Απο την Κομοτηνη ξεκινησαν οι επετειακες δρασεις 100 ετων του ΤΕΕ

Γιώργος Στασινός «Η ώρα της δράσης είναι τώρα. Γιατί και η αδράνεια είναι ευθύνη…»

Δημήτρης Λουρίκας  «Με την καθοδήγηση ενός άξιου ηγέτη το ΤΕΕ κατάφερε να φύγει μπροστά παρασύροντας – με ή χωρίς εισαγωγικά- μαζί του και την Πολιτεία»

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», ξεκίνησε από την Κομοτηνή το απόγευμα της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου η σειρά ενημερωτικών δράσεων στην ελληνική περιφέρεια για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η καμπάνια αυτή, «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που θα εξελιχθούν μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, με στόχο να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, τον τελευταίο αιώνα και για τη μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

Η εκδήλωση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού, ο οποίος τόνισε πως το ΤΕΕ, ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της πατρίδας μας, τόσο σε αριθμό μελών, όσο και για λόγους ουσιαστικής προσφοράς και ιστορικά, έχει στόχο πάντα την Ελλάδα του αύριο και θέλει να είναι πρωταγωνιστής στη χώρα μας στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες του παρελθόντος

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολές ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, και δια ζώσης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε, ο Γιώργος Στασινός ζήτησε «τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια, να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να συνεργαστούμε». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε όλοι να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στη δουλειά μας και αν φροντίσουμε να κερδίζουν μαζί με τις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τις αποτελούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την κατεύθυνση «το δημόσιο πρέπει να σχεδιάζει ορθά, να επιβλέπει επαρκώς, να παραλαμβάνει εγκαίρως, και να πληρώνει στην ώρα του. Και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να τρέξει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, να υλοποιεί σωστά και οικονομικά, να αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης».

«Η ώρα της δράσης είναι τώρα»

Ο Γιώργος Στασινός ανέδειξε και το ζήτημα του χρόνου υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα. Γιατί και η αδράνεια είναι ευθύνη…».

«Οι Έλληνες Μηχανικοί στην πορεία του χρόνου έκαναν μεγάλα έργα, συνέβαλαν καθοριστικά στην παραγωγή πλούτου και αξίας στην ελληνική κοινωνία. Λίγα μένουν στην Ιστορία και πολλά ξεχνιούνται. Αλλά ας μην γελιόμαστε: κάθε οικονομική δραστηριότητα, σχεδόν, φέρει τη σφραγίδα κάποιων Ελλήνων Μηχανικών. Για αυτό έχει σημασία, και θέλω να το τονίσω και εδώ, να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

Δ. Λουρίκας: «Τιμή μας η έναρξη των εκδηλώσεων από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, κ. Δημήτρης Λουρίκας υπογράμμισε την τιμή να ξεκινούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από το τμήμα της Θράκης. Αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή που έχει το ΤΕΕ στα 100 χρόνια δράσης του, «στην ανάπτυξη του τόπου, δίπλα στον κάθε Μηχανικό και ως τεχνικός σύμβουλος της χώρας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο σήμερα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και στα εμβληματικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και σχεδιασμού που υλοποιεί το ΤΕΕ, τονίζοντας ότι «με την καθοδήγηση ενός άξιου ηγέτη το ΤΕΕ κατάφερε να φύγει μπροστά παρασύροντας – με ή χωρίς εισαγωγικά- μαζί του και την Πολιτεία», περιγράφοντας και τις νέες υπηρεσίες και δουλειές που έχουν οι μηχανικοί στη διάθεσή τους τα τελευταία χρόνια.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα εργασίας που συντόνισε τις προτάσεις του ΤΕΕ για την ανάπτυξη της Θράκης και τελικά περιλήφθηκαν στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής. Όπως πρόσθεσε «μετά από 4 χρόνια ήρθε η ώρα να επικαιροποιήσουμε κάποιες από αυτές τις προτάσεις και θέσεις του ΤΕΕ για την περιοχή, εντάσσοντας τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ 2027. Για μία Περιφέρεια πιο πράσινη, πιο κοινωνική, πιο έξυπνη και ψηφιακή, πιο κοντά στους πολίτες της, πιο συνδεδεμένη».

Κλείνοντας χαρακτήρισε «οραματιστή, τεχνοκράτη και ακούραστο» τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και σημείωσε ότι «όσο μεγάλες οι ευθύνες μας άλλο τόσο μεγάλη και η προσφορά μας στον τόπο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Επιστημονικών Φορέων, του Στρατού και Επιμελητηρίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.