Απογοητευτικη η κινηση της εορταστικης περιοδου στην αγορα της Κομοτηνης

Η έλλειψη ρευστότητας και τα νέα μέτρα στην εστίαση «συμπαρέσυραν» την αγορά

Κρατούν «μικρό καλάθι» για την επερχόμενη εκπτωτική περίοδο

«Παγωμένη» ήταν η κίνηση στην εορταστική αγορά της Κομοτηνής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής μας ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου την υλοποίηση της καθιερωμένης έρευνας που αφορά στην καταγραφή της κίνησης αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής τόσο για το διάστημα των εορτών όσο και σε ετήσια βάση, με τα πρώτα στοιχεία να είναι όπως επισήμανε η πρόεδρος του κ. Κική Κωνσταντινίδου απογοητευτικά.

Η «απογοήτευση» είναι και η λέξη που επέλεξε η ίδια για να μεταφέρει τα συναισθήματα των συναδέλφων της επαγγελματιών για την κίνηση που υπήρξε στα καταστήματα της πόλης τόσο προ των Χριστουγέννων όσο και πριν την Πρωτοχρονιά, τονίζοντας πως «η αγορά δεν κινήθηκε όπως περιμέναμε ειδικά με τις συνθήκες του διευρυμένου ωραρίου που παραμείναμε ανοιχτά πρωί και απόγευμα για 15 ημέρες».

Η επιβολή των νέων μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού από την δεύτερη εβδομάδα των Χριστουγέννων «πάγωσε» για τα καλά την αγορά, την οποία όπως εξήγησε «συμπαρέσυραν» τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην εστίαση, όπως το ωράριο λειτουργίας και η απαγόρευση της μουσικής.

«Η έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει για να έχουμε ακριβή ποσοστά ωστόσο από τις πρώτες μας επαφές με τους επαγγελματίες έχουν όλοι βαριά καρδιά καθώς τα έσοδα δεν αντισταθμίζονται με τα έξοδα και τις υποχρεώσεις» μετέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει χρήμα προς κατανάλωση»

Τα νέα μέτρα και οι χαμηλές θερμοκρασίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο σύμφωνα με την ίδια για να επισημάνει ωστόσο πως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι αυτός της έλλειψης ρευστότητας. «Δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν υπάρχει χρήμα προς κατανάλωση πολύ δε περισσότερο για κατανάλωση πέραν της κάλυψης των βασικών αναγκών» εξήγησε για να επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν διατηρεί ελπίδες ούτε και για την προσεχή εκπτωτική περίοδο, την πρώτη μεγάλη για το 2022.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν και επισήμως στις 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και τα τέλη του φετινού Φλεβάρη με τις προσφορές να είναι και πάλι «γενναίες» δεδομένων και των αδιάθετων προϊόντων. Ωστόσο όπως εξήγησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής οι επαγγελματίες κρατούν «μικρό καλάθι» δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας και δυσκολίας που καταγράφηκε την Χριστουγεννιάτικη περίοδο και η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει.

Και ενώ η «ρευστοποίηση» των αδιάθετων προϊόντων επιβάλλεται όπως τόνισε η ίδια για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ορατή παραμένει και η «επιστροφή» σε πρακτικές εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης, αν και εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίσει να βαίνει αυξημένο.

Η ίδια ωστόσο ευχήθηκε να μην ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα που θα επηρεάσουν και τη λειτουργία της αγοράς τονίζοντας πως ειδικά η επιστροφή του “click away” ή “click inside” θα «νεκρώσει» εντελώς την αγορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.