Μπορει να ανακτησει τη δυναμικη της η διοδος της Νυμφαιας;

Απογοητευτικά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2023, που δείχνουν πως η κίνηση από τη δίοδο δεν ανακάμπτει όπως σε άλλα σημεία

Εξαιρετικά μικροί είναι οι αριθμοί των διελεύσεων από την συνοριακή δίοδο της Νυμφαίας, τόσο σε σχέση με τις διελεύσεις από αυτή το 2019, αλλά και με τις διελεύσεις από άλλους συνοριακούς σταθμούς, που φαίνεται να ανακτούν το χαμένο έδαφος της πανδημίας πολύ γρηγορότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι διελεύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 25.102, αυξημένες μεν κατά 43,6% σε σχέση με το 2022, όταν είχαν καταγραφεί 17.476 διελεύσεις, αλλά υστερώντας κατά 90% των διελεύσεων του 2019, όταν είχαν καταγραφεί 242.870 διελεύσεις το πρώτο τρίμηνο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως ακόμα και η βελτίωση σε σχέση με το 2022, όταν ακόμα υπήρχαν ζητήματα με την πανδημία, εντοπίζεται μόνο στους πρώτους δύο μήνες, ενώ τον Μάρτιο οι διελεύσεις ήταν σχεδόν ίδιες.

Την ίδια ώρα οι συνολικές οδικές διελεύσεις από τα σύνορα της χώρας, φαίνεται να επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα, με τις συνολικά 1.105.514 διελεύσεις να μην υστερούν πολύ από τις 1.367.865 του 2019, μια μείωση μόλις 20%, πολύ μακριά από το 90% της Νυμφαίας.

Και ενώ οι αριθμοί αναμένεται να βελτιωθούν κάπως τους θερινούς μήνες, η γενικότερη τάση δείχνει πως όχι μόνο δεν θα ξαναδούμε τις 1,6 εκ. διελεύσεις του 2019, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτές να κινηθούν όπως πέρυσι, γύρω στο μισό εκατομμύριο. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια σοβαρή ανάλυση των αιτιών αυτής της κάμψης, και δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα, αν και εμπειρικά το μεγαλύτερο πρόβλημα αποδίδεται στην έλλειψη υποδομών, ιδίως από την Ελληνική πλευρά που δημιουργούσαν τεράστιες καθυστερήσεις στις εποχές προ πανδημίας.

Επίσης αυτή η κάμψη, αν γίνει μόνιμη, θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε όποιους σχεδιασμούς γίνονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αν και μέχρι τώρα το ρεύμα των διελεύσεων από τον κάθετο άξονα, ανεξαρτήτων όγκου, επηρέασε ελάχιστα την τοπική οικονομία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.