Απο εθνικους πορους η χρηματοδοτηση του φραγματος του Κομψατου
Τι απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ερώτηση του προέδρου του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρη Λουρίκα
Στην «ατζέντα» των θεμάτων που τέθηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη ήταν και το θέμα του φράγματος του Κομψάτου, στο οποίο αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ.Δημήτρης Λουρίκας.
Το θέμα του φράγματος του Κομψάτου δεν θα μπορούσε να λείψει από την συζήτηση δεδομένης και της από κοινού διεκδίκησης σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ροδόπης με ένα «κοινό διεκδικητικό μέσο ενότητας» όπως το χαρακτήρισε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Λουρίκας.
Ο ίδιος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τον κ.Σκυλακάκη σχετικά με το φράγμα αρχής γενομένης από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν απαιτούνται επικαιροποιήσεις μελετών κ.ο.κ. και φυσικά να καθοριστεί και το ακριβές ποσό για την κατασκευή του, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής αυτοί άγγιζαν τα 250 εκατ. ευρώ συνολικά. Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε στην ιδιαιτερότητα του ταμείου ανάκαμψης σύμφωνα με την οποία κάθε έργο που θα ενταχθεί σε αυτό θα πρέπει όχι απλώς να έχει ολοκληρωθεί αλλά και να λειτουργεί έως τις 31 Αυγούστου του 2026, γεγονός που για το έργο του φράγματος αυτό δεν είναι εφικτό λόγω «μεγεθών» και το τρίτο αφορούσε στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης φραγμάτων από το τομεακό πρόγραμμα το Υπουργείου Γεωργίας.
Ως προς τις απαντήσεις που ο ίδιος έλαβε ο κ.Σκυλακάκης διευκρίνισε πως όντως οι πόροι του Ταμείου δεν επαρκούν για την κάλυψη του έργου ενώ επιβεβαίωσε και την υποχρέωση υλοποίησης των πάντων έως τις 31 Αυγούστου του 2026, χρονικά διάστημα μη ικανό για την ολοκλήρωση του έργου. Η μη ολοκλήρωση ενός έργου ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης εγκαίρως οι πόροι που διατέθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν και ακολούθως να γίνει καταλογισμός, γεγονός απευκταίο σε ό,τι αφορά ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή έργο. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Λουρίκας ο κ.Σκυλακάκης επέμεινε στην κοινή διεκδίκηση όλης της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους.
Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή και δεδομένου του θολού ακόμα τοπίου ως προς το τι απομένει να γίνει ακόμα σε επίπεδο μελετών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης γνωστοποίησε την προθυμία του επιμελητηρίου, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, για την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, που θα ξεκαθαρίσει τι χρειάζεται σε επίπεδο μελετών, το τελικό ύψος του έργου κ.ο.κ. ώστε «να ξέρουμε πλέον που βαδίζουμε οριστικά».
Σε συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Λουρίκα, επί του φράγματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, «ανοίγοντας» την συζήτηση και σε ζητήματα υδροοικονομίας για την οποία όπως τόνισε δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα στην περιοχή επί των οποίων ο κ. Σκυλακάκης επιφυλάχτηκε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.