Μπροστα στον κινδυνο της δημιουργιας νεας γενιας «κοκκινων» δανειων επαγγελματιες και καταναλωτες

Χειρότερα από πέρυσι τα «νούμερα» της φετινής εκπτωτικής περιόδου για τα καταστήματα της Κομοτηνής σύμφωνα με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου

«Στραγγαλισμός» των πολιτών η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια

Συναγερμό για την εκκίνηση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, καταναλωτικών και επαγγελματικών, σήμανε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κική Κωνσταντινίδου.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 6 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εν είδει απολογισμού της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου, που έληξε μαζί με την πάροδο του Αυγούστου, η ίδια περιέγραψε με μελανά χρώματα την υφιστάμενη πραγματικότητα των επαγγελματιών που και αυτή τη φορά δεν είδα τους τζίρους τους να ανεβαίνουν.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, η πρώτη μεγάλη εκπτωτική περίοδος, η θερινή, άφησε ανάμεικτά συναισθήματα στο καταναλωτικό κοινό αλλά και τους επαγγελματίες, καθώς «η αγορά δεν δούλεψε». Σύμφωνα με την ίδια ενώ η κίνηση ξεκίνησε αισιόδοξα, όπως αποτυπώθηκε και στην σχετική έρευνα, που «τρέχει» παραδοσιακά ο Σύλλογος, τόσο ο παρατεταμένος καύσωνας, όσο και οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, επηρέασαν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, που σε συνδυασμό με τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, λειτούργησαν ανασταλτικά ώστε να κινηθούν στην αγορά και να καταναλώσουν.

Τα στοιχεία της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου

Μάλιστα το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και με απτά στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγε ο Σύλλογος και σύμφωνα με τα οποία 1 στους 2 επαγγελματίες κινήθηκε χαμηλότερα σε τζίρο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την μείωση να αγγίζει ανά περιπτώσεις ακόμα και το 20%.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε η ίδια, το 52% των επαγγελματιών δήλωσε ότι κινήθηκε χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, η οποία επίσης είχε αρκετούς ανασταλτικούς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση και οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που «καθηλώνουν» την αγορά και τους καταναλωτές από το να βγουν και να καταναλώσουν.

Μόλις ένα 30% των Ροδοπιτών επαγγελματιών δήλωσε πως κινήθηκε σε αντίστοιχα των περσινών δεδομένων, ενώ μόλις το 18% αυτών δήλωσε πως είδε τον τζίρο του να αυξάνει σε ποσοστό όμως της τάξεως του 8-10%.

Απανωτές κρίσεις και αυξήσεις στα επιτόκια

Στους παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτήν την αποτύπωση σύμφωνα με την κ.Κωνσταντινίδου έρχεται να προστεθεί και το τραπεζικό  σύστημα και συγκεκριμένα οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια τόσο των στεγαστικών όσο και των επιχειρηματικών δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχουν όπως τόνισε καθηλώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

«Πρέπει ο καταναλωτής, ο δανειολήπτης να αποπληρώσει όσο είναι το κεφάλαιο, ισόποσο και παραπάνω τόκο» ανέφερε για να εκφράσει την εκτίμηση πως «αυτή τη  στιγμή ξεκίνησε και δημιουργείται  μια νέα γενιά κόκκινων, καταναλωτικών και επαγγελματικών, δανείων». Η ίδια έκανε λόγο για μια παρατεταμένη περίοδο κρίσεων για να εξηγήσει πως της οικονομικής κρίσης ακολούθησε η υγειονομική, ακολούθως η ενεργειακή κ.ο.κ. «με το τραπεζικό σύστημα απών, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις και έρχεται τώρα να στραγγαλίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μόνο».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξήγησε πως στην πεσμένη κίνηση συντέλεσε και το γεγονός ότι μετά την περίοδο του κορωνοϊού και του εγκλεισμού ο κόσμος επέλεξε να φύγει το καλοκαίρι από το να βγει στην αγορά και να καταναλώσει, την ώρα ωστόσο που η απουσία του από την κατανάλωση έχει πλέον παγιωθεί.

Να μπούμε σε μια κανονικότητα

Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο στην Ροδόπη και την Κομοτηνή, αλλά συνολικά στην ελληνική επικράτεια όπως αποδεικνύουν και τα αντίστοιχα στοιχεία από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και των μεγάλων αστικών κέντρων, με την ίδια να υπογραμμίσει πως  μόνο η κεντρική πολιτεία μπορεί να παρέμβει για την αντιστροφή της κατάστασης.

«Αυτή τη  στιγμή βρισκόμαστε πάλι  μπροστά σε  μια προεκλογική περίοδο. Πάλι δεν είμαστε σε μια κανονικότητα. Πρέπει να τελειώσει και  αυτή η προεκλογική περίοδος,  να  μπούμε σε μια κανονικότητα, να σταθεροποιηθούμε, για να  μπορέσουμε να δούμε μετά πώς θα κινηθούμε και τι θα πρέπει να ζητήσουμε και  πώς θα  κινηθούμε» ανέφερε για να καταλήξει τονίζοντας πώς «η βοήθεια πλέον θα έρθει μόνο από την κεντρική πολιτεία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.