«Μπαλακι» οι εργαζομενοι αναμεσα σε Υπουργειο και ΚΜΟΠ

Μια χαραμάδα φωτός στο ζήτημα, που απασχολεί πλέον των 1000 συμπολιτών μας αυτήν την περίοδο, φαίνεται ότι άνοιξαν οι παρεμβάσεις τοπικών φορέων της περιοχής, που ακολούθησαν της κινητοποίησης των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στη Ροδόπη. Οι τελευταίοι με επιστολές τους και με παραστάσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες, επιχείρησαν να αναδείξουν το θέμα της καθυστέρησης καταβολής της δεύτερης δόσης των δεδουλευμένων τους, που αντιστοιχεί στους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Οι επανειλημμένες απόπειρες επικοινωνίας τους με το Υπουργείο Εργασίας και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, που υλοποιεί το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, όχι μόνο δεν απέφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα ως προς την προοπτική εκταμίευσης των χρημάτων, αλλά όπως καταγγέλλουν τελικά οι εργαζόμενοι, υπέστησαν εμπαιγμό και έγιναν στην ουσία «μπαλάκι» ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το μεν Υπουργείο Εργασίας τους διαβεβαίωνε πως τα σχετικά δικαιολογητικά παραμένουν στο ΚΜΟΠ και δεν έχουν αποσταλεί για να ακολουθήσει ο προβλεπόμενος έλεγχος, πράγμα αντίθετο από τις διαβεβαιώσεις που παρέχονταν στους εργαζομένους από το ΚΜΟΠ. Τελικά η αλήθεια βρισκόταν κάπου στη μέση και για την ανάδειξή της χρειάστηκε να παρέμβει ο δήμος Κομοτηνής, η αντιπεριφέρεια Ροδόπης και το πολιτικό γραφείο του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, στις πρώτες επαφές που άρχισαν από το μεσημέρι της Δευτέρας, υπήρχε μια σύγχυση σχετικά με την τύχη των επίμαχων φακέλων των εργαζομένων, που περιλαμβάνουν τα δικαιολογητικά για την εκταμίευση της δόσης. Η αντίδραση των τοπικών φορέων ήταν εντονότατη και προειδοποίησαν μάλιστα με αποστολή εξωδίκων, στην περίπτωση που υπήρχε απώλεια των φακέλων στη διαδρομή τους από το ΚΜΟΠ στο Υπουργείο Εργασίας.

Τελικά, το μυστήριο λύθηκε χθες το πρωί, την ώρα που μερίδα εργαζομένων της Κοινωφελούς ετοιμαζόταν για νέα κινητοποίηση. Όπως αποδείχθηκε, το Υπουργείο Εργασίας είχε παραλάβει το σχετικό φάκελο των εργαζομένων από το ΚΜΟΠ, με τη λεπτομέρεια ωστόσο ότι ζήτησε στη συνέχεια διευκρινιστικά στοιχεία σχετικά με τον απολογιστικό πίνακα δαπανών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος. Τα στοιχεία αυτά, για άγνωστο προς το παρόν λόγο, δεν παρασχέθηκαν έγκαιρα στο Υπουργείο και άγνωστος είναι επίσης ο χρόνος κατά τον οποίο θα διεκπεραιωνόταν η συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Μετά από τη συγκέντρωσή τους χθες έξω από την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, οι εργαζόμενοι επισκέφτηκαν το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, κ. Δαμιανίδη, όπου το «παρών» έδωσε και ο κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Στυλιανίδη. Οι τελευταίοι ενημέρωσαν για τις εξηγήσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι από την Αθήνα και επικοινώνησαν επί τόπου με το Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την απεμπλοκή από την όλη γραφειοκρατική διαδικασία, που παραπέμπει ευθέως σε παρωδία. Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας παρείχαν τη διαβεβαίωση πως οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά των υπαλλήλων θα έχουν κλείσει μέχρι την προσεχή Παρασκευή. Σημειώνεται βέβαια ότι στη συνέχεια οι συγκεκριμένοι φάκελοι προβλέπεται να αποσταλούν από τη διαχειριστική του Υπουργείου στην οικονομική υπηρεσία, η οποία θα εγκρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, διαδικασία που καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα από την πλευρά των εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις στο Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας και παράλληλα απομένει η εκταμίευση μιας ακόμα δόσης, που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα του μήνα Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αισθάνονται έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα, δεδομένου πως ακόμα κι αν εκταμιευθεί έγκαιρα η δεύτερη δόση την επόμενη εβδομάδα, πολύ πιθανό να συναντήσουν στο μέλλον μια παρόμοια ταλαιπωρία, στην αναμονή είσπραξης του τελευταίου μισθού των δεδουλευμένων τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.