Black Friday και εκπτωσεις του Νοεμβρη «εκαψαν» τη Χριστουγεννιατικη αγορα

Υποτονική η κίνηση στην εορταστική αγορά της Κομοτηνής – Σε προτεραιότητα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα για τα παιδιά

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου και τέσσερις επαγγελματίες μιλούν για την κίνηση των ημερών

 
Το δώρο Χριστουγέννων, η «πρόωρη» καταβολή των συντάξεων και τα λοιπά επιδόματα δεν έδωσαν «ανάσα» στην τοπική αγορά. Συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των επαγγελματιών οι οποίοι ήλπιζαν ο τζίρος της εορταστικής περιόδου να λειτουργήσει «καταπραϋντικά» και για τους ίδιους σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται ως δύσκολη.
 
Η έναρξη λοιπόν του εορταστικού ωραρίου και για την Κομοτηνή, από τις 17 Δεκεμβρίου και έπειτα, βρήκε την κίνηση στην αγορά της πόλης υποτονική, με τις ελπίδες πλέον των εμπόρων και λοιπών καταστηματαρχών να «μεταφέρονται» στις τελευταίες ημέρες του έτους, που όμως δεν μπορεί να «ισοσκελίσει» τις απώλειες όλης της χρονιάς.

Κική Κωνσταντινίδου
«Τα μηνύματα δεν είναι θετικά για την αγορά της πόλης»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, συνολικά η κίνηση του Δεκεμβρίου χαρακτηρίζεται ως υποτονική, ενώ κατά την εορταστική περίοδο οι προβλέψεις του επαγγελματικού κόσμου δεν ευοδώθηκαν, μέχρι στιγμής.
 
Στο γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ίδια, συνέβαλε η γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά και η συστολή που συνεχίζει να παρατηρείται στους καταναλωτές ως προς τις αγορές τους, παρά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία της χώρας, ενώ την κίνηση «ανέκοψαν» τόσο η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου αλλά και η Black Friday.
 
Οι δύο αυτές προωθητικές ενέργειες, αλλά και το γεγονός ότι τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου ξεκινά η μεγάλη εκπτωτική περίοδος για την αγορά όλης της χώρας, ο κόσμος που αναζητεί ευκαιρίες και προσφορές περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντινίδου, τα μηνύματα δεν είναι θετικά για την αγορά της πόλης, με  τον κόσμο να θέτει σε προτεραιότητα τα προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, τα απαραίτητα δώρα και κυρίως τα δώρα για τα παιδιά, αφήνοντας σε δεύτερη φάση λοιπές και λιγότερο αναγκαίες αγορές.
 
«Περιμέναμε μεγαλύτερη κίνηση ακόμα και τις τελευταίες ημέρες, που παραδοσιακά ο Έλληνας βγαίνει για τα ψώνια του, ωστόσο χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε την κατάσταση να δυσκολεύει», εξήγησε η ίδια αναφερόμενη και στην Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, όπου η αγορά παρέμεινε ανοιχτή δίχως ωστόσο η κίνηση  που παρατηρήθηκε να μεταφράζεται και σε αγορές.
 
Όπως τόνισε η ίδια, παρά το γεγονός ότι και ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε προσπάθειες να ενισχύσει το εορταστικό πνεύμα, με χριστουγεννιάτικη μουσική,  ξυλοπόδαρους και λοιπές ψυχαγωγικές δράσεις, ο κόσμος δεν βγήκε στην αγορά.
 

Νίκος Κωνσταντίνου
«Πτώση της κίνησης στο 50% σε σχέση με την περασμένη χρονιά»

 
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο κ. Νίκος Κωνσταντίνου, που διατηρεί το ομώνυμο κατάστημα ξηρών καρπών και ο οποίος μάλιστα συγκεκριμενοποίησε την πτώση της κίνησης στο 50% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ο ίδιος εξήγησε επίσης πως αυτό οφείλεται στο γενικότερο δυσχερές οικονομικό κλίμα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις επιλογές των πελατών, τόνισε πως επιλέγουν τα οικονομικότερα προϊόντα.
 

Χρύσα Τσολακίδου
«Είμαστε εδώ, έτοιμοι και περιμένουμε»

 
Αντίστοιχα δεδομένα και στον χώρο της ένδυσης και υπόδησης, σύμφωνα με την κ. Χρύσα Τσολακίδου, υπεύθυνη του καταστήματος ένδυσης “Myspace”, η οποία έκανε λόγο για πεσμένη κίνηση σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το σύνολο των επαγγελματιών δηλώνει και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου. Η ίδια βέβαια θέλησε να ευχαριστήσει όσους επιλέγουν την τοπική αγορά για τις αγορές τους ευχόμενη μια καλή χρονιά σε όλους.
 

Γεωργία Χαμτζίδου
«Ικανοποιητική η κίνηση• Η Θρακιώτικη Μπάμπω στις πρώτες επιλογές»

«Νικητής» και των φετινών Χριστουγέννων αναδεικνύεται το εορταστικό τραπέζι, με το κρέας να έχει την τιμητική του. Ο κόσμος, όπως δήλωσε και η κ. Γεωργία Χαμτζίδου, από το κατάστημα «Φάρμα – Σγουρός», σε συμφωνία και με την πρόεδρο του Εμπορικού  Συλλόγου, ενισχύει το εορταστικό του τραπέζι κυρίως τις τελευταίες ημέρες. «Ο κόσμος είναι παραδοσιακά της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα και οι δικοί μας ρυθμοί να είναι ιδιαίτερα έντονοι» επισήμανε η ίδια, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένη από τη φετινή  κίνηση. Όπως εξήγησε, η παραδοσιακή Θρακιώτικη Μπάμπω θα έχει την τιμητική της και φέτος, καθώς αποτελεί πρώτη επιλογή των καταναλωτών, που επιλέγουν επίσης ρολό κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι αλλά και χοιρινό κότσι, που έχει επίσης την τιμητική του στο παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.
 

Βιβή Βαρβατσούλη
«Τα σιροπιαστά έχουν την τιμητική τους»

 
Από ένα εορταστικό όμως τραπέζι δεν λείπει ποτέ το γλυκό, με τον κόσμο επίσης να επιλέγει παραδοσιακές συνταγές. Σύμφωνα με την κ. Βιβή Βαρβατσούλη, εργαζόμενη στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Γλυκοπωλείον», η κίνηση ξεκίνησε δειλά την Κυριακή και εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, με τα σιροπιαστά και κυρίως τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά να βρίσκονται σε πρώτη προτίμηση. Ακολουθούν οι τούρτες που «φορούν» τα εορταστικά τους, με τον απαραίτητο χριστουγεννιάτικο στολισμό, αλλά και τυλιχτά κεράσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.