Απογνωση εργαζομενων μετα το αιφνιδιαστικο κλεισιμο της PALCO

Άγνωστο το μέλλον του εργοστασίου και των εργαζομένων μετά την παύση των εργασιών του

Ακόμα ένα χτύπημα στην παραπαίουσα βιομηχανική παραγωγή της Ροδόπης αποτέλεσε το ξαφνικό κλείσιμο του εργοστασίου της PALCO, με τα μηχανήματα να απομακρύνονται σχεδόν εν κρυπτώ το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, λίγες ώρες αφού η τελευταία βάρδια της εβδομάδας είχε φύγει από το εργοστάσιο.

Η μονάδα της Κομοτηνής, που έχει το πλεκτήριο της ομώνυμης εταιρείας εσωρούχων, είχε προβλήματα εδώ και χρόνια, ουσιαστικά από το 2011, με καθυστέρηση στους μισθούς των εργαζόμενων αρκετών μηνών, με τις συνολικές οφειλές προς αυτούς να υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 50-60 χιλιάδες ευρώ. Όμως η εργασία τους συνεχιζόταν κανονικά μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, όταν και η τελευταία βάρδια (το εργοστάσιο είναι κλειστό το Σαββατοκύριακο) έφυγε από αυτό. Για αυτό και ήρθε σαν έκπληξη όταν έμαθαν ότι λίγες ώρες αργότερα φορτηγά άρχισαν να φορτώνουν μηχανήματα από το εργοστάσιο, και μάλιστα ειδοποίησαν την αστυνομία, θεωρώντας πως γίνεται απόπειρα κλοπής.

Η πραγματικότητα βέβαια ήταν πολύ χειρότερη, μιας και η απομάκρυνση γινόταν οργανωμένα από συνεργείο που η διοίκηση προσέλαβε για αυτό το σκοπό, για αυτό και συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, κλείνοντας την είσοδο. Η ανησυχία τους ήταν πως η εταιρεία θα προχωρήσει σε χρεοκοπία, έχοντας πουλήσει όλα τα μηχανήματά, αφήνοντάς τους στον αέρα, χωρίς εργασία αλλά και με μεγάλη διαδικασία για να λάβουν, αν λάμβαναν ποτέ, τα οφειλόμενα.

Τελικά οι εργαζόμενοι, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή κ. Δημήτρη Αμανατίδη, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της διοίκησης, κατά την οποία τους ανακοινώθηκε πως οι πολλαπλές οφειλές που υπάρχουν στο εργοστάσιο, μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει την λειτουργία του το εργοστάσιο. Όσο για τα μηχανήματα, τονίστηκε πως πρόκειται για τα μηχανήματα που ανήκουν σε κροατική εταιρεία, με τα οποία κατασκευαζόταν υφάσματα για την παραγωγή της, και θα φορτωθούν για να επιστρέψουν σε αυτή.

Και το μέλλον; Αυτό είναι αβέβαιο, μιας και χρειάζεται να λυθούν τα προβλήματα τόσο των οφειλών όσο και της λειτουργίας, όμως το σίγουρο είναι πως από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία τους, και βρίσκονται αντιμέτωποι μπροστά σε ένα αβέβαια μέλλον.

Να μην χαθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, τονίζει το Εργατικό Κέντρο

Στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκαν και ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Βασίλης Ταπατζάς και κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου στους οποίους όμως δεν επιτράπηκε η είσοδος στο εργοστάσιο για να δουν τι συμβαίνει, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου, το Εργατικό Κέντρο θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, με μοναδικό στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα, για αυτό και θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας για να μάθουν τι συμβαίνει, να ξεκαθαρίσει το πραγματικό ύψος των οφειλών προς τους εργαζόμενους ώστε να μην αδικηθεί κανένας και να πάρουν το σύνολο των οφειλών τους.

Σημειώνοντας δε πως μέχρι το Σάββατο δεν είχε γίνει καμία ενημέρωση για το θέμα ή τα οφειλόμενα προς το Εργατικό Κέντρο, κάλεσε τους εργαζόμενους της Ροδόπης όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους είτε αυτά αφορούν τις εργασιακές τους σχέσεις είτε αυτά αφορούν την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο, ακόμη και αν δε θέλουν να κάνουν επώνυμη καταγγελία για να μπορέσουν να αντιδράσουν προς όφελός τους.

Αποπληρωμή των εργαζομένων και έλεγχο της εταιρείας ζητά ο Δ. Χαρίτου

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου μετά την επικοινωνία που είχε με εργαζομένους του εργοστασίου και με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου  Κομοτηνής.

«Η αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας μεταφέροντας τις πλεκτικές μηχανές σε άλλη περιοχή,  ιδιαίτερα με τον τρόπο που έγινε, δείχνει το μέγεθος της ασυδοσίας της εταιρείας που αισθάνεται ότι μπορεί να κινείται στις μέρες μας ανεξέλεγκτη, πετώντας στον δρόμο τουλάχιστον 15 εργαζόμενους με ενέργειες που γεννούν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη νομιμότητά τους» δήλωσε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Όταν χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την απόφαση της εταιρείας η πρωινή βάρδια του Σαββάτου είδε να  ξηλώνονται δεκάδες πλεκτικές μηχανές του εργοστασίου για να μεταφερθούν αλλού. Όταν η εταιρεία οφείλει στους εν λόγω εργαζόμενους πάνω από 70.000 ευρώ δεδουλευμένα, αφού δεν υπήρχε κανονική καταβολή μισθών, αλλά χορήγηση  μικροποσών έναντι των μισθών τους.

Οφείλει το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να αποπληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ελεγχθεί η νομιμότητα των πράξεων της εταιρείας. Από την πλευρά μου εξέφρασα την υποστήριξή  στους εργαζόμενους για την σκληρότητα που επέδειξε η εργοδοσία και θα αναλάβω πρωτοβουλία κοινοβουλευτικού ελέγχου  τις επόμενες μέρες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.