Απεργουν σημερα και αυριο οι εργαζομενοι στο «Βοηθεια στο Σπιτι»

Χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», θα παραμείνουν για δυο ημέρες οι δικαιούχοι του, αφού οι εργαζόμενοι κήρυξαν 48ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου και για αύριο Παρασκευή 1 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αναβάθμιση και θωράκιση του προγράμματος και των υπηρεσιών, που προσφέρει, αντί της υποβάθμισης και της αβεβαιότητας, που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απασχολεί σήμερα παραπάνω από 4000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και 320 περίπου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ εξυπηρετεί πανελλαδικά περισσότερους από 100.000 συνανθρώπους μας, που χρίζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. Η πρόσφατη ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ αποκλείει μια σειρά δικαιούχων από απολαβή υπηρεσιών, ενώ παράλληλα «μετέωρη» παραμένει η εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων. Στο πλαίσιο δε της 48ωρης απεργίας, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Βούλα Καμπανά, «Έχουμε μπει σε πολύ βαθιά νερά και κολυμπάμε μόνοι μας»

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Βούλα Καμπανά, έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», μέσα στις οποίες καλούνται οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», υπογραμμίζοντας ότι «η αποτελεσματικότητα αυτής της παροχής υπηρεσιών επαφίεται αποκλειστικά στη διάθεση των εργαζόμενων». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε μπει σε πολύ βαθιά νερά και κολυμπάμε μόνοι μας, αφού τα προγράμματα αυτά, ενώ έπρεπε να διευρυνθούν, συρρικνώνονται». Κάλεσε, λοιπόν, να επανενταχτούν στο πρόγραμμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι μοναχικοί, που εξαιρούνται πλέον της παροχής υπηρεσιών μετά την ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ υπογράμμισε το αίτημα δημιουργίας κοινωνικών υπηρεσιών με τριμερή χρηματοδότηση, από τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να παραμείνουν τα προγράμματα και να εξασφαλιστεί η αέναη συνέχιση τους.

Αιτήματα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου απόδοσης των οφειλομένων

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα των ίδιων των εργαζόμενων, υπογραμμίζοντας καταρχήν το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς, όπως τόνισε, «καλύπτουμε εδώ και δέκα χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Επίσης, έκανε λόγο και για οφειλές δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους του προγράμματος, που ανάγονται ακόμη και σε χρονικό διάστημα μέχρι και 10 μηνών, ενώ χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «από 1/1/2011 δεν γνωρίζει κανένας από πού θα πληρωθούμε και οι συνάδελφοι αυτή στιγμή ζουν με δανεικά».

«Ζητούμε την κατανόηση των δικαιούχων, που στερούνται τις υπηρεσίες μας, λόγω της απεργίας»

Εν κατακλείδι, η κ. Καμπανά έσπευσε να ζητήσει την κατανόηση των δικαιούχων των υπηρεσιών του προγράμματος, που στερούνται αυτές λόγω των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων. «Εμείς δε θέλουμε να βγάλουμε κανέναν από το πρόγραμμα», τόνισε, «αλλά αντίθετα, θέλουμε να διευρυνθεί και ως προς τα ΑμεΑ και τους καρκινοπαθείς και τους νεφροπαθείς, που θα μπορούσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες και να τους βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα στάση, τόσο των ηλικιωμένων, όσο και των συγγενών τους, αφού, όπως σημείωσε, «όταν τους ενημερώσαμε για την 48ωρη απεργία, μας δήλωσαν την απερίφραστη στήριξή τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.