Απολυτως απαραιτητη η αλλαγη μοντελου παραγωγης στο βαμβακι

Μοχάμεντ Νταραουσέ, Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος «Με το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να πληρωθεί η ποιότητα, γιατί ο αγρότης δεν ξέρει για ποιoν παράγει και τι παράγει»

 

Σε δημιουργία ηλεκτρονικού μοντέλου γεωργίας ακριβείας για το βαμβάκι προχωρούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια 

 
Η ανάγκη να αλλάξουν οι μέθοδοι με την οποία γίνεται η άρδευση και συνεπώς η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Άρδευση Ακριβείας με έμφαση στις βαμβακοκαλλιέργειες» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Chris & Eve Mansion.
 
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου Figaro, ενός ερευνητικού ευρωπαϊκού έργου στο οποίο συμμετέχουν 17 οργανισμοί από οκτώ διαφορετικές χώρες και εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική καινοτομίας, υπήρχε σημαντική συμμετοχή τοπικών παραγόντων, στελεχών υπηρεσιών, αγροτών, γεωπόνων και άλλων εμπλεκομένων στην καλλιέργεια βάμβακος, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν τους Δρ. Μοχάμεντ Νταραουσέ, Δρ. Σταμάτη Κουρούδη και Δρ. Γεώργιο Συλαίο οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέλλον της άρδευσης στο βαμβάκι, και την ανάγκη να υιοθετηθούν πρακτικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένες στο εξωτερικό.
 

Κλειδί για την επιτυχία η άρδευση

 
«Η άρδευση είναι το κλειδί για την επιτυχία της καλλιέργειας, όσο αφορά την παραγωγή, την ποιότητα και τη μείωση του κόστους παραγωγής» σημείωσε ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, ΕΛΓΟ Δήμητρα Δρ Μοχάμεντ Νταραουσέ, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βάμβακος.
 
«Θεωρούμε ότι η άρδευση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαχείριση της καλλιέργειας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, επειδή επηρεάζει τον κύκλο της καλλιέργειας και εμείς σαν χώρα, επειδή είμαστε σε οριακή ζώνη, στοχεύουμε σε πρωιμότητα, για να μειώσουμε το ρίσκο» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Νταραουσε για να αναφερθεί στην ποιότητα του βαμβακιού και τι αυτή σημαίνει, θεωρώντας πως αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από τους Έλληνες καλλιεργητές.
Έτσι λοιπόν σημείωσε πως η ποιότητα έχει δύο έννοιες: την επιστημονική, όπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας, το μήκος της ίνας, το χρώμα κτλ., και την ποιότητα στην αγορά, που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και περισσότερο τους καλλιεργητές.
 
Ποιότητα στην αγορά, τόνισε, σημαίνει να παράγεται ένα ομοιόμορφο προϊόν, τυποποιημένο, ταξινομημένο, με συγκεκριμένη ταυτότητα και συγκεκριμένη χρήση.
«Αυτή είναι η ποιότητα στην πράξη, και επειδή μου παραπονιούνται πολλοί αγρότες ότι η ποιότητα δεν πληρώνεται, με το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να πληρωθεί η ποιότητα, γιατί ο αγρότης δεν ξέρει για ποιoν παράγει, και τι παράγει, για να πάει σε ένα τελικό χρήστη που θα αξιοποιήσει την ποιότητα, και θα την πληρώσει».
Οι αγρότες σήμερα, ανέφερε, δεν έχουν επαφή με τον τελικό χρήστη, και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο έλλειμα στη χώρα μας, για αυτό και ο ίδιος επιθυμεί να βάλει τον γεωργό σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή να παράγει ένα προϊόν το οποίο βλέπει να εξυπηρετεί τον αποδέκτη στην τελική χρήση, ώστε να πληρωθεί η ποιότητα.
 

Λανθασμένο το παραγωγικό μοντέλο

 
Το πρόβλημα στην καλλιέργεια βαμβακιού στην Ελλάδα σήμερα, σημείωσε ο κ. Νταραουσέ, είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το πλαίσιο, εξαιτίας του παραγωγικού μοντέλου που αυτή τη στιγμή υφίσταται.
Στην χώρα μας παράγουμε μεμονωμένα, και πάει ο καθένας το βαμβάκι του σύσπορο και ανακατεύεται με άλλε ποικιλίες και τύπους, και είναι αδύνατον να τυποποιηθεί.
Και αυτό γιατί το δέμα βαμβακιού που βγαίνει από το εκκοκκιστήριο, είναι απλά 230 κιλά, δεν έχει δηλαδή ταυτότητα.
 
«Το βαμβάκι δεν είναι ντομάτα, που μπορείς να βάλεις δύο στρέμματα, τη βλέπει ο πελάτης είναι ωραία σαν γεύση και χρώμα και την αγοράζει. Το βαμβάκι παράγεται και χρησιμοποιείται συλλογικά, σε μεγάλες ποσότητες» σημείωσε, τονίζοντας πως για να παραχθεί ένα ομοιόμορφο προϊόν θα πρέπει να υπάρχει μια οργάνωση, μια ομάδα παραγωγών που θα μπορεί να γνωρίζει τι θέλει ο τελικός χρήστης, και να μπορεί να του το προσφέρει.
 
Επίσης σημαντικός παράγοντας κατά τον κ. Νταραουσέ είναι η ποσότητα που θα παραχθεί από αυτή την ομάδα παραγωγών καθώς θα πρέπει αυτή να είναι συγκεκριμένη και τόση ώστε να μπορεί να καλύψει τη σεζόν σε ένα μικρό κλωστήριο. «Πρέπει να στοχεύουμε σε 10 χιλιάδες στρέμματα για παράδειγμα για να βγάλουμε 4,5-5 χιλιάδες δέματα που θα πάνε στον τελικό χρήστη για να καλύψουν όλη τη σεζόν» παρατήρησε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Εκεί θεωρεί ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος ότι θα πρέπει να στοχεύει ο παραγωγός, στη δημιουργία δηλαδή ομάδων αρκετά μεγάλων ώστε να παράγουν μεγάλες ποσότητες, συγκεκριμένης ποιότητας, ώστε να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες.
 
«Εμείς θέλουμε ένα σχήμα συλλογικό» εξήγησε, «και θα δούμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο τι μπορεί να γίνει, γιατί για το βαμβάκι έχει σημασία να παράγουμε μια σταθερή ποσότητα και ποιότητα κάθε χρόνο, για να αποκτήσουμε ένα όνομα στην αγορά ότι είμαστε αξιόπιστοι, για να μας ψάχνουν οι άλλοι, να μην ψάχνουμε εμείς που θα πουλήσουμε το βαμβάκι». Για αυτό πρότεινε τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα καλλιεργήσει συγκεκριμένες ποικιλίες που δεν θα χαλούν την ποιότητα, επιλέγοντας μια ποιότητα και κρατώντας τη σταθερή.
 
 

Η γεωργία εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή

 
Για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μοντέλο γεωργίας ακριβείας μίλησε ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Δρ. Σταμάτης Κουρούδης, ο οποίος τόνισε πως τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια σε συνεργασία με παραγωγούς επιθυμούν να προχωρήσουν συλλογικά στην γεωργία ακριβείας, χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα.
 
Η γεωργία ακριβείας βασίζεται στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των εισροών σε έναν αγρό ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών και περιλαμβάνει τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων δορυφορικού εντοπισμού θέσης, όπως το GPS, της τηλεπισκόπησης και του διαδικτύου, για τη διαχείριση των καλλιεργειών και τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, εντομοκτόνων και υδάτων.
 
Με δεδομένο ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών βοηθά τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την «παραμικρή λεπτομέρεια» της καθημερινής γεωργίας, η δράση αυτή, κατά τον κ. Κουρούδη, θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους αγρότες, οδηγώντας σε ένα πιο ποιοτικό προϊόν.
 
Για αυτό και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια θα λειτουργήσουν ως κεντρικός κόμβος συλλογής των δεδομένων, μπαίνοντας στο κενό που δημιουργεί ουσιαστικά η ανυπαρξία του κράτους και η έλλειψη ομάδων και συνεταιρισμών παραγωγών.
Έτσι τώρα με τη χρήση αισθητήρων, οι αγρότες θα μπορούν να εντοπίζουν για παράδειγμα τη συγκέντρωση μη ωφέλιμων εντόμων, ή άλλων παραγόντων που θα επηρεάσουν το βαμβάκι, ώστε να λειτουργήσουν προληπτικά και με μικρότερο κόστος.  

Προτάσεις και ιδέες 

Τέλος επίδειξη της πλατφόρμας FIGARO για την άρδευση ακριβείας και ανάλυση οικονομικού οφέλους για τον αγρότη από τη  χρήση της πραγματοποίησε ο Δρ. Γεώργιος Συλαίος, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει στους καλλιεργητές και την ευρύτερη κοινότητα να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές εξελίξεις αιχμής στον τομέα της άρδευσης, η οποία έχει αποδειχτεί πως συμβάλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της χρήσης του αρδευτικού νερού, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους παραγωγής καθώς και στην αύξηση της παραγωγικότητας του νερού.
 
Παρόλο που έχει γίνει ιδιαίτερη δουλειά στο συγκεκριμένο έργο, αυτό πάντα επιδέχεται βελτίωσης, για αυτό και τόσο οι ομιλητές όσο και αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το έργο, ώστε αυτές να περιληφθούν στην τελική έκθεση που θα δημιουργηθεί για αυτό.
 
Το σύστημα αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε για τέσσερα συνεχή χρόνια σε 11 πειραματικούς αγρούς σε διαφορετικές χώρες, κλιματολογικές συνθήκες, εδάφη και διαφορετικές υδροβόρες καλλιέργειες, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας και οι μεγάλες δυνατότητες οφέλους που προκύπτουν από τη χρήση της για τους καλλιεργητές.
 
Στην Ελλάδα η πιλοτική εφαρμογή γίνεται σε επιλεγμένους αγρούς στο νομό Ξάνθης και συντονίζεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλατφόρμα άρδευσης Figaro συμβάλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της χρήσης του αρδευτικού νερού, στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και στην αύξηση της παραγωγικότητας του νερού.
 
Αυτό σημαίνει πως δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα ποτιστικό βαμβάκι, η εξοικονόμηση 100 κ.μ. νερού ανά στρέμμα λαμβάνοντας την ίδια παραγωγή, μέσω της πλατφόρμας Figaro, αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 50 εκατομμύρια κ.μ. νερού ανά καλλιεργητική περίοδο.
 
Με βάση τα αποτελέσματα του τριετούς πειράματος προκύπτει ότι ένας αγρότης ο οποίος διαθέτει μία έκταση 100 στρεμμάτων, αρδευόμενη με σταγονίδια, όταν χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Figaro μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού περίπου 10.000 κ.μ., εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια αξίας πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ η μετάβαση από τον εμπειρικό τρόπο άρδευσης με καταιονισμό (κανόνι) σε στάγδην άρδευση σε συνδυασμό με την χρήση της πλατφόρμας Figaro αποδίδει όφελος 3.400 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.