Αποκλεισμος του Τελωνειου Προμαχωνα απο εργαζομενους της ΕΝΚΛΩ

Στον αποκλεισμό της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου στον Προμαχώνα προχώρησαν χθες το πρωί 250 περίπου εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ως ύστατο μέσο αντίδρασης, έπειτα από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας εργοστασίων του ομίλου. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη σε αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Κήπων Έβρου, με βασικά αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και την επαναλειτουργία των εργοστασίων του ομίλου.

Συγκεκριμένα στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ απέκλεισαν το τελωνείο Προμαχώνα μέχρι τις 12:30 οπότε και άνοιξε για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε και νέος αποκλεισμός, καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο ότι είναι απλήρωτοι δύο χρόνια και ζητώντας παράλληλα παρέμβαση της κυβέρνησης για το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας με την ενεργοποίηση της διοικητικής πράξης, η οποία προβλέπει περαιτέρω δανεισμό της εταιρίας κατά 27 εκατομμύρια ευρώ.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), προβλέπει πως τα κονδύλια θα χορηγηθούν στην ΕΝ.ΚΛΩ. από πέντε τράπεζες, με την εγγύηση του Δημοσίου. Όμως η διοικητική πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη καθώς δύο από τις τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης εάν δεν συναινέσει και η Ε.Ε.

Μάρθα Στογιαντσάκη, “Όσο δεν έχουμε κάτι νεότερο εμείς θα είμαστε στο δρόμο”

«Το Σάββατο αποφασίσαμε να προβούμε σε αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα», μετέφερε η γραμματέας του Σωματείου από τα Κλωστήρια Μάρθα Στογιαντσάκη κάνοντας γνωστό ότι ουδεμία πληροφόρηση είχαν όσον αφορά στα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε την Παρασκευή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. «Υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι πρόκειται σήμερα να γίνει μια συνάντηση αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στον Προμαχώνα μέχρι και το βράδυ αν χρειαστεί», ανέφερε κάνοντας λόγο για νέες κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον που θα αποφασισθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους. «Όσο δεν έχουμε κάτι νεότερο πάνω στο θέμα μας εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα είμαστε συνεχώς στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι και εξαντλημένοι».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι της εταιρίας και από τις πέντε περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες του ομίλου της ΕΝ.ΚΛΩ. στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τις Νάουσα, Κομοτηνή, Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. «Έχουν έρθει δύο λεωφορεία με εργαζόμενους από τη Νάσουσα, δύο από την Κομοτηνή, – τα λεωφορεία ήταν ευγενική προσφορά των πρακτορείων της πόλης μας, Φιλιππίδη και Βεργίδη – ένα από την Αλεξανδρούπολη και πολλοί εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει με δικό τους μεταφορικό μέσο.

 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και με αποδέκτης τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη και Εθνικής Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ξυνίδη οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την απόφασή τους να κλείσουν το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών την Δευτέρα. Η επιστολή τους έχει ως εξής:
«Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη μη..υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών (ΦΕΚ 956 30/06/2010), αλλά και των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων,
Σας γνωστοποιούμε την πρόθεση μας να μεταφέρουμε τη Δευτέρα 07/02/2011 τις κινητοποιήσεις μας στον Προμαχώνα Σερρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.