Απο το καφεοδεντρο εως το φλιτζανι, με περιηγητη το Kaffeine

Αποτελεί μια από τις καθημερινές αγαπημένες μας συνήθειες και έχει καθιερωθεί αναμφισβήτητα ως συνώνυμο της απόλαυσης. Καφές φίλτρου, στιγμιαίος, espresso ή ελληνικός- οποιοσδήποτε τύπος καφέ κι αν αγγίζει τους γευστικούς μας κάλυκες, το σίγουρο είναι ότι μας ακολουθεί φανατικά στις ξεχωριστές μικρές ή μεγαλύτερες στιγμές της καθημερινότητάς μας, ενώ για πολλούς μεταφράζεται σε κουλτούρα και τρόπο ζωής, που συνδέονται άρρηκτα με την προσωπικότητά τους. Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, αυτονόητη απαίτηση όλων μας είναι να απολαμβάνουμε τον κατά το δυνατό γευστικότερο και ποιοτικότερο καφέ. Με βασικό βέβαια προαπαιτούμενο, να τον γνωρίσουμε…

Η καφετέρια Kaffeine, στο τέρμα της οδού Βενιζέλου, πήρε την πρωτοβουλία να συστήσει στους Κομοτηναίους τα μικρά και μεγαλύτερα μυστικά του αγαπημένου τους ροφήματος, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από την παρουσίαση της διαδρομής του «από το καφεόδεντρο έως το φλιτζάνι». Έτσι τιτλοφορήθηκε το event, που διοργανώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο χώρο του Kaffeine, παρουσία δεκάδων θαμώνων του, αλλά και επαγγελματιών της πόλης, που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο. Το event αποσκοπούσε στο να προκαλέσει μια πρώτη ουσιαστική γνωριμία των φίλων του καφέ με τις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας του, με τις διαδικασίες καβουρντίσματος και παρασκευής του ροφήματος, με τα ποιοτικά στάνταρ που διακρίνουν κάθε ποικιλία και μέθοδο παρασκευής, με τους όρους που χαρακτηρίζουν τη γευστική ταυτότητα κάθε είδους καφέ.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο κ. Στέλιος Γκουτάκος, υπεύθυνος του Kaffeine και πιστοποιημένος Barista (S.C.A.E. level 1), ο οποίος ξεκίνησε με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και στο γνωστό μύθο του καφέ, σύμφωνα με τον οποίο ένας βοσκός στην Αιθιοπία παρατήρησε ότι, όταν οι κατσίκες του έτρωγαν κόκκους από ένα συγκεκριμένο δέντρο, γίνονταν πιο ζωηρές. Επρόκειτο φυσικά για το καφεόδεντρο, που μεταξύ του 575 μ.Χ.- 850 μ.Χ. πέρασε στην Αραβική Χερσόνησο, εκεί απ’ όπου άρχισε η εξέλιξη του ροφήματος, «κατακτώντας» στη συνέχεια ολόκληρη την υφήλιο. Το καφεόδεντρο φύεται στις χώρες, που βρίσκονται μεταξύ των τροπικών Καρκίνου και Αιγόκερου, και προϋποθέτει είτε τη φύτευση πράσινων σπόρων, είτε τη φύτευση υγειών παρακλαδιών. Η κρίσιμη διαδικασία συγκομιδής των καρπών περιλαμβάνει τη συλλογή και την απογύμνωσή τους, ενώ καθοριστικό επίσης ρόλο παίζουν οι διαδικασίες επεξεργασίας που ακολουθούν, αρχικά της ξήρανσης, στη συνέχεια του καβουρντίσματος και εντέλει της άλεσής τους. Από αυτές ακριβώς τις διαδικασίες εξαρτάται ο τύπος του καφέ, που παράγεται, και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα και την γευστική του ταυτότητα. Σε ό,τι αφορά γευστικά χαρακτηριστικά του, αυτά είναι το άρωμα, η οξύτητα και το σώμα.

Σε ό,τι αφορά την ποιοτικά χαρακτηριστικά του καφέ, αυτά εξαρτώνται από την προέλευσή του, από τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η συγκομιδή και η ωμή επεξεργασία του, από το καβούρντισμα, την άλεση και την τελική παρασκευή του σε ρόφημα. Για την πιστοποίηση της ποιότητας του καφέ ισχύει διεθνώς η «πυραμίδα ποιότητας», η οποία αποτελείται από 4 επίπεδα. Το υψηλότερο επίπεδο αυτής της πυραμίδας ονομάζεται «speciality coffee» και αναφέρεται στην υψηλότατη ποιότητα των πράσινων κόκκων καφέ, οι οποίοι έχουν ευδοκιμήσει σε απολύτως καθορισμένη περιοχή και πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές του ωμού καφέ, του καβουρντίσματός του, της αποθήκευσής του και τέλος της παρασκευής του σε ρόφημα. Στο κρίσιμο στάδιο του καβουρντίσματος εντοπίζεται το στοιχείο της «φρεσκάδας» του καφέ, που με τη σειρά του εξαρτά άμεσα τον ορισμό του ως «speciality». Ο καφές πρέπει να είναι και να παραμείνει αρωματικός ως την επόμενη «δοκιμασία» του, που είναι η μέθοδος, που θα ακολουθηθεί κατά την φάση της παρασκευής του ροφήματος. Η σωστή αναλογία καφέ με νερό, το σωστό άλεσμα για την κάθε μέθοδο παρασκευής και τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ, η σωστή θερμοκρασία του νερού και ο χρόνος εκχύλισης, αποτελούν όλα θεμελιώδη στοιχεία, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για την παρασκευή ενός ροφήματος καφέ «speciality».

Η καφετέρια Kaffeine πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο κομμάτι της ποιότητας στην πόλη μας, έχοντας εξασφαλίσει για τους θαμώνες της μονοποικιλιακούς καφέδες (Sigle Estate Coffees) επιπέδου «speciality», αξιοποιώντας τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την εταιρία «TAF» του πιστοποιημένου γευσιγνώστη καφέ, κ. Γιάννη Ταλούμη. Εκτός από τις επιλεγμένες φάρμες, από τις οποίες εισάγεται ο καφές, αλλά και τα ποιοτικά στάνταρ που ακολουθούνται στις επιγενόμενες διαδικασίες, καθοριστικός επίσης παράγοντας στη διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης του μέχρι την ώρα, που θα φτάσει στο φλιτζάνι εκείνου που θα τον απολαύσει, είναι η κρίσιμη λεπτομέρεια ότι αυτός αλέθεται τη στιγμή της παραγγελίας.

Έχοντας ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρώτο βήμα γνωριμίας του κοινού της πόλης μας με την ιστορία του καφέ και τη διαδρομή του από το καφεόδεντρο ως το φλιτζάνι, ο κ. Γκουτάκος ανανέωσε το ραντεβού του με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να μυηθούν στα βαθύτερα μυστικά του αγαπημένου του ροφήματος για το αμέσως προσεχές διάστημα, οπότε πρόκειται να διοργανώσει σεμινάριο γευσιγνωσίας με προσκεκλημένο το σπεσιαλίστα του καφέ και δημιουργό της «TAF», κ. Γιάννη Ταλούμη, αλλά και έναν εκ των δυο Ελλήνων πρωταθλητών σε παγκόσμιους διαγωνισμούς Barista. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν σπάνιες και ξεχωριστές ποικιλίες καφέ (micro lots), όπως επίσης διαφορετικοί τρόποι παρασκευής του, με κάθε έναν από τους οποίους θα αναδεικνύεται το άρωμα, το σώμα και η οξύτητα του καφέ. Ακολούθως οι κεντρικοί ομιλητές, με τη συμμετοχή μάλιστα των θαμώνων, θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και σίγουρα οι τελευταίοι πρόκειται να φύγουν πιο πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρία, αποκτώντας πολύτιμα πλέον εργαλεία, ώστε να διακρίνουν στο μέλλον τα επίπεδα της ποιότητας και της γεύσης του καφέ, που απολαμβάνουν καθημερινά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.