Απο τις μεγαλυτερες η απεργιακη συγκεντρωση στην Ξανθη

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγινε χθες στην Ξάνθη, με εκατοντάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις δύο –όπως πάντα- απεργιακές συγκεντρώσεις, αυτή των Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που έγινε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης και στη συγκέντρωση του ΠΑΜε στην πλατεία Δημοκρατίας. Ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους συγκεντρωθέντες να υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων που επιτείνεται από την προχθεσινή ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που ανατρέπει εκ βάθρων τις εργασιακές σχέσεις.
Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες έγιναν μέσα σε δριμύ ψύχος, που ωστόσο δεν πτόησε εκείνους που αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν απέναντι στη νέα αντικοινωνική πρόκληση που έρχεται κατ’ επιταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είχαν δε παλμό που αποτύπωσε τη διάχυτη κοινωνική αγανάκτηση απέναντι στα διαρκώς ογκούμενα προβλήματα που επιφέρει ο καταιγισμός των αντεργατικών νομοσχεδίων και η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Γ. Πυργελής «Η εργατική αλληλεγγύη μπορεί να κάμψει τις φοβίες»

Ξεκινώντας από τη συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αυτή έγινε στις 11.00 με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων. Νωρίτερα, στελέχη του ΠΑΜε βρέθηκαν στο εργοστάσιο της «Sunlight» στο Όλβιο σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσουν την απεργία απέναντι στις εργοδοτικές αντιρρήσεις και μεθοδεύσεις.

Συνομιλώντας με τον γραμματέα του ΠΑΜε στην Ξάνθη Γιώργο Πυργελή, είπε για την πρωινή παρέμβαση στο Όλβιο: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜε στην Ξάνθη, από τις έξι το πρωί πραγματοποίησαν απεργιακή φρουρά στη βιομηχανία μπαταριών «Sunlight» στο Όλβιο, σπάζοντας στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία και αποδεικνύοντας ότι η εργατική αλληλεγγύη μπορεί να κάμψει τις φοβίες, να καλλιεργήσει την ενότητα και να φέρει αποτελέσματα». Όσον αφορά στη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία, ο κ. Πυργελής δήλωσε: «Σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα παίρνουν μέρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στην αύξηση του Φ.Π.Α., ενάντια στην ακρίβεια που χτυπάει όλο και περισσότερο το λαϊκό εισόδημα». Τέλος, ο γραμματέας του ΠΑΜε κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα για τη συνέχεια: «Χρειάζεται οι εργαζόμενοι -πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα- να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις δραστηριότητες του ΠΑΜε, χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα, γιατί ο αγώνας θα είναι μακρύς. Μαζί η εργατική τάξη, η νεολαία, οι φτωχοί αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες, μπορούν να βάλουν φραγμό σ’ αυτή την πολιτική».

Μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο μεγάλος όγκος των απεργών συγκεντρώθηκε έξω από το Ε.Κ.Ξ. λίγο μετά τις 10.00. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και μέλη απ’ όλους τους κλάδους εργαζομένων της Ξάνθης, ενώ εκφωνήθηκαν σύντομες ομιλίες από πολλούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι ομιλίες εκφωνήθηκαν όχι στην είσοδο του Ε.Κ.Ξ. και κατά πρόσωπο με τους συγκεντρωθέντες, αλλά με τις «κεφαλές» των εργαζομένων να βρίσκονται στη θαλπωρή του κτιρίου και τους συγκεντρωθέντες να ξεροσταλιάζουν στην παγωνιά! Γεγονός που σχολιάστηκε από την εκπρόσωπο της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου στην ομιλία της, ενώ δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια των συγκεντρωθέντων. Γενική θυμηδία και καταιγισμό σχολίων προκάλεσε επίσης η από μικροφώνου διατύπωση του προέδρου του Ε.Κ.Ξ. ότι «η εργατική τάξη βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας της»!…

 

Γεγονός είναι πάντως ότι ήταν μια ιδιαίτερα ογκώδης για τα Ξανθιώτικα δεδομένα συγκέντρωση. Πολλοί ήταν οι απεργοί και από εργοστάσια που δεν είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αισθητή ήταν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Στη συγκέντρωση του Ε.Κ.Ξ. παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο νέος δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης.
Οι απεργοί με πλήθος συνθημάτων πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μάλιστα, γράφτηκαν αρκετά συνθήματα και πετάχτηκαν μπογιές σε τοίχους και σε ρολά τραπεζών, ενώ εκσφενδονίστηκαν και πέτρες προς τα γραφεία του ΛαΟΣ στην οδό Μπρωκούμη.

Α. Μπεμπεκίδης «Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά»

Συνομιλώντας μετά τη λήξη της πορείας με τον πρόεδρο του Ε.Κ.Ξ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, δήλωσε: «Σε όλη την Ελλάδα η απεργιακή κινητοποίηση πήγε πάρα πολύ καλά, είχε πολύ κόσμο και οι εκτιμήσεις μιλάνε για την τρίτη μεγαλύτερη κινητοποίηση και τη δεύτερη μετά από εκείνη του Μαΐου. Βγήκε πολύς κόσμος στους δρόμους και πολλοί από τον ιδιωτικό τομέα όπως και στην Ξάνθη, παρόλη την παγωνιά που υπήρχε. Για την πόλη μας ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει. Ο κόσμος ήταν διπλάσιος και τριπλάσιος από προηγούμενες φορές».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ξ. είπε: «Δεν είμαστε υπέρ των αριθμών, εμείς άλλωστε καταγγέλλουμε τους εργοδότες και την τρόικα που μιλάνε για αριθμούς, ενώ εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε αυτό ήταν ένα από τα συνθήματά μας. Ας ελπίσουμε να πάρουν τα μηνύματα οι κυβερνώντες και να δούνε με διαφορετικό μάτι τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους».

Ο κ. Μπεμπεκίδης είπε ότι «και σήμερα (σσ. χθες) υπάρχουν κινητοποιήσεις στην Αθήνα, θα υπάρξουν και την επόμενη βδομάδα, ενώ εμείς θα είμαστε σε συναγερμό και θα περιμένουμε επόμενες προκηρύξεις. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά» και κατέληξε λέγοντας: «Ο εκπρόσωπος των μικρομεσαίων κ. Τσιακίρογλου είπε και ο ίδιος στην ομιλία του ότι τα μαγαζιά τους κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Όταν εμείς δεν έχουμε χρήματα και η αγοραστική δύναμή μας μειώνεται δραματικά, είναι λογικό οι συνέπειες να πηγαίνουν κατ’ αρχήν στους μικρομεσαίους. Θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση να βάλει τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και όλους αυτούς να πληρώσουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.