Απο την 1η Οκτωβριου η επαναχορηγηση συνταξης στους υπερηλικες παλιννοστουντες

Πλήρης αποκατάσταση από τον Οκτώβριο του 2016

Η δέσμευση της κυβέρνησης να θεραπεύσει μία αδικία, η οποία είχε προκληθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, τον Νοέμβριο του 2012, παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης με την απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρη Στρατούλη, για την επαναχορήγηση της σύνταξης του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς. Η έναρξη ισχύος της απόφασης τοποθετείται χρονικά στον προσεχή Οκτώβριο, όταν οι δικαιούχοι της σύνταξης θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 260 ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 360 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το ύψος του πριν από την εφαρμογή του νόμου 4093/2012. 

Στα 10 έτη το «πλαφόν» της μόνιμης διαμονής στη χώρα

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4093/2012 προκάλεσε τη διακοπή της χορήγησης σύνταξης σε χιλιάδες υπερήλικες ομογενείς, εξαιτίας κυρίως της προϋπόθεσης, που έθετε, για μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας. Η επίμαχη προϋπόθεση συντμείται πλέον στα 10 έτη, καθιστώντας δικαιούχους χιλιάδες ομογενείς που ήρθαν στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. 

Οι λοιπές προϋποθέσεις για τη χορήγηση-επαναχορήγηση της σύνταξης

Άλλες προϋποθέσεις, που περιλαμβάνονται στην απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι οι δικαιούχοι:
 
α) Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
 
β) Να μη λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή από το Δημόσιο στην Ελλάδα ή από το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος (360 ευρώ). Στην περίπτωση εγγάμων ο σύζυγος ή η σύζυγος να μην λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος. Εάν λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από το ποσό αυτό, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού, που λαμβάνουν από το ως άνω ποσό. Κατ’ εξαίρεση για το χρονικό διάστημα από 1.10.2015 έως 30.9.2016 δικαιούνται το ποσό της διαφοράς, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού που λαμβάνουν από το ποσό των 260 ευρώ. Αν το ποσό της διαφοράς είναι μικρότερο από 30 ευρώ δεν καταβάλλεται η παροχή. Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από άλλο ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως στον Οργανισμό, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό της σύνταξης, που λαμβάνουν
από τον ΟΓΑ.
 
Για όσους λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.
 
γ) Να μη δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με εξαίρεση τις συντάξεις που χορηγούνται στους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με το ν. 1813/1988.
 
δ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
 
Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται αα) το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τ.μ., ββ) τα προνοιακά επιδόματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις, που χορηγούνται σε ΑμεΑ, και γγ) το διατροφικό επίδομα, που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.
15 ευρώ η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη
 
Σημειώνεται ότι η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή, που αντιστοιχεί στο πλήρες ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα και υπολογίζεται σε 15 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στους δικαιούχους θα αποδίδονται καθαρά γύρω στα 245 ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της απόφασης και γύρω στα 345 ευρώ, μετά από τον Οκτώβριο του 2016. 

Αίτηση επαναχορήγησης οφείλουν να υποβάλουν οι δικαιούχοι

Τέλος, για την επαναχορήγηση των συντάξεων, που διακόπηκαν στις αρχές του 2013, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή από τους δικαιούχους σχετικής αίτησης, καθώς επίσης η υποβολή δήλωσης παραίτησης από τις ασκηθείσες ενδικοφανείς προσφυγές και των ενδίκων μέσων κατά της πράξης διακοπής της σύνταξης. Εκκρεμείς αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εξετασθεί στο μεσοδιάστημα από την διακοπή της σύνταξης μέχρι σήμερα, θα εξετασθούν με τη διαδικασία του νέου νομοθετικού πλαισίου. 

Αντίφαση, που ενέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού δικαιούχων

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ως άνω απόφαση, μολονότι έχει προκαλέσει ικανοποίηση στις τάξεις των οργανώσεων ποντίων και βορειοηπειρωτών, που αγωνίστηκαν επί σειρά μηνών για την αποκατάσταση της αδικίας, περιέχει ένα σημείο αντίφασης, όσον αφορά στον περιορισμό για τη λήψη σύνταξης από άλλο κοινωνικό φορέα, της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ενώ προβλέπεται, δηλαδή, πως ο δικαιούχος, που λαμβάνει σύνταξη από άλλον φορέα, θα δικαιούται τη διαφορά, που ενδεχομένως προκύπτει μετά από την αφαίρεσή της από τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, σε άλλο σημείο ορίζεται ως προϋπόθεση λήψης της τελευταίας να το να μη δικαιούται γενικά σύνταξη από άλλον ασφαλιστικό φορέα. Η δεύτερη αυτή πρόβλεψη, ανάλογα με την ερμηνεία της, ενέχει τον κίνδυνο ακύρωσης της προηγούμενης ρύθμισης και αποκλεισμού αρκετών δικαιούχων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.