Απτα αποτελεσματα εχει η Ημερα Καριερας του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης

Σημαντική συμμετοχή φοιτητών και επιχειρήσεων στην 5η διοργάνωση, που βοηθά τους φοιτητές να βγουν δυναμικά στην αγορά εργασίας

Απτά αποτελέσματα για τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ έχουν φέρει οι ημέρες καριέρας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με την 5η Ημέρα καριέρας να λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο χώρο της Σχολής, δίνοντας την ευκαιρία σε προπτυχιακούς φοιτητές του τετάρτου έτους να περάσουν από συνέντευξη από 14 φορείς που αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς του αθλητισμού, της άσκησης και της αναψυχής.

Η δράση αυτή έχει διπλό όφελος, δίνοντας αφενός την δυνατότητα στους φοιτητές να βρουν εργασία με την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, θα έχουν την εμπειρία της αναζήτησης, της συνέντευξης αλλά και των απαιτήσεων φορέων, στην προπονητική, τη διοίκηση, την αναψυχή και άλλους τομείς, που θα συναντήσουν στη μελλοντική αναζήτηση εργασίας.

Άλλωστε στην Ημέρα καριέρας ήρθαν φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως η PAOK ACADEMY FC, η ΧΑΝΘ, ο Λεύκιππος Ξάνθης και η Υδρία από Αθλητικά Σωματεία, τα ξενοδοχεία ή αλυσίδες ξενοδοχείων  Alkima Hotel, Athens Mitsis Hotels και Hotel Brain, οι Αλυσίδες Γυμναστηρίων ALTERLIFE και MOOV, οι  Κατασκηνώσεις Yuppi Camp, Τσαφ Τσουφ, Stone Camp και ΧΑΝΘ, καθώς και οι Εταιρείες Αναψυχής Trekking Hellas και Κουπί.

Αρχικά έγινε μια συνολική παρουσίαση των εταιρειών στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, και στη συνέχεια η κάθε εταιρεία έκανε σε ξεχωριστές αίθουσες τις συνεντεύξεις με τους φοιτητές που προσήλθαν στους χώρους.

Εκπαίδευση αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση

Τον συντονισμό της Ημέρας Καριέρας έχει αναλάβει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Έφη Τσίσκαρη, που τόνισε πως οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν από το 2015-16, παρόλο που τότε δεν ονομαζόταν ημέρες Καριέρας, και επεκτάθηκαν όταν φάνηκε πως έχει απήχηση σε φοιτητές και φορείς.

Όταν ξεκίνησαν, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν ελάχιστες, όμως πλέον έχουν 14, σε μια δράση που έχει πολλαπλές διαστάσεις. Η μία είναι η εκπαιδευτική, με τους φοιτητές να ξεκινούν από την αρχή του εξαμήνου να διαμορφώνουν το βιογραφικό τους, να ετοιμάζονται και να δίνουν την συνέντευξη σε φορείς που επιλέγουν οι ίδιοι. Προσπαθούν μάλιστα κάθε χρονιά να έχουν φορείς από όλες τις πιθανές εναλλακτικές ενασχολήσεις των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ. Μια άλλη διάσταση είναι ότι οι επιχειρήσεις έρχονται με τη σειρά τους κοντά στο πανεπιστήμιο, μια αλληλεπίδραση που είναι πολύ σημαντική για να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο ερευνητικά προγράμματα και έρευνες με αυτούς.

Μάλιστα υπάρχει αλληλεπίδραση των επιχειρηματιών μεταξύ τους, γνωρίζονται, αναπτύσσουν συνεργασίες και ανταλλάσσουν βιογραφικά. Όλα αυτά, σύμφωνα με την κ Τσίσκαρη, έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, και ειδικά για όσους φοιτητές τους έχουν ανησυχία για το μέλλον.

Βέβαια ακόμα η συμμετοχή δεν υπάρχει από όλους τους τελειόφοιτους, μιας και από τους 350 τεταρτοετείς πέρασαν από συνέντευξη οι 110, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι ακόμα πολλοί φοιτητές δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα για το μέλλον τους.

Όμως η δράση έχει σαφώς αποτέλεσμα προς όφελος της απορρόφησης των αποφοίτων, μιας και σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνουν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν πολλά χρόνια στην ημέρα καριέρας, υπολογίζεται πως ένα 20-25% προσλαμβάνεται άμεσα, ενώ 10-15% προσλαμβάνεται σε επόμενο χρόνο, κάτι απολύτως φυσιολογικό μιας και ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνδρες και πρέπει να ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. «Η δράση δεν γίνεται απλά για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά έχει αποτελέσματα και επαγγελματικά» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.