Αποδοτικη η πρωτη μοναδα σαλιγκαριων στη Ροδοπη
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στον Ήφαιστο, βρίσκεται η πρώτη μονάδα παραγωγής σαλιγκαριών στην περιοχή μας, του κ. Λευτέρη Μαυρομάτη. Μια έκταση πέντε στρεμμάτων με τις σχετικές υποδομές, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες περίπου και φιλοδοξεί σε ενάμισι περίπου χρόνια να διαθέσει στην αγορά τα πρώτα σαλιγκάρια.
Ο ΠτΘ επισκέφθηκε την μονάδα, όπου βρήκε τους γονείς του Λευτέρη Μαυρομάτη, Γιώργο και Ελένη Μαυρομάτη, που μας ξενάγησαν σε αυτήν κάνοντάς μας κοινωνούς των προοπτικών της νέας αυτής παραγωγής.
Τυχαία η ενασχόληση με την παραγωγή
Όπως ενημερώνει η κ. Μαυρομάτη, ο γιος της Λευτέρης ήθελε να ασχοληθεί με κάτι που να έχει σχέση με την εκτροφή. Ξεκίνησε να ψάχνει μέσω Ίντερνετ. Στην αρχή επικέντρωσε την προσοχή του στην εκτροφή φασιανών, λόγω όμως της ευαισθησίας του είδους, προσπάθησε να βρει μια άλλη ενασχόληση. Έτσι ψάχνοντας στο Ίντερνετ ανακάλυψε την σαλιγκαροτροφία. Αποτάθηκε στην εταιρεία Fereikos-Helix, που εδρεύει στην Κόρινθο και έχει την πανελλαδική αντιπροσώπευση του ιδρυθέντος το 1973 Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας στο Cherasco, στην περιοχή του Τορίνο, στη Βόρεια Ιταλία και συνήψε συμβόλαιο με αυτήν.
Πριν ξεκινήσει την παραγωγή, έκανε έρευνα αγοράς. Είδε ότι υπήρχε ενδιαφέρον και έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει και εδώ και δέκα μήνες περίπου ασχολείται με την συγκεκριμένη παραγωγή. Όπως, μάλιστα, δηλώνει η μητέρα του Ελένη Μαυρομάτη, «είμαστε πρωτοπόροι στην περιοχή μας, εφόσον είναι το πρώτο σαλιγκαροτροφείο που δημιουργείται στην περιοχή, ενώ στη Θράκη το δεύτερο είναι στην Ξάνθη».
Χρειάζεται μεράκι και χρόνος για να ασχοληθείς με την παραγωγή
Η κ. Μαυρομάτη αναφέρει ότι οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές. «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να έχεις πολύ μεράκι για να ασχοληθείς με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και χρόνο. Όπως την ξεκίνησε ο γιος μου, ως αγροτική επιχείρηση, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, αλλά ένας μόνος δεν μπορεί να τα καταφέρει. Κάναμε αρκετό χρόνο για να φτιάξουμε την υποδομή. Χρειάζονται πάσσαλοι, ειδικό σύρμα, λαμαρίνες, τα οποία στέλνει η εταιρεία, χρειάζεται να κάνεις διαμόρφωση του εδάφους. Η εταιρεία μας βοήθησε πάρα πολύ και μας βοηθά. Αυτή μας έστειλε τα διάφορα χόρτα που φυτέψαμε, γιατί τα σαλιγκάρια είναι ανοικτής εκτροφής και είναι σαν να ζουν σε εξωτερικό χώρο, όπως είναι διαμορφωμένο το φυτώριο.
Πριν ξεκινήσει, ο γιος μου πήρε τηλέφωνο στην αντιπρόσωπο που είναι στην Κόρινθο, η οποία του ζήτησε χώμα από διάφορα μέρη του κτήματος και ζήτησε να εξετάσουμε το νερό. Μας είπε για την υγρασία που πρέπει να έχει το χωράφι για αυτό και η παραγωγή απαιτεί νερό, οπότε χρειάζεται να έχεις πηγάδι ή γεώτρηση ή ποτάμι γιατί με το νερό του δήμου δεν συμφέρει. Εμείς έχουμε γεώτρηση και τεχνητή βροχή».
Δεκαεπτά χιλιάδες ευρώ
για να ξεκινήσεις
«Όσον αφορά στη δαπάνη, εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας να κάνει. Για μια μέτρια τακτοποίηση όλων των υποδομών, χρειάζονται περίπου είκοσι χιλιάδες, αν όμως είσαι τελειομανής, όπως είναι ο γιος μου, ο οποίος θέλει να προσέχει την κάθε λεπτομέρεια, σαφώς και το όλο εγχείρημα κοστίζει αρκετά περισσότερα χρήματα».
Την πρώτη παραγωγή θα την πάρουν του χρόνου τέτοια εποχή. «Από την ώρα που ξεκινάς μέχρι την πρώτη παραλαβή απαιτούνται είκοσι τέσσερις μήνες. Οι πρώτοι δεκαοκτώ μήνες είναι η αναπαραγωγή του σαλιγκαριού».
Εχθροί του σαλιγκαριού
Μέχρι στιγμής δεν έχουν απώλειες. «Η απώλεια ξεκινά μετά τις γέννες και τα σαλιγκάρια τώρα γεννάνε. Όταν τα σαλιγκάρια βγουν από τη χειμερία νάρκη -να σημειώσω βέβαια ότι και το καλοκαίρι ναρκώνονται λόγω ζέστης- και βγουν στον ήλιο και δεν τα προλάβεις να τα μαζέψεις, ξεραίνονται και πεθαίνουν. Πρέπει να τα μαζέψεις το πρωί. Αν δεν τα ποτίσεις, πάλι ψοφούν. Από την άλλη, έχουν εχθρούς, τα πουλιά, τα ποντίκια, τους τυφλοπόντικες, τα σκαθάρια. Εμείς έχουμε πάρα πολλές γάτες, μετά από σύσταση της αντιπροσώπου, και κυνηγούν ακόμη και τις πεταλούδες. Υπάρχουν κάποιες απώλειες, οι οποίες είναι μέσα στη σύμβαση. Για αυτό και αν πάρεις είκοσι τέσσερις χιλιάδες σαλιγκάρια, θα σου στείλουν χίλια περισσότερα».
Τα καλύτερα σαλιγκάρια που υπάρχουν στο εμπόριο
Πριν δέκα χρόνια τα σαλιγκάρια δεν ήταν διαδεδομένη παραγωγή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Στη έκταση της κ. Μαυρομάτη καλλιεργείται το σαλιγκάρι Helix-Aspersa, ένα είδος για αγροτική ή βιομηχανική εκμετάλλευση, το οποίο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη και ακριβότερη ζήτηση παγκοσμίως. «Η παραγωγή τους είναι καλή, αλλά θέλει δουλειά και μεράκι. Τα σαλιγκάρια αυτά είναι τα καλύτερα σαλιγκάρια που υπάρχουν στο εμπόριο. Έχουν κέλυφος χοντρό με τετράγωνα. Έχουν καλή διατροφική αξία και είναι και νηστίσιμα. Από τη στιγμή πού θα βγει η πρώτη παραγωγή, μπορεί να παίρνεις ανά τακτά διαστήματα από μέσα σαλιγκάρια εκτροφής για πάχυνση. Ενώ η εταιρεία κάνει συμβόλαιο και λέει ότι θα πάρει όσα βγάλεις, σου δίνει όμως το δικαίωμα να πουλάς, για παράδειγμα, σε ένα ξενοδοχείο».
Το πιο δεδομένο και πιο διαδεδομένο το σαλιγκάρι Helix-Aspersa
Τα σαλιγκάρια προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είτε αυτό είναι θερμό είτε κρύο, «έχουν προσαρμοστικότητα και αυτό είναι ευχάριστο γιατί δεν καταστρέφονται. Το είδος που εκτρέφουμε είναι πιο δεδομένα και πιο διαδεδομένο, γιατί τα σαλιγκάρια κλειστής εκτροφής δεν εκτρέφονται στη φύση, αλλά με τροφές, όπως πίτουρα, ενώ αυτά μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, γιατί τρώνε αυτά που θα έτρωγαν στο φυσικό τους περιβάλλον».
Καθημερινή η παρακολούθηση
Τα σαλιγκάρια κάνουν ένα μήνα για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον το καινούργιο. «Όπως ένα μικρό παιδί, έτσι και αυτά φοβούνται και άλλο πάει από εδώ και από εκεί καθημερινά, όμως και λιγότερα είναι αυτά που είναι από έξω. Αρχίζουν και προσαρμόζονται. Γεννάνε πάρα πολλά αυγά και για αυτό συμφέρει η παραγωγή τους, περίπου στα 120 αυγά το κάθε σαλιγκάρι. Το είδος όμως θέλει καθημερινή παρακολούθηση. Πρέπει το πρωί, στις έξι με εφτά το αργότερο να τα μαζέψεις, αφού όλα σαλιγκάρια είναι απροσάρμοστα και βγαίνουν από το μέρος τους. Το απόγευμα θέλουν κάθε απόγευμα πότισμα και αυτές είναι ώρες που διαθέτεις για να τακτοποιηθούν. Χρειάζονται ουσιαστικά δύο ώρες το πρωί και περίπου άλλες τόσες το απόγευμα. Υπάρχουν και άλλες δουλειές. Πρέπει να κόβεις τα χόρτα όταν μεγαλώσουν, να σπέρνεις συμπληρωματικά χόρτα. Απλά μπορώ να πω ότι δεν χρειάζονται τόση δουλειά, όσο άλλες καλλιέργειες. Η δουλειά τους είναι αρκετή. Απαιτεί να τα βάλεις και στην αποθήκη όταν συγκεντρωθούν.
Εξαιρετική η σχέση με την εταιρεία
Ευχαριστημένη με την συνεργασία με την εταιρεία δηλώνει η κ. Μαυρομάτη. «Όποτε τους καλέσεις, έρχονται, ενώ η επικοινωνία τηλεφωνικά είναι καθημερινή. Αν δεν τους πάρεις εσύ τηλέφωνο, σου τηλεφωνούν οι ίδιοι».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
