Avdiros Sailing: Η εταιρια που εδω και τρια χρονια συστηνει σε ντοπιους και τουριστες τα καλλη του Θρακικου Πελαγους

Με έδρα τα Άβδηρα παρέχει μαθήματα ιστιοπλοΐας αλλά και θαλασσινές εξορμήσεις

H Avdiros Sailing είναι ένα ακόμα πρωτοποριακό εγχείρημα ιστιοπλοΐας από ανθρώπους με αγάπη στην θάλασσα και τα μυστικά της, έχοντας την βάση του στο Λιμάνι των Αβδήρων, ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια της Θράκης. Δραστηριοποιείται στις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου ενώ πραγματοποιεί κρουαζιέρες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως τις νήσους Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και το Όρος Άθως με αφετηρία πάντα τον Λιμένα Αβδήρων ενώ παρέχει και υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών. Παράλληλα συνεργάζεται με τον Ναυταθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης παρέχοντας εκπαίδευση ιστιοπλοίας.
 
Ο στόλος του Avdiros Sailing αποτελείται από τέσσερα μεγάλα ιστιοφόρα, τα μοντέλα Bavaria 46 Cruiser, Bavaria 36 Cruiser, Beneteau First 305 Sport Cruiser και Jeanneau Sun Odyssey 39i Cruiser, πολυτελή για όλες τις προτιμήσεις.    
 
Για το εγχείρημα αυτό στο Λιμάνι των Αβδήρων, μίλησε στον «ΠτΘ» ο Ιωάννης Μπαλόγλου εκ των ιδρυτών της επιχείρησης, ο οποίος κάνοντας μια πρώτη αναφορά για την εταιρεία και πώς την εμπνεύστηκε υπογράμμισε πως «το εγχείρημα στα Άβδηρα δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια, από ανθρώπους,  που είμαστε μια μεγάλη ομάδα ιστιοπλόων με εμπειρία στο χώρο αυτό και διαθέτουμε αγάπη για την θάλασσα και τον τουρισμό. Καταφέραμε και χτίσαμε την Avdiros Sailing, η οποία αυτή την στιγμή στην περιοχή της Θράκης φέρει τον μεγαλύτερο στόλο σκαφών προς ενοικίαση».  

Δίπλωμα skipper με δύο μήνες εκπαίδευση 

H Avdiros Sailing μέσω της συνεργασίας της με τον Ναυταθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης παρέχει μαθήματα ιστιοπλοΐας, με τον κ. Μπαλόγλου να εξηγεί για την εκμάθηση της τέχνης των ιστιοπλόων αλλά και κατά πόσο είναι εφικτό για όλους να την μάθουν ότι «την τέχνη της ιστιοπλοΐας την διδάσκουμε μέσω του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, του πιο παλιού αντίστοιχου ομίλου της Θράκης με έτος ίδρυσης το 1964 και τεράστια δραστηριότητα στο υγρό στοιχείο, είτε μιλάμε για κολύμβηση είτε μιλάμε για ιστιοπλοΐα. Εμείς στα Άβδηρα αυτή την στιγμή έχουμε τμήματα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης, που σημαίνει ότι μιλάμε για τμήμα ενηλίκων άνω των 18 ετών που μαθαίνει τον χειρισμό μεγάλων σκαφών ανοιχτής θαλάσσης. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να λάβει, ύστερα από μια δίμηνη εκπαίδευση, το δίπλωμα του skipper, του κυβερνήτη δηλαδή του ιστιοπλοϊκού σκάφους, το οποίο είναι μέχρι 24 μέτρα. Το δίπλωμα έχει ευρωπαϊκή ισχύ και είναι αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και φυσικά όλα τα μέλη του ομίλου μπορούν να συμμετέχουν ως αθλητές στις αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποια εξειδικευμένα σεμινάρια που γίνονται κατά την διάρκεια του έτους είτε ακόμα και σε κάποιους αγώνες που ξεκίνησαν φέτος όπως στις 5 και 6 και 12-13 Οκτώβρη όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης στα Άβδηρα, ενώ αντίστοιχοι αγώνες θα γίνουν και στην Μαρώνεια έτσι ώστε να καλύψουμε όλες τις παραλίες της Θράκης. Ο όμιλος, όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, έχει πολλές βάσεις όσο αφορά τα τμήματα ανήλικων, όπου μπορούν από μια μικρή ηλικία οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν να κάνουν ιστιοπλοΐα». 

«Μπορεί ο καθένας να κάνει ιστιοπλοΐα» 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να καταθέσει και την άποψή του σχετικά με το πόσο διαδομένη είναι η ιστιοπλοΐα και κάθε είδος δραστηριοτήτων ανοιχτής θάλασσας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσια ακτοπλοϊκή γραμμή επισημαίνοντας ότι, «προσωπικά πιστεύω ότι θέλει μεγαλύτερη στήριξη από φορείς και τα μέσα ενημέρωσης έτσι ώστε να διαφημίσουμε σωστά την ιστιοπλοΐα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» διότι, όπως εξήγησε, αν μη τι άλλο έχουμε αξιόλογες θάλασσες, παραλίες, ωραίες ακτές και σε συνδυασμό με το όλο σύνολο που έχουμε στο Αιγαίο και τα σκάφη που διαθέτουμε και τα λιμάνια, θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε παραπάνω, προσελκύοντας περισσότερο τουρισμό από το εξωτερικό και κυρίως τα Βαλκάνια, από τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη μερίδα τουρισμού και τους αρέσει να κάνουν τέτοιες δραστηριότητες. Παράλληλα θέλησε να καταρρίψει και έναν «μύθο» που έχουν οι Έλληνες σχετικά με την ιστιοπλοΐα θεωρώντας πως είναι ένα ακριβό άθλημα. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλόγλου υπογράμμισε πως μπορεί ο καθένας να κάνει ιστιοπλοΐα εξηγώντας πως «κανείς μπορεί να ξεκινήσει από μια σχολή με 350 ευρώ και να απολαμβάνει δυο μήνες στη θάλασσα, γεμίζοντας εμπειρίες και παίρνοντας ταυτόχρονα δίπλωμα ιστιοπλοΐας και μετά με κάποια μικρά ποσά να ενοικιάζει σκάφη και να κάνει τις διακοπές του αλλά ακόμα και να συμμετέχει σε κάποιο ναυτικό όμιλο και να κάνει τις δραστηριότητες του εντελώς δωρεάν, όπως αγώνες και εξειδικευμένα σεμινάρια». 

Από εξορμήσεις στις θρακικές παραλίες μέχρι τις «μυστικές» ομορφιές της Θάσου 

Οι δραστηριότητες όμως της Avdiros Sailing δεν περιορίζονται μόνο στην εκμάθηση ιστιοπλοΐας αλλά παρέχει και πακέτα στους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν τα θρακικά παράλια, γνωρίζοντας όχι μόνο τα φυσικά κάλλη της περιοχής αλλά και τον ιστορικό της πλούτο. «Εμείς σαν Avdiros Sailing» εξήγησε ο κ. Μπαλόγλου, «διοργανώνουμε διάφορες εξορμήσεις». Αφενός υπάρχουν οι ολιγόωρες εξορμήσεις όπου ο επισκέπτης μπορεί με αφετηρία το λιμάνι των Αβδήρων, ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια της περιοχής της Θράκης, να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, να πραγματοποιήσει μια ολιγόωρη απογευματινή βόλτα στις θρακικές ακτές, να δει κάποιους αρχαιολογικούς χώρους και να απολαύσει την βόλτα του με διάφορες παροχές επάνω στο ιστιοφόρο. Αφετέρου υπάρχουν οι ημερήσιες εκδρομές κατά τις οποίες αν θελήσει κάποιος να πραγματοποιήσει ένα μεγαλύτερο ταξίδι, οικονομικά προσιτό, η Avdiros Sailing παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
 
Ως παράδειγμα ο κ. Μπαλόγλου έφερε την πραγματοποίηση ημερήσιας εκδρομής από τα Άβδηρα για το νησί της Θάσου σε μόλις δύο ώρες. Όπως περιέγραψε, πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή καθώς «περνάμε όλες τις παραλίες της ακτογραμμής της Θράκης, μέχρι το Δέλτα του Νέστου και σε λίγα λεπτά έχουμε φτάσει στην Θάσο. Εκεί επισκεπτόμαστε παρθένες παραλίες με τα καταγάλανα νερά του νησιού, που είτε είναι προσβάσιμες από την ξηρά αλλά λίγος κόσμος της γνωρίζει είτε δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά. Παράλληλα επισκεπτόμαστε διάφορους κόλπους ενώ μπορεί ακόμα ακόμα ο πελάτης να γευματίσει στο εσωτερικό του σκάφους, ενώ επιστρέφοντας στο λιμάνι των Αβδήρων ο καθένας μπορεί να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα αργά το απόγευμα». 

«Έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας και δεν ξέρουμε να τον αξιοποιήσουμε» 

Εκπροσωπώντας μια εταιρία που εδώ και τρία χρόνια καταθέτει την προσπάθειά της και συμβάλει στην ανάταξη του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας μας, δεν θα μπορούσαμε παρά να ζητήσουμε από τον Μπαλόγλου να καταθέσει την άποψή του περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην εν λόγω τομέα η περιοχή. «Είναι ένα κομμάτι που μας πονάει και εμάς και θέλουμε να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί» επεσήμανε ο ίδιος για να διευκρινίσει πως «εμείς σαν εταιρία έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών, κυρίως Βούλγαρους, λιγότερο Ρουμάνους και Τούρκους. Αν μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες, με επενδύσεις μικρές και όμορφες, με περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα ήταν το ιδανικό, καθώς ούτε τα Άβδηρα ούτε και το Φανάρι δεν έχουν αξιόλογο αριθμό κλινών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έρχεται, να κάνει τα μπάνια του και να φεύγει». «Όλα αυτά βέβαια» έσπευσε να διευκρινίσει «προϋποθέτουν και στήριξη και σωστή διαφήμιση του τόπου μας, όχι με κάτι απλό αλλά με σωστές διοργανώσεις, με συμμετοχές επιχειρήσεων σε εκθέσεις τουρισμού σε γειτονικές και όχι μόνο χώρες ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο».
 
«Ο κόσμος επιλέγει πιο οργανωμένα μέρη όπως η Χαλκιδική, ενώ τουρίστες που μας έχουν επισκεφθεί μου έχουν αναφέρει ότι έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας και δεν ξέρουμε να τον αξιοποιήσουμε» επεσήμανε ο κ. Μπαλόγλου κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.