Απογοητευτικη η κινηση στην αγορα της Κομοτηνης την Black Friday

Η πανδημία, η κακοκαιρία και το ωράριο κράτησαν τους Κομοτηναίους εκτός αγοράς

Κική Κωνσταντινίδου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

«Οι πολίτες αναστέλλουν την κατανάλωση αλλά και τις ανάγκες τους, υπό τον φόβο του τι μέλλει γενέσθαι»

Δίχως τις εικόνες των προηγούμενων ετών στα καταστήματα της πόλης και κατ’ επέκταση δίχως και τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα  για τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου «κύλησε» η φετινή Black Friday στην Κομοτηνή.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, η κακοκαιρία αλλά και το νέο ωράριο λειτουργίας που επιβλήθηκε στην πόλη μας, λειτούργησε ανασταλτικά για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο δεν μπήκε στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες ήδη από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας είχαν προβεί σε γενναιόδωρες εκπτώσεις.

Το γεγονός επιβεβαίωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντίνου η οποία μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξήγησε πως η κίνηση ξεκίνησε διστακτικά το πρωί της Παρασκευής, πριν την έλευση της κακοκαιρίας ενώ από το μεσημέρι και μετά η κίνηση ήταν υποτονική, παρά το γεγονός ότι και ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής φρόντισε να δημιουργήσει ένα ευχάριστο προς κατανάλωση κλίμα, με τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό και την μουσική που έπαιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στους εμπορικούς δρόμους.

Η κίνηση σύμφωνα με την ίδια ήταν καλύτερη το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο η ίδια έκανε λόγο για τα «απόνερα» της Black Friday, τονίζοντας πως «δεν ήταν η κίνηση που επιθυμούμε και θέλουμε για τα μαγαζιά μας».

Ανασταλτικός παράγοντας και η αλλαγή ωραρίου

Η εικόνα της Κομοτηνής δεν ήταν διαφορετική από αυτή των καταστημάτων της υπόλοιπης Ελλάδας, με την πόλη μας ωστόσο να μετρά ακόμα έναν επιβαρυντικό παράγοντα, αυτόν της αλλαγής ωραρίου, που όπως τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό. «Η αλλαγή του ωραρίου λειτουργεί ανασταλτικά γιατί δεν ισχύει σε όλη τη χώρα παρά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε δέκα επαρχιακές πόλεις, δημιουργώντας επιπλέον φόρτο στα καταστήματα αλλά και τους πολίτες που αναστέλλουν την κατανάλωση αλλά και τις ανάγκες τους, υπό τον φόβο του τι μέλλει γενέσθαι. Η νέα μετάλλαξη που πλησιάζει την Ευρώπη και όλα τα προαναφερθέντα κλείνουν τον κόσμο μέσα και τον αναγκάζουν να κινηθεί προς άλλα μονοπάτια ή προς βασικά αναγκαία αγαθά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ερωτηθείσα σε σχέση με το εορταστικό ωράριο η κ. Κωνσταντινίδου εξήγησε πως ο εμπορικός κόσμος αναμένει τα νέα μέτρα και το νέο τρόπο λειτουργίας από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά που θα καθορίσει και την ώρα έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων, για να επισημάνει πως θα είναι ανοιχτή από το πρωί (μένει να καθοριστεί η ώρα) έως τις 2.30 το μεσημέρι και κάθε απόγευμα από τις 5.30 έως τις 9 από τις 16 Δεκεμβρίου.

Οι δύο Κυριακές που ορίζει ο νόμος ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά είναι η 12η και 19η Δεκεμβρίου.

Η κ. Κωνσταντινίδου στάθηκε για ακόμα μία φορά στην ανισότιμη διαχείριση του λιανεμπορίου με τα σούπερ μάρκετ και στο θέμα του ωραρίου εξηγώντας πως «ανοίγει η ψαλίδα του αθέμιτου ανταγωνισμού πολύ και παίρνει μεγάλο κομμάτι από το λιανικό εμπόριο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.