Απο 14 Δεκεμβριου το «Καλαθι των Χριστουγεννων» και το «Καλαθι του Αη Βασιλη»

Σήμερα, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα στοιχεία που προκύπτουν από την 6η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς και αναλυτικές λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστούν το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Άη Βασίλη», τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ, από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου και από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

«Καλές οι επιδόσεις» σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη

Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «Έκτη εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι καλές του επιδόσεις. Τα περισσότερα προϊόντα κράτησαν σταθερές τις τιμές, πάρα πολλά μείωσαν τις τιμές και ελάχιστα έχουν αυξήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε πια μέση αξία καλαθιού περίπου 30% κάτω από ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του και αν συνυπολογίσετε και το περίπου 10% του πληθωρισμού που μεσολάβησε, περίπου 40% κάτω».

«Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ την πρώτη εβδομάδα σχεδόν όλες οι αλυσίδες στο σύνολο αξίας του καλαθιού ήταν πάνω από τα 110 ευρώ, τώρα πλέον σχεδόν τα δύο τρίτα των αλυσίδων είναι κάτω από τα 100 ευρώ. Άρα, όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν και στηρίζουν αγοράζοντας προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού, τόσο περισσότερο πιέζονται οι αλυσίδες να πηγαίνουν τις τιμές προς τα κάτω», σημείωσε ο Υπουργός και ευχαρίστησε τους καταναλωτές: «Ευχαριστώ τους καταναλωτές για αυτή τους την επιλογή και ευχαριστώ και τις αλυσίδες που βδομάδα με τη βδομάδα δείχνουν πράγματι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να βάλουν πλάτη στην κοινωνία σε μία δύσκολη στιγμή».

Χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες το «Καλάθι των Χριστουγέννων»

Στο «Καλάθι των Χριστουγέννων», όπως ονόμασε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περίοδο 14 Δεκεμβρίου-4 Ιανουαρίου,  προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον καλάθι τα εξής προϊόντα: Γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι/βασιλόπιτα και σοκολάτα.

Από την άλλη, δεν συμπεριλήφθηκαν παραδοσιακά προϊόντα, όπως μελομακάρονα και παραδοσιακούς κουραμπιέδες, με τον κ. Γεωργιάδη να εξηγεί ότι «Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία που παραδοσιακά είναι τα μαγαζιά που από αυτά προμηθευόμαστε κυρίως τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά το διάστημα των εορτών».

«Ούτως ή άλλως, και για το ψωμί και για τα άλλα προϊόντα τα οποία έχουμε συμπεριλάβει στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο πραγματικός χώρος του φρέσκου ψωμιού παραμένει πάντα ο φούρνος της γειτονιάς και όχι το σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Τι θα περιλαμβάνει το «Καλάθι του Άη Βασίλη»

Όσον αφορά στο «Καλάθι του Άη Βασίλη», που θα δημιουργηθεί από τα καταστήματα και τις αλυσίδες παιχνιδιών για τις γιορτές (14 Δεκεμβρίου-11 Ιανουαρίου), θα περιλαμβάνει: επιτραπέζια-παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, παιχνίδια με τουβλάκια, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

«Όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να έχουν «καλάθι του Αη Βασίλη» που θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν από την κάθε κατηγορία. Οι περισσότερες αλυσίδες μας έχουν πει ότι θα συμπεριλάβουν πολύ περισσότερα από ένα και το καλάθι θα είναι εξαιρετικά πλούσιο και εορταστικό», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.