Αρθρα σε πολυνομοσχεδιο για αντιμετωπιση προβληματος αυθαιρετων και δομησης σε εκτος σχεδιου

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται

Προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν τόσο στο θέμα της εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμησης όσο και περί της ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων, καταβάλει η κυβέρνηση με ρυθμίσεις που κατατέθηκαν σε πολυνομοσχέδιο.

Να θυμίσουμε ότι τα εν λόγω προβλήματα είχε επισημάνει κατά το παρελθόν με επιστολές του προς τον αρμόδιο Υπουργό το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το προτεινόμενο άρθρο 86 παρατείνονται προθεσμίες που ρυθμίζουν προσωρινά ζητήματα, οι οποίες, αν δεν παραταθούν, θα δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, ιδίως σε πολεοδομικά ζητήματα (αυθαίρετα), αλλά και σε θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Ενώ με το προτεινόμενο άρθρο 88 παρέχεται η δυνατότητα οικοδόμησης στις περιπτώσεις γηπέδων, κατά παρέκκλιση άρτιων, στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τις οποίες έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, εάν έως τότε:

  • Υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή είναι πλήρης ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες. Σε κάθε περίπτωση για τη διάρκεια ισχύος της εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις.
  • Υποβληθεί αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας ή προέγκρισή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.