Αρνητικες οι αντιδρασεις των επαγγελματιων της Ροδοπης για τα νεα μετρα

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης δηλώνουν τον «θυμό» των επαγγελματιών και ζητούν μέτρα ενίσχυσης για την αποφυγή μόνιμων λουκέτων

Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις του κλάδου του εμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας απέναντι στα νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) που κάνει λόγο για νέο «άτυπο lockdown για την εστίαση», αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργούν στο λιανεμπόριο, ζητώντας παράλληλα άμεσα μέτρα στήριξης για τον κλάδο.

Τις αρνητικές αυτές αντιδράσεις μετέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τετάρτης, 3 Νοεμβρίου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου ξεκαθαρίζοντας πως «θυμός είναι όντως η λέξη που περιγράφει τα συναισθήματα του εμπορικού κόσμου, καθώς όλο το λιανεμπόριο και όλα τα καταστήματα όλο αυτό το διάστημα έχουμε δείξει εξαιρετική σοβαρότητα, τόσο στις οικονομικές, όσο και στις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα».

«Μας κατατάσσουν στην κατηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών»

«Παράλληλα ουδέποτε έχει αποδειχθεί ότι ως κλάδος αποτελέσαμε εστία μετάδοσης του covid στο λιανεμπόριο» ανέφερε η ίδια κάνοντας λόγο για νέα μέτρα τα οποία είναι ανέφικτα να τηρηθούν καθώς «στην ουσία μας κατατάσσει στις κατηγορίες των ελεγκτικών μηχανισμών, γεγονός που αλλοιώνει την αγοραστική κίνηση στην αγορά και μειώνει ακόμα περισσότερο τις επισκέψεις στα καταστήματά μας».

«Μέτρα δύο ταχυτήτων»

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής εξήγησε πως τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια ήδη επιβαρυμένη για τους επαγγελματίες περιοχή, οι οποίοι «καλούμαστε για ακόμα μία φορά να πληρώσουμε το μάρμαρο για την πανδημία όλου του τελευταίου διαστήματος που βιώνουμε». Η ίδια έκανε λόγο για την λειτουργία εμπορίου σε δύο ταχύτητες εξηγώντας πως με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις το λιανεμπόριο υποχρεούται σε ελέγχους των rapid test, των πιστοποιητικών εμβολιασμού κ.ο.κ. για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους, την ώρα που όπως εξήγησε «δίνει την ελευθερία στα σούπερ μάρκετ να λειτουργούν χωρίς έλεγχο και τεστ».  «Αυτά είναι μέτρα δύο ταχυτήτων» ανέφερε για να εξηγήσει πως το πλήγμα θα είναι μεγάλο ειδικά λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου που παραδοσιακά αποτελεί περίοδο κατά την οποία τα καταστήματα καταγράφουν υψηλή κίνηση και πωλήσεις.

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τη Ροδόπη η κ. Κωνσταντινίδου μετέφερε τον θυμό αλλά και την αγωνία των επαγγελματιών όπως αυτή της μεταφέρεται από την ανακοίνωση των μέτρων και μετά για να τονίζει πως αυτά «θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα λουκέτα ή θα οδηγήσουν κάποιους επαγγελματίες που το σκέφτονταν αλλά συνέχιζαν να μένουν ανοιχτοί, πιο εύκολα ίσως στην απόφαση του λουκέτου, δεδομένου ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ μεγάλα».

«Το μόνο που τελικά δεν κάνουμε είναι να εξυπηρετούμε τον πελάτη»

«Το εμπόριο δεν έχει δείξει ότι αποτελεί εστία μετάδοσης και επομένως θα πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερους να δουλέψουμε, γιατί με όλα όσα έχουν μπει στην ζωή μας το μόνο που τελικά δεν κάνουμε είναι να εξυπηρετούμε τον πελάτη» ανέφερε υπογραμμίζοντας το αίτημα της αναστολής εφαρμογής όσων ανακοινώθηκαν.

Εισπρακτικά μέτρα βλέπει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Στα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από την «εξαίρεση» συγκεκριμένων καταστημάτων από τα μέτρα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης εξηγώντας πως «όλοι μπαίνουμε στον ίδιο κορβανά πλην των μάρκετ, των φαρμακείων και των χώρων λατρείας».

Η αγανάκτηση και ο θυμός είναι σύμφωνα με τον ίδιο έκδηλα «διότι χρησιμοποιούν πάλι τη μικρή επιχείρηση για να μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, με ένα μέτρο που δεν θα περπατήσει και πάλι, αντί να πάνε κατευθείαν στην υποχρεωτικότητα, αν έχουν τα κότσια, για να τελειώνουν τη διαδικασία».

«Αφού θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας, ας το κάνουν υποχρεωτικό να τελειώνουμε» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά καλώντας τους κυβερνώντες «να μην παίζουν διαρκώς στις πλάτες της αγοράς και των μαγαζιών. Αυτά που γίνονται είναι για μένα εισπρακτικά μέτρα».

Ο κ.Βαφειάδης επέμεινε στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ και του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται καθώς θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους που πουλάν είδη που πωλούνται και σε όλη την υπόλοιπη αγορά, από είδη ρουχισμού, καλλυντικά, είδη προικός, ηλεκτρικά κ.ο.κ. ακόμα και έτοιμο φαγητό σε κάποιες των περιπτώσεων, καλώντας το κράτος να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την πώληση τους όπως έχει γίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι επαγγελματίες θα τηρήσουν στον βαθμό που μπορούν να μέτρα, υπό την απειλή και των υπέρογκων προστίμων, ζητώντας όμως την αναστολή τους αλλά και άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου.  «Όλοι πλήττονται εκτός από την “ιερή αγελάδα” του δημοσίου πάλι» ανέφερε τονίζοντας πως «ο επαγγελματικός, ο βιοτεχνικός και ο εμπορικός κόσμος κουράστηκε να πληρώνει το μάρμαρο της  δεκαετούς κρίσης και τώρα της πανδημίας».

Κλείνοντας ο ίδιος επανέλαβε πως τα μέτρα αυτά δύσκολα θα φέρουν αποτέλεσμα ως προς την επιδημιολογική κατάσταση, προβλέποντας πως τα Χριστούγεννα η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Ο ίδιος ευχήθηκε το σενάριο αυτό να αποφευχθεί για να καταλήξει ωστόσο υπογραμμίζοντας πως «γίνονται πάλι τα ίδια λάθη με πέρυσι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.