Απο κοσκινο οσοι χρωστουν στην εφορια

Τι προβλέπει η προκήρυξη της ΑΑΔΕ για τον «Μεγάλο Αδελφό» στα εισοδήματα

Νέο πλήρες πληροφοριακό σύστημα που θα ελέγχει όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου, θα προχωρά σε αυτόματους συμψηφισμούς χρεών με επιστροφές, θα μπορεί να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου και να ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης.
 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκήρυξε διαγωνισμό για ένα νέο αυτοματοποιημένο πληροφοριακό σύστημα με τον τίτλο «Αυτοματοποίηση και Κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών».
 
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα, θα μπορεί να προχωρά σε συμψηφισμούς αλλά και να ενεργοποιεί – μετά από απόφαση της φορολογικής διοίκησης – τις διαδικασίες εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, να παρέχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των οφειλών των φορολογούμενων, να εκτιμά τον κίνδυνο οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης. Στους πολύ στενούς ελέγχους και την την πολύ στενή παρακολούθηση υπάρχουν και δύο τουλάχιστον καλά για τους φορολογούμενους.
 
Πρώτον θα γίνεται πλέον αυτόματος συμψηφισμός των χρεών των φορολογουμένων προς την εφορίας και της εφορίας προς τους φορολογούμενους. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη «ο συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής». Και δεύτερον θα γνωρίζει πλέον ο φορολογούμενος και τι του χρωστά το Δημόσιο και όχι μόνο τι χρωστά αυτός στο Δημόσιο, όπως συμβαίνει τώρα. Και βεβαίως από ένα τόσο λεπτομερές σύστημα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κατασχέσεις. ¨οχι μόνο αυτές, αλλά γενικώς όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα διενεργούνται ταχύτερα. 

Τα χαρακτηριστικά του σούπερ «Μεγάλου Αδελφού» 

Όπως προκύπτει από την προκήρυξη το νέο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες εφαρμογές – υποσυστήματα:
1. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών
2. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων
3. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
4. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης
5. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών
6. Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.