Αβεβαιοτητα για το μελλον των φωτογραφων

Κινητοποίηση και στη Ροδόπη για την αλλαγή που επιτρέπει τη λήψη φωτογραφίας για ταυτότητα από τα αστυνομικά τμήματα

«Ρολά» κατέβασαν στα φωτογραφεία τους τη Δευτέρα οι φωτογράφοι της Ροδόπης, ακολουθώντας την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων προκειμένου να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους στην ΚΥΑ που προβλέπει να λαμβάνονται οι φωτογραφίες για ταυτότητα από τα αστυνομικά τμήματα.

Αίτημά τους είναι να αφαιρεθεί η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018, η οποία προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων και σύμφωνα με την οποία η φωτογραφία για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονοπώλησης της διαδικασίας φωτογράφισης.

Η τροποποίηση θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των περίπου 20 φωτογραφείων στη Ροδόπη, ενώ τα μέλη του Σωματείου της Ροδόπης ανησυχούν πως αποτελεί προάγγελο για την αφαίρεση και της φωτογράφησης για διαβατήρια ή διπλώματα οδήγησης.

Δεν πρέπει να ισχύσει η τροποποίηση της ΚΥΑ

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Σωματείου Φωτογράφων Ροδόπης ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μηνάς Μποτρότσος, η λήψη φωτογραφίας στο χώρο της αστυνομίας, δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο τους, τα οποία ως Ομοσπονδία έχουν προσπαθήσει να εκθέσουν επανειλημμένα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Για αυτό και προχώρησαν στην κινητοποίηση της Δευτέρας, θέλοντας να αναδείξουν τα επιχειρήματά τους, αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αντιστραφεί η τροποποίηση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, η φωτογράφηση εντός των κτιρίων των αρχών έκδοσης, δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό με χρήση κρατικών κονδυλίων, που επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο.

Θα υπάρχει δε οικονομική απώλεια από τις μειωμένες εισφορές του ΦΠΑ και μειωμένη φορολογία από τις φωτογραφικές επιχειρήσεις, στις οποίες εξασφαλίζεται η ποιότητα της δημιουργίας φωτογραφίας ταυτότητας, που σημαίνει μη ύπαρξη καθυστερήσεων στην έκδοση ταυτότητας για τους πολίτες και αποφυγή επιπλέον φόρτου εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους (συντήρηση μηχανημάτων, επεξεργασία και μεταμόρφωση στην εφαρμογή myPhoto.

Η εφαρμογή myPhoto, μια ψηφιακή υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους να αποθηκεύσουν τη φωτογραφία και την υπογραφή των πελατών τους στο κυβερνητικό νέφος, την οποία μετά οι δεύτεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για όλα τα δημόσια έγγραφα, είναι αποτέλεσμα της συνεργασία της Ομοσπονδίας με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, εξασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών από τους φωτογράφους, που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Σε κίνδυνο η επιβίωση

Την ίδια ώρα, σε δύσκολες περιπτώσεις ατόμων που πρέπει να φωτογραφηθούν, όπως ΑμεΑ και υπερήλικες, οι φωτογράφοι εξυπηρετούν στα σημεία που βρίσκεται ο πολίτης, σπίτια και κέντρα υγείας.

Οι φωτογραφικές υπηρεσίες προσφέρονται σε όλη την Ελλάδα σε πάνω από 3.000 σημεία φωτογράφισης και 8.000 αυτοαπασχολούμενους, κάτι που εξασφαλίζει στον πολίτη εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα επιλογής ανάλογα με το σημείο και την τιμή των υπηρεσιών.

Η επιβίωση όλων αυτών τίθεται σε αμφισβήτηση από την τελευταία εξέλιξη, για αυτό και ζητούν την στήριξη της πολιτείας και των πολιτών.

Το πρώτο βήμα για περαιτέρω αφαίρεση φωτογραφιών

Οι φωτογράφοι της Ροδόπης φοβούνται πως αυτή η εξέλιξη είναι το πρώτο βήμα για τη μεταφορά στις αρχές έκδοσης και άλλων φωτογραφήσεων, όπως για τα διαβατήρια, ή και τα διπλώματα οδήγησης, υπογραμμίζοντας πως από τη στιγμή που υπάρχει η υπηρεσία myPhoto, που διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα, δεν υπάρχει φόβος διαρροή τους, ώστε οι φωτογραφίες να εκδίδονται μόνο στους χώρους των αρχών.

Θεωρούν δε πως πίσω από την τελευταία εξέλιξη κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία επιχειρούν να πάρουν κρατικά κονδύλια, να μπουν σε αστυνομικά τμήματα και να στερήσουν από τους φωτογράφους το εισόδημα και την εργασία τους.

Την ίδια ώρα θα επιβαρυνθούν και οι αστυνομικοί, που ήδη έχουν προβλήματα με την υποστελέχωση, που θα πρέπει να εκπαιδευτούν για αυτό το σκοπό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.