεις στην οικονομια, αλλα και εξοικειωση των Ελληνων με το «πλαστικο χρημα»

Εντυπωσιακή προσέλευση φοιτητών στην ημερίδα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Τα capital controls, ένα «καυτό» ζήτημα που επηρεάζει σε όλες τις εκφάνσεις της την ελληνική οικονομία τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, αποτέλεσε αντικείμενο ενημέρωσης και συζήτησης για τους φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το μεσημέρι η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού το αμφιθέατρο Δ’ της Νομικής Σχολής γέμισε στην κυριολεξία ασφυκτικά. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, και Αναπληρωτής Καθηγητής του ίδιου τμήματος, κ. Περικλής Γκόγκας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Ιωάννης Μουρμούρης. 

Ευάγγελος Δρυμπέτας «Επισήμως τα capital controls θα είναι μέχρι το τέλος του 2016, προσωπικά όμως νομίζω ότι θα πάρει λίγο ακόμα»

Ο κ. Δρυμπέτας διέκρινε στη σχετική τοποθέτησή του ότι οι «παρενέργειες» των capital controls εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις, παρατηρώντας ότι οι μεν πρώτοι μπορεί να έχουν ανάγκη και ποσά μεγαλύτερα από τα 420 ευρώ του μέγιστου ορίου ανάληψης, και επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις συναντούν πολύ μεγάλα εμπόδια στις δραστηριότητες και στις συναλλαγές τους.

Επίσης, ένα ουσιαστικό εμπόδιο, κατά τον πρόεδρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, είναι αυτό της γραφειοκρατίας που συνοδεύει και καθυστερεί τις διαδικασίες πληρωμών προς το εξωτερικό, την ώρα που πάρα πολλές επιχειρήσεις εισάγουν και εξάγουν αγαθά. «Επομένως, καλά θα κάνει αυτή η ιστορία να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο και άμεσα επιτεύξιμο. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σίγουρα μια χαλάρωση, όπως εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος άρσης των capital controls. «Επισήμως θα είναι μέχρι το τέλος του 2016», σημείωσε κλείνοντας, «προσωπικά όμως νομίζω ότι θα πάρει λίγο ακόμα». 

Περικλής Γκόγκας «Το βασικότερο πρόβλημα από τα capital controls είναι η ανεργία»

Από την πλευρά του ο κ. Γκόγκας διαφοροποιήθηκε στην τοποθέτησή του ως προς τις επιπτώσεις των capital controls στους απλούς πολίτες, παρατηρώντας ότι σε αυτό το πεδίο έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, στρέφοντας κυρίως την προσοχή του στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στους δείκτες της απασχόλησης. «Για την καθημερινότητα του μέσου πολίτη νομίζω ότι τα πράγματα τώρα είναι μια χαρά», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι «δε νομίζω πως κάποιος έχει πρόβλημα με τα 420 ευρώ την εβδομάδα, που είναι και ο βασικός μισθός».

«Για τις επιχειρήσεις βέβαια χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα», επισήμανε, διαπιστώνοντας ότι οι περιορισμοί στις συναλλαγές τους, απόρροια των capital controls, έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον τομέα της απασχόλησης. Ο κ. Γκόγκας εκτίμησε ότι μετά από τα γεγονότα του καλοκαιριού υπήρξε αύξηση της ανεργίας, λόγω του γεγονότος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε αυτές εισήγαγαν αγαθά από το εξωτερικό, είτε εισήγαγαν πρώτες ύλες προκειμένου στη συνέχεια να εξάγουν, αναγκάστηκαν να προβούν σε απολύσεις ή σε εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας. «Μετά από την επιβολή των capital controls οι περισσότερες επιχειρήσεις αντέδρασαν με μείωση του προσωπικού ή με μερική απασχόληση και υποχρεωτικές άδειες», παρατήρησε, για να επισημάνει ότι «το βασικότερο πρόβλημα, αυτό που βλέπουμε καθημερινά, είναι η ανεργία». 

«Αν όλοι μας χρησιμοποιούσαμε «πλαστικό χρήμα», το ΑΕΠ μας θα ήταν 30% μεγαλύτερο»

Επειδή όμως ουδέν κακό αμιγές καλού, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών διέκρινε και μια θετική πτυχή της κατά τα άλλα οδυνηρής αυτής εξέλιξης για την ελληνική οικονομία. Παρομοιάζοντας τα capital controls με τον πυρετό, που δεν είναι μεν ευχάριστος, αλλά αποτελεί ευκαιρία για να καταπολεμηθούν οι ιοί από τον ανθρώπινο οργανισμό, ο κ. Γκόγκας υποστήριξε ότι η κατά τα άλλα αρνητική εξέλιξη είχε ως θετική επίπτωση την εξοικείωση των Ελλήνων με το «πλαστικό χρήμα». «Είναι θετικό για όλους μας αυτό», υπογράμμισε, «γιατί οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» φαίνονται και φορολογούνται». «Αν όλοι μας χρησιμοποιούσαμε «πλαστικό χρήμα», το ΑΕΠ μας θα ήταν 30% μεγαλύτερο», επισήμανε, «και τότε δεν θα είχαμε καθόλου ανάγκη τα μέτρα που παίρνονται στην οικονομία. Τίποτα δε θα χρειαζόταν να μειώσουμε, αν είχαμε τα έσοδα αυτά». Στις χώρες του εξωτερικού, όπως εξήγησε, επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία από την Αμερική και τον Καναδά, ακόμα και για την αγορά καφέ χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες η κάρτα. Το γεγονός ότι, παρόλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καμία κυβέρνηση δεν επένδυσε στην προώθηση του «πλαστικού χρήματος», ο κ. Γκόγκας το απέδωσε στην κοντόφθαλμη λογική, που διέπει το πολιτικό προσωπικό. «Η βασική έγνοια όλων των κυβερνήσεων», σχολίασε σχετικά κλείνοντας, «είναι να επανεκλεγούν και μετά να κάνουν κάτι καλό, όσο μπορούν και όσο τους το επιτρέπουν τα εσωκομματικά τους ή η αντιπολίτευση». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.