Αποζημιωνονται οι κερασοπαραγωγοι της Ροδοπης για τους παγετους του 2021

Ο ΕΛΓΑ προχωρά στην υλοποίηση του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων

Αποζημιώσεις λόγω του παγετού που σημειώθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Φεβρουαρίου 2021 έως 20 Απριλίου 2021 και θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ, εγκρίθηκαν με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Τα μέτρα αυτά αφορούν παραγωγούς με μειωμένη παραγωγή λόγων των συνεχών παγετών όψιμων κερασιών (ΠΕ Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας), βύσσινων (ΠΕ Αρκαδίας), μήλων (ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης), αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) (ΠΕ Λάρισας), καρυδιών (ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας).

Τα κατώτατα όρια ζημιών

Τα κατώτατα όρια ζημιών, πέρα από τα οποία είναι δυνατό να χορηγηθούν ενισχύσεις υπό την παρούσα απόφαση, καθορίζονται ως εξής:

Όταν η ζημιά επέρχεται στη γεωργική παραγωγή, το σχετικό κατώτατο όριο απωλειών 30%, καθορίζεται στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής (Περιφερειακή Ενότητα), με βάση τη μέση παραγωγή του συγκεκριμένου είδους κατά το εν λόγω έτος, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών.

Επιπλέον βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι η μείωση παραγωγής, που οφείλονται στους παγετούς της περιόδου 15/2-20/4/2021, να φθάνει ένα κατώτατο όριο, 30%, των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.

Στον Πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι καλλιέργειες, ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) που ζημιώθηκαν, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε επίπεδο ΠΕ και μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της παρούσης:

Τα ανώτατα ποσά ενισχύσεων

Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ, κατόπιν ελέγχου του συνόλου των προϋποθέσεων της παρούσας.

Η οικονομική ενίσχυση κατατίθεται απευθείας στην Τράπεζα, στο λογαριασμό του δικαιούχου, όπως αυτός δηλώθηκε στη σχετική Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης ή στη ΔΚΕ 2021.

Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15,00 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού, που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.